Izdvojene novosti


Javni poziv za odlazak na gospodarske susrete u sklopu događanja EUROSTARS - READY FOR TAKE OFF!

Javni poziv za odlazak na gospodarske susrete u sklopu događanja EUROSTARS - READY FOR TAKE OFF!

HAMAG-BICRO organizira odlazak na gospodarske susrete u sklopu događanja povezivanja gospodarskih subjekata – EUROSTARS – READY TO TAKE OFF 2024, koja će se održati u Amsterdamu 4. travnja 2024. godine.

Eurostars je program za istraživanje i razvoj, namijenjen malim i srednjim trgovačkim društvima, putem kojega tvrtke mogu dobiti do 200.000 eura bespovratnih sredstava, odnosno 50 ili 60 % sufinanciranja, ovisno o veličini tvrtke. Osnovni kriterij je sudjelovanje 2 partnera iz minimalno dvije zemlje članice Eurostarsa. Eurostars je dio Europskog partnerstva za inovativna mala i srednja poduzeća. Partnerstvo sufinancira Europska unija kroz Obzor Europa. Sve informacije o prijavi u program Eurostars mogu se pronaći ovdje.

Zašto sudjelovati na gospodarskim susretima?

Pronađite nove komercijalne i tehnološke partnere
Saznajte najnovije informacije o globalnim trendovima i inovacijama
Promovirajte svoje proizvode, tehnologiju i znanje
Pronađite rješenja za vaše područje djelovanja
Pronađite nove klijente i stvorite nove suradnje s poslovnim partnerima
Raspravljajte o novim projektnim idejama
Datum i vrijeme događanja:

Datum: 4. travnja 2024.
Vrijeme: 9:45-18:00
Lokacija:

ARTIS, Amsterdam, Nizozemska
Kome je događanje namijenjeno:

Malim i srednjim poduzetnicima
Tvrtkama koje se bave istraživanjem i razvojem
Poduzetnicima zainteresiranima za međunarodnu suradnju i programe potpore
Što će se financirati?

Primarni cilj odlaska na gospodarske susrete je pronalaženje međunarodnih partnera za istraživačko-razvojne projekte koje sudionici namjeravaju prijaviti u Eurostars program. Sudionici događanja također mogu imati i dodatne razgovore o komercijalnoj suradnji u sklopu istog događaja.

HAMAG-BICRO će po redoslijedu zaprimanja dodijeliti vaučer od 600 eura za 10 poduzeća. Sredstva vaučera će se poduzetnicima isplatiti po dostavi dokaza sudjelovanja na događanju (održani sastanci). Navedeni troškovi smatrat će se potporom male vrijednosti (de minimis potporom).

Kako se prijaviti:

Prijavite se putem online obrasca
Uz online prijavu potrebno je priložiti:

Životopis osobe koja će putovati, u .pdf formatu
Potvrdu Porezne uprave tvrtke, u .pdf formatu
Izjavu korištenim potvrdama male vrijednosti, u .pdf formatu
Nepotpune prijave neće se uzimati u obzir.

Eurostars online radionica

Prije samog odlaska na sajam i poslovne razgovore, za sudionike će biti organizirana online radionica o prijavi projekta na program Eurostars kao priprema za sudjelovanje na događanju.

Rok za prijavu

Prijave su otvorene do 26. veljače 2024. do 23:59 sati.

Za dodatne informacije, kontaktirajte putem e-pošte: eurostars@hamagbicro.hr.

Osim prijave HAMAG-BICRO-u, potrebno je i registrirati se i za navedeno događanje na: https://www.eurostars2024.nl/registration/.

Foto: Eurostars

Pročitajte više » | Napisano 20.02.2024.

Najava organizacije i sufinanciranja nastupa članova HOK-a na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2024.

Najava organizacije i sufinanciranja nastupa članova HOK-a na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2024.

Pozivaju se hrvatski obrtnici i poduzetnici da iskoriste prigodu i prezentiraju svoje proizvode i usluge u organizaciji i sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2024.

Hrvatska obrtnička komora organizira i s 50% troškova standardno uređenog izložbenog prostora sufinancira kolektivan nastup članova Hrvatske obrtničke komore na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2024. koji će se održati od 16. do 20. travnja 2024. godine.

Radi se o važnom sajmu u Bosni i Hercegovini, koji brojkama od oko 700 izlagača iz preko 20 država, predstavlja kvalitetno mjesto prezentacije proizvoda i usluga koje obrtnici i poduzetnici nude na tržištu.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar objedinjuje izložbe sljedećih djelatnosti: izrada alata, obrada metala, strojogradnja, hidraulika i pneumatika, auto-industrija, elektroindustrija, prerada plastičnih masa, obrada kamena, prerada gume, drvna industrija, izrada namještaja, kemijska industrija, građevinarstvo, komunalna oprema, prehrambena industrija, medicinska oprema, informatika, grafika i izdavaštvo, turizam, tradicijski obrti, kolektivni nastupi zemalja...

