Izdvojene novosti


25. Beauty&Hair Expo 2024. - posebna pogodnost za članove HOK-a

25. Beauty&Hair Expo 2024. - posebna pogodnost za članove HOK-a

Posebna pogodnost za članove Hrvatske obrtničke komore: 30% popusta na izlagački prostor na izražene cijene za izlaganje na 25. BEAUTY&HAIR EXPO 2024. koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu od 8. do 10. ožujka.

Svi zainteresirani mogu se javiti na e-mail adresu: zv.beauty-hair@zv.hr ili na telefonske brojeve 01/6503-245 i 01/6503-431, uz napomenu da su članovi HOK-a.

Tijekom Sajma, održat će se i manifestacija "Majstori ljepote - Dani frizera i kozmetičara HOK-a" o kojoj više informacija možete pronaći ovdje.

Sve potrebne informacije dostupne su na dnu ove stranice.Preuzimanja
Naziv datoteke Veličina
Beauty Hair Expo-A3-hr.pdf 189.16 KB
Beauty Hair Expo-B5-hr.pdf 253.4 KB
LETAK BH EXPO 2024-HRV (003).pdf 2.57 MB

Pročitajte više » | Napisano 12.02.2024.

Prijava poreza na dohodak - Obrazac DOH

Prijava poreza na dohodak - Obrazac DOH

Hrvatska obrtnička komora pripremila je kalkulativne obrasce (DOH i P-PPI) kako bismo vam omogućili jednostavnije ispunjavanje porezne prijave za 2023. godinu.

Obrazac DOH služi za prijavu poreza na dohodak za prethodnu godinu, a predaje se do kraja veljače tekuće godine (29. 2. 2024)

Uvažen je prijedlog Hrvatske obrtničke komore kojim je izmijenjen rok za plaćanje razlike poreza na dohodak – do sada je istu trebalo podmiriti na dan predaje porezne prijave (DOH obrasca), a sada neovisno o datumu predaje, porezna obveza dospijeva zadnjim danom veljače.

Novost je i utvrđivanje predujma poreza na dohodak za 2024. godinu, koji se izračunava u skladu s posljednjim izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, u korist poreznih obveznika što je već predviđeno u samom obrascu DOH.

Obrazac P-PPI je obvezan prilog godišnjoj poreznoj prijavi samostalnih obrtničkih djelatnosti obveznika poreza na dohodak koji predaju godišnju poreznu prijavu na obrascu DOH. Podaci o ukupnim primicima i izdacima se uzimaju iz obrasca KPI. Obveza se odnosi na sve obveznike, bez obzira na to jesu li u sustavu PDV-a ili ne.

Obrasce možete preuzeti na dnu ove stranice.

Foto: freepik.com


Preuzimanja
Naziv datoteke Veličina
OBRAZAC P-PPI 2023..xlsx 13.18 KB
HOK obrazac DOH 2023 209 KB

Pročitajte više » | Napisano 12.02.2024.

Privremeni dogovor Vijeća i Parlamenta o označivanju gnojiva

Privremeni dogovor Vijeća i Parlamenta o označivanju gnojiva

Vijeće i Europski parlament postigli su krajem siječnja privremeni dogovor o jasnijem, jednostavnijem i u većoj mjeri digitaliziranom označivanju gnojidbenih proizvoda. Cilj je novog prijedloga uvesti digitalne oznake na navedenim proizvodima u Europskoj uniji i tako povećati čitljivost oznaka, a time i učinkovitost uporabe proizvoda. Prijedlogom se također želi pojednostavniti obveze označivanja za dobavljače te smanjiti troškove za industriju.

Postignutim dogovorom potiče se šira upotreba digitalnog označivanja kako bi se dobavljačima omogućilo pružanje informacija o gnojidbenim proizvodima u obliku fizičkih ili digitalnih oznaka te u njihovoj kombinaciji. Također se jača digitalizacija sektora gnojiva, smanjuju troškovi i administracija te ekološki otisak proizvođača, ali se i osigurava da poljoprivrednici i drugi potrošači, uključujući ranjive skupine ili osobe s ograničenim digitalnim kompetencijama, imaju pristup jasnim i čitljivim informacijama (primjerice o zaštiti zdravlja i okoliša, poljoprivrednoj učinkovitosti ili sadržaju).

