Izdvojene novosti


Stožer donio dvije nove Odluke: produljuju se mjere ograničenja okupljanja i uvodi se zabrana napuštanja mjesta prebivališta

Stožer donio dvije nove Odluke: produljuju se mjere ograničenja okupljanja i uvodi se zabrana napuštanja mjesta prebivališta

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19 Stožer civilne zaštite RH donio je dvije nove Odluke:

1. Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja

- stupa na snagu 21. prosinca 2020. godine, a nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju do 10. siječnja 2021. godine. Odluku možete pogledati OVDJE. https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-12/Odluka%20-%20ograni%C4%8Davanje%20okupljanja%20-%20II_.pdf

2. Odluku o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj

- stupa na snagu 23. prosinca 2020. godine, a nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju do 8. siječnja 2021. godine. Odluku možete pogledati OVDJE. https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-12/Odluka%20-%20zabrana%20napu%C5%A1tanja%20%C5%BEupanija.pdf

Pročitajte više » | Napisano 21.12.2020.

Preporuka obrtnicima poslodavcima o radu zaposlenika sukladno epidemiološkoj situaciji

Preporuka obrtnicima poslodavcima o radu zaposlenika sukladno epidemiološkoj situaciji

Osobna odgovornost u suzbijanju pandemije na svakom je pojedincu. Za poslodavce, zbog brige za zaposlenike ali i opstanak poslovanja, ta odgovornost je još i veća.

U ovom trenutku kao društvo moramo uložiti dodatne napore u zaustavljanju korona virusa.

U tom kontekstu Vlada RH donosi i predlaže daljnje mjere s ciljem suzbijanja većeg širenja virusa, pa je stoga preporuka i obrtnicima koji imaju zaposlenike u svojim obrtima da, gdje god je to moguće, ograniče kontakte zaposlenih od 23. prosinca 2020. do 08. siječnja 2021. Ovisno o djelatnosti i poslovima koje zaposlenici obavljaju preporučuje se rad od kuće, korištenje godišnjih odmora gdje to poslovni procesi dopuštaju te izbjegavanje svakog vida društvenih aktivnosti unutar radnog prostora poslodavca.

Pročitajte više » | Napisano 18.12.2020.

Praktična nastava kod poslodavca može se održavati u skladu s epidemiološkim mjerama

Praktična nastava kod poslodavca može se održavati u skladu s epidemiološkim mjerama

S obzirom na činjenicu da su srednje škole u cijeloj RH prešle na online nastavu, Hrvatska obrtnička komora zatražila je tumačenje Stožera Civilne zaštite RH vezano uz mogućnost nastavka održavanja praktičnog dijela naukovanja u gospodarstvu (obrtničkim radionicama i pravnim osobama).

Prema zaprimljenom odgovoru Stožera, praktična nastava za učenike srednjih strukovnih škola može se održavati kod poslodavaca u skladu s epidemiološkim mjerama HZJZ te uz pridržavanje propisa i preporuka za pojedine poslodavce i djelatnosti.

Pročitajte više » | Napisano 17.12.2020.

Odluka o uvođenju posebne organizacije rada za djelatnost trgovine koja se obavlja u prodavaonicama i trgovačkim centrima

Odluka o uvođenju posebne organizacije rada za djelatnost trgovine koja se obavlja u prodavaonicama i trgovačkim centrima

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19 Stožer civilne zaštite RH donio je Odluku o uvođenju posebne organizacije rada za djelatnost trgovine koja se obavlja u prodavaonicama i trgovačkim centrima.

Napominjemo da se Odluka odnosi i na trgovine koje se nalaze uz otvorenu šetnicu (tzv. retail parkovi, outlet centri i ostalo).

Odluka stupa na snagu 12. prosinca 2020. godine, a nužne epidemiološke mjere iz ove Odluke određuju se u trajanju do 10. siječnja 2021. godine.

Odluku možete pogledati OVDJE. https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2020-12/Odluka%20-%20trgovine%20i%20trgova%C4%8Dki%20centri.pdf

Sve Odluke Stožera civilne zaštite RH možete pogledati OVDJE. https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304

Pročitajte više » | Napisano 11.12.2020.

Održan webinar na temu „ E-Trgovina” i „Alternativno rješavanje sporova”

Održan webinar na temu „ E-Trgovina” i „Alternativno rješavanje sporova”

Svi polaznici okruglog stola i webinara koji uspješno polože test dobiti će potvrdu o istome temeljem koje će moći ostvariti pogodnosti u sklopu usluga HOK-a iz područja e-trgovine i ARS-a

Hrvatska obrtnička komora, partner u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja „Promocija poduzetništva“, kroz svoje aktivnosti Suda časti i Centra za mirenje pri Hrvatskoj obrtničkoj komori promovira poduzetništvo i samozapošljavanje, proširenje poslovanja prvenstveno e-trgovinu te korištenje alternativnog i online rješavanja sporova kao potporu sigurnijem poslovanju malih poduzetnika.

Stoga je u sklopu projekta „Promocija poduzetništva„ održan online okrugli stol kao blok webinar na temu „ E-Trgovina” i „Alternativno rješavanje sporova” za sudionike iz Dubrovnika i okruženja.

Webinar je trajao dva sata tijekom kojeg su predavači Siniša Begović i Suzana Kolesar govorili o modelima e-Trgovine, mjerenju učinka digitalnog marketinga kao i o ključnim elementima pri kreiranju sadržaja. Također govorilo se i o alternativno rješavanju sporova, zašto poduzetnicima treba ARS, koje vrste ARS-a se mogu koristiti u Hrvatskoj i u prekograničnom poslovanju te kako funkcionira on-line rješavanje sporova.

Tijekom druge polovice prosinca na internetskoj stranici www.budipoduzetnik.eu bit će moguće pristupiti polaganju testa iz e-trgovine i alternativnog rješavanja sporova.

Svi polaznici koji uspješno polože test dobit će potvrdu temeljem koje će moći ostvariti pogodnosti u sklopu usluga HOK-a iz područja e-trgovine i ARS-a.

Za svakog sudionika online okruglog stola, po izlasku iz tiska, osiguran je besplatni primjerak Vodiča kroz e-trgovinu i alternativno rješavanje sporova, koji će se u elektroničkom obliku nalaziti i na web stranici projekta te će biti dostupan svim sudionicima bez naknade.
Svrha projekta „Promocija poduzetništva“ (KK.03.1.2.24.0001) je organizacija i provedba aktivnosti namijenjenih promoviranju uspješnosti poslovanja te širenje i promicanje priča o uspjehu malih i srednjih poduzetnika čime bi se omogućilo stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja kao temelja za osnivanje, rast i razvoj mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014.-2020. Korisnik u projektu je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH, a partneri su uz Hrvatsku obrtničku komoru, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca.

Za više informacija sudionici se mogu s upitom obratiti projektu na www.budipoduzetnik.eu , gdje mogu pratiti i sve novosti kao i na FB stranici https://www.facebook.com/BudiPoduzetnikHOK te Youtube stranici https://www.youtube.com/channel/UCYUKHPROxEeNWvVvUhAP2TQ projekta.

Pročitajte više » | Napisano 10.12.2020.