Ovogodišnja zemlja partner sajma u Mostaru je Republika Hrvatska, što će svakako pridonijeti internacionalnoj posjeti poslovnih ljudi i inozemnih tvrtki.

Pregled osnovnih pokazatelja sajma iz 2023. godine:

preko 700 izlagača
paviljonski prostori i izložba na otvorenom na preko 30.000 m2
26 država na sajmu
oko 33.000 posjetitelja
preko 300 akreditiranih novinara
Aktualne informacije vezane za sajamsku izložbu u 2024. godini:

Naziv sajma: 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru 2024

Termin održavanja i radno vrijeme sajma: 16. - 20. 4. 2024.,10:30 – 18:30 sati sve dane sajma, osim zadnjeg dana kada sajam radi do 14:00 sati

Adresa sajma: Rodoč bb/Slobodna zona Hercegovina, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina

Internet stranice sajma:www.mostarski-sajam.com, www.mostar-fair.com

Hrvatska obrtnička komora organizira nastup po sistemu „ključ u ruke“ – svaki izlagač u sklopu priprema svoje prezentacije na sajmu, uz izložbeni prostor uređen sukladno njegovoj prijavi i potrebama, dobiva i: dva natpisa, reprezentaciju na štandu, transport eksponata na relaciji Zagreb-Mostar-Zagreb i postavu na štandu, dežurnu osobu, domaćicu, najavu nastupa prema službama sajma Mostar, besplatni Internet, sve potrebne informacije te kompletnu logistiku potrebnu za kvalitetan sajamski nastup.

Cijena izlagačkog prostora, s logistikom nastupa HOK-a po principu “ključ u ruke”, uz sufinanciranje za članove HOK-a od 50% iznosi 84,00 EUR-a po m2 + PDV (25%), odnosno ukupno 105,00 EUR/m2 standardno uređenog izložbenog prostora.

Puna cijena izlaganja po principu „ključ u ruke” standardno uređenog izložbenog prostora, za poduzetnike koji nisu članovi HOK-a iznosi 168,00 EUR-a po m2 + PDV (25%), odnosno 210,00 EUR/m2 standardno uređenog izložbenog prostora.

Minimalna izlagačka površina iznosi 2 m2, ali u slučaju vertikalnog panoa na stijeni iznosi 1 m2.

Za prijavu nastupa na sajmu izlagač treba dostaviti:

prijavu – obavezno navesti potreban namještaj na štandu,
podatke o robi i/ili promotivnim materijalima koja se šalje na sajam,
izlagač na sajam treba poslati robu koja po vrsti, količini i vrijednosti odgovara robi koji je naveo u obrascu „Podaci o robi za carinu“.
ROK PRIJAVE NASTUPA: 8. 3. 2024. godine ili do popune izložbenog prostora

Dostava prijavnog materijala:

u Hrvatsku obrtničku komoru na adresu: Ilica 49/II, p.p. 166, 10002 Zagreb ili
putem elektroničke pošte: drazen.horvat@hok.hr
Osiguranje robe/eksponata: izlagačka roba za vrijeme sajma nije osigurana, a ako izlagač ima robu veće vrijednosti, istu može osigurati sam. Komora neće snositi troškove eventualno nastalih šteta ili nestanka robe, bilo za vrijeme transporta ili trajanja sajma.

Otprema robe: izlagač će biti pravovremeno obaviješten o predaji robe u skladište izvođača štanda te je dužan pridržavati se dobivenih uputa.

Napomena: skrećemo pozornost da izlagači ne mogu nastupiti u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore ako imaju dugovanja prema komorskom sustavu!

Za dodatne informacije zainteresirani obrtnici i poduzetnici mogu se javiti u Hrvatsku obrtničku komoru na broj telefona: 01/48 06 650, Dražen Horvat i/ili e-mail: drazen.horvat@hok.hr

Iskoristite priliku i prezentirajte svoje proizvode i usluge na ovome važnom sajmu u Bosni i Hercegovini u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore!

Pozivamo izlagače koji žele prvi puta prezentirati svoje proizvode ili usluge da iskoriste sufinanciranje i pogodnosti nastupa u organizaciji HOK-a, s obzirom na to da je zemlja partner Republika Hrvatska pa će dodatni fokus biti stavljen na hrvatske izlagače.

Prijavne materijale i uvjete nastupa na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2024. godine možete pronaći na dnu ove stranice.


Preuzimanja
Naziv datoteke Veličina
Prijava izlaganja za 25. Međunarodnom sajamu gospodarstva u Mostaru 2024_članovi HOK-a.doc 74 KB
Prijava izlaganja za 25. Međunarodnom sajamu gospodarstva u Mostaru 2024_poduzetnici koji nisu članovi HOK-a.doc 72.5 KB
Informacije o obradi podataka u svrhu prijave izlaganja na 25 Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2024.pdf 102.73 KB

Pročitajte više » | Napisano 20.02.2024.