Dogovorom se predviđa i primjena digitalnih oznaka za proizvode koji se prodaju bez ambalaže, pod uvjetom da se informacije s oznake na prodajnom mjestu jasno istaknu i u fizičkom obliku.

Digitalne oznake imat će oblik QR koda ili crtičnog koda koji će preusmjeravati korisnika na internetsku stranicu na kojoj su pohranjene informacije s oznake. Ovakvim rješenjima se uz znatno smanjenje troškova označivanja, istodobno olakšava i ažuriranje sadržaja oznaka, a količina i kvaliteta informacija koje se mogu pohraniti na digitalnoj oznaci znatno je veća u odnosu na fizičku oznaku, koja može biti teško čitljiva, posebno na manjim pakiranjima.

Prijedlogom se propisuju sadržaj i tehnološki zahtjevi za digitalne oznake, a gospodarski subjekti morat će se pobrinuti za to da se digitalna oznaka može pretraživati, da bude pristupačna i besplatna te da se u njezinu oblikovanju uzimaju u obzir potrebe ranjivih skupina.

U EU-u se digitalno označivanje već upotrebljava za pojedine proizvode koji u svojem sastavu imaju kemikalije, na primjer baterije, a pravila za digitalno označivanje razmatraju se i za druge takve proizvode, primjerice za deterdžente i kozmetičke proizvode. Očekuje se da će se pojednostavnjivanjem obveza označivanja godišnji troškovi za velika poduzeća smanjiti za prosječno 57 000 eura, a za mala i srednja poduzeća za 4 500 eura.

Digitalne oznake bit će dostupne deset godina od trenutka stavljanja proizvoda na tržište.

Privremeni dogovor obje institucije moraju i formalno usvojiti, nakon čega slijedi njegovo stupanje na snagu.

Više informacija o postignutom dogovoru možete pronaći ovdje.

Foto: freepik.com

Pročitajte više » | Napisano 12.02.2024.

Odluka Ustavnog suda ne pomaže opstanku malih obiteljskih trgovina

Odluka Ustavnog suda ne pomaže opstanku malih obiteljskih trgovina

Odluka Ustavnog suda o odbacivanju podnesenih tužbi vezanih uz ograničenja rada nedjeljom dodatno otežava opstanak i poslovanje malih obiteljskih trgovina koje su najranjivije te su bile najpogođenije ograničenjem rada nedjeljom, a koje unazađuje i niz drugih otegotnih okolnosti uslijed kojih broj malih trgovina pada.

Stav Hrvatske obrtničke komore je od prvog dana jasan – svaki obrtnik treba moći odlučiti želi li raditi nedjeljom ili ne, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj što je u obrtništvu čest slučaj. Komora nije podnijela tužbu za ocjenom ustavnosti Zakona budući da su članovi koji se bave trgovinom podijeljeni oko odredbi Zakona o trgovini, ali je poduzela niz aktivnosti kako bi olakšala poziciju malih trgovaca. U nekoliko navrata je od nadležnog Ministarstva zatražila tumačenje pojedinih odredbi Zakona o trgovini, odnosilo se to na prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama koja smatra izuzećem te je dozvoljena nedjeljom ili blagdanom, a o toj predviđenoj zakonskoj mogućnosti je u srpnju prošle godine obaviješteno članstvo i cijeli komorski sustav. HOK je tražio da se razmotre i usvoje izmjene Zakona koje će omogućiti obrtnicima da samostalno određuju radno vrijeme, posebice da se dodatno propišu izuzeci za poslovanje nedjeljom i blagdanom na grobljima i u svetištima upravo malim obrtima – cvjećarnicama, proizvođačima svijeća, suvenirnicama – onima čije je poslovanje usmjereno upravo na nedjelje, uslijed čega se ne može očekivati prelijevanje prometa na druge dane.

„Vlada RH je pokazala razumijevanje spram onih najranjivijih i najpogođenijih ovim ograničenjem te je blagdan Svih svetih proglasila sajmenim danom na razini Hrvatske. Problematika ograničenja rada nedjeljom bila je i tema 1. Obrtničkog fokusa održanog u listopadu prošle godine s kojeg su poslane važne poruke o problemima koje ograničenja rada izazivaju kod obrtnika, osobito kod cvjećara i povezanih djelatnosti. To je bila i tema nedavnog sastanka Predsjedništva Komore s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom i suradnicima, u okviru kojeg je dogovoren radni sastanak na tu temu s ministrom i trgovcima, kako bismo zajednički pronašli rješenja problema naših trgovaca“, ističe predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Trgovina je jedan od sektora u kojima je teško biti konkurentan i profitabilan, zbog nedostatka radne snage i ponude proizvoda koja stiže iz uvoza, ali i promjene navika kupaca koji sve više preferiraju šoping iskustvo i provođenje slobodnog vremena unutar trgovačkih centara koji imaju više vrsta ponude aktivnosti osim same trgovine i slično. Također, trgovinu se ne tretira kao važnu gospodarsku granu od strateškog značaja te su trgovci redovno isključeni iz mogućnosti prijava na neki od EU natječaja ili državnih potpora za modernizaciju trgovina iako su sredstva za rad često zastarjela te interes i potrebe velike, posebice one malih trgovaca.

„Na svima nama je nastavak rada na ograničavanju ograničenja rada nedjeljom i negativnim utjecajima istih te svim drugim problemima koje muče malu hrvatsku trgovinu uslijed kojih se smanjuje broj obrta u sektoru trgovine. Sve navedeno bit će tema Susreta trgovaca koje ćemo ponovno održati ove godine, nakon 2018. – kako bismo aktualizirali probleme malih trgovaca u javnosti i našli rješenja“, najavio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Kratohvil.

Pročitajte više » | Napisano 12.02.2024.

Održan sastanak s predstavnicima Austrijskog ureda za trgovinu u Zagrebu

Održan sastanak s predstavnicima Austrijskog ureda za trgovinu u Zagrebu

thumb
thumb
thumb
thumb
Dana 2. veljače 2024. održan je sastanak predstavnika Hrvatske obrtničke komore i Austrijskog ureda za trgovinu u Zagrebu (Advantage Austria), na čelu s direktorom Mag. Gerhard Schlattl i savjetnicom Jadrankom Jambrek.

Sastanak je imao za cilj produbljivanje uspješne poslovne suradnje između dviju institucija, fokusiranu na povezivanje poduzetnika iz Austrije i Hrvatske. Tijekom sastanka razmatrani su potencijalni zajednički projekti planirani za provedbu tijekom 2024. godine. Također, razmijenjene su informacije o trenutačnim pitanjima vezanim uz aktivnosti Austrijskog ureda u Zagrebu i poslovanje s Republikom Austrijom.

Predstavnici Hrvatske obrtničke komore predstavili su povijest Komore, naglašavajući njezinu ključnu ulogu u razvoju i poticanju obrtništva, te su predstavili relevantne podatke povezane s hrvatskim obrtništvom.

Postignut je dogovor da Austrijski ured za trgovinu nastavi redovito informirati predstavnike Hrvatske obrtničke komore o svim planiranim aktivnostima tijekom 2024. godine. S druge strane, iz Hrvatske obrtničke komore će biti poslan prijedlog prezentacije uvjeta vezanih uz poslovanje na austrijskom tržištu. Također, definirano je da će se odrediti ciljane skupine poduzetnika za koje bi bila organizirana prezentacija u prostorijama Hrvatske obrtničke komore. Nadalje, planira se susret s austrijskim poduzetnicima zainteresiranima za suradnju, pri čemu će se, nakon utvrđivanja obostranog interesa, sektora i termina, organizirati moguća prezentacija.

Ispred HOK-a sastanku su sudjelovali: zamjenica glavne tajnice i savjetnica predsjednika Sanja Želinski Matunec, savjetnik Darko Horvat i stručna surandica Melanija Krklec.

Pročitajte više » | Napisano 12.02.2024.