Poziv na webinar

Poziv na webinar "Sve što trebate znati o napojnicama"

Pozivamo vas na besplatni webinar „Sve što trebate znati o napojnicama“ koji će se održati u petak 23. veljače 2024. s početkom u 15 sati.

Naime, od 1. siječnja 2024. primjenjuje se novi model fiskalizacije napojnica kao mogućnost za sve one koji u okviru svojih djelatnosti primaju napojnice (npr. ugostitelji, frizeri, kozmetičari, taksisti itd.). Uvođenje mogućnosti naplate napojnica kartičnim putem ovisi o odluci svakog obrtnika i nije obavezno.

Predavanje će održati predsjednica Sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić koja će govoriti o tome tko može primati napojnice, kako ih pravilno prijaviti Poreznoj upravi, kako se, kada i komu mogu isplatiti i drugim bitnim informacijama koje su relevantne za ovu temu.

Webinar ćete moći pratiti uživo putem naše službene Facebook i YouTube stranice.

Pročitajte više » | Napisano 20.02.2024.

Stručnjaci o gorućoj temi za hrvatsko obrtništvo: Kako do majstora?

Stručnjaci o gorućoj temi za hrvatsko obrtništvo: Kako do majstora?

Konobari, kuhari, zidari, vodoinstalateri samo su neka od strukovnih zanimanja kojih najviše nedostaje na tržištu rada. Interes za upise u strukovna zanimanja po jedinstvenom modelu obrazovanja ostvaruje kontinuiran stabilan rast, ali i dalje nedovoljan za zadovoljavanje potreba tržišta na kojem nedostaje majstora svih struka.

U školskoj godini 2023./2024. u JMO programe upisano je 4.524 učenika što je blagi porast u odnosu na školsku godinu 2022./2023. kada je upisano 4.256 učenika. Većina programa je popunjena već u ljetnom upisnom roku. Najveći interes je u području osobnih usluga (frizeri, kozmetičari, pedikeri) zatim za elektroinstalatere, instalatere grijanja i klimatizacije, vodoinstalatere, autostruku ( automehaničar, automehatroničar) te stolare i kuhare. U posljednjih pet godina u strukovna zanimanja po jedinstvenom modelu obrazovanja upisano je 20.000 učenika.

„Ovi pozitivni trendovi rezultat su rada Hrvatske obrtničke komore, područnih komora i udruženja sa strukovnim školama, nadležnim institucijama i samim obrtnicima na promociji obrtničkih zanimanja i osvještavanju djece i roditelja o brojnim prednostima takvog odabira. Predstavljaju dobar temelj za daljnji rast, ali trebamo zajednički raditi kako bi rezultati bili još bolji, a kvaliteta učenja temeljenog na radu bila jedna od prepoznatljivih karakteristika ovog načina obrazovanja“, ističe predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Izazovi s kojima se suočava obrazovanje za obrtnička zanimanja bit će tema konferencije „Novi horizonti: svijet obrtničkih zanimanja u tranziciji“ koju organizira Hrvatska obrtnička komora 1. ožujka 2024. u 9:30 sati, u velikoj dvorani, Ilica 49, 10 000 Zagreb.

Kroz predavanja i panel predstavnici nadležnih institucija, strukovnih agencija, znanstvene zajednice te samih obrtnika dat će odgovore na pitanja što donosi reforma strukovnog obrazovanja, koje mogućnosti usavršavanja i stjecanja novih vještina donose mikrokvalifikacije i novi programi obrazovanja za obrtnička zanimanja, kako poslodavci mogu razvijati odnos s učenicima, budućim zaposlenicima te kakve izazove pred obrazovanje za obrtnička zanimanja stavljaju demografske promjene, ali i sve veća dominacije digitalnih tehnologija.

Na konferenciji, kojom se obilježava Europska godina vještina, sudjelovat će relevantni sugovornici: dr.sc. Boris Jokić, viši znanstveni suradnik i ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Koraljka Vlajo, muzejska savjetnica Muzeja za umjetnost i obrt, Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Danijela Žagar, načelnica Sektora za unapređenje i razvoj poduzetništva i obrta Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dr.sc. Sanja Klempić Bogadi voditeljica Znanstvenog odjela za migracijska i demografska istraživanja Instituta za migracije i narodnosti te Slavko Petrinec, majstor automehaničar i ambasador naukovanja kao predstavnik obrtnika.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a dolazak je moguće potvrditi ovdje.

Hrvatska obrtnička komora poziva sve zainteresirane da se pridruže i aktivno sudjeluju u raspravi o budućnosti obrazovanje za strukovna zanimanja, a time i budućnosti hrvatskog obrtništva.

Pročitajte više » | Napisano 20.02.2024.

Produžene prijave za Državno prvenstvo frizera i kozmetičara do 20. veljače

Produžene prijave za Državno prvenstvo frizera i kozmetičara do 20. veljače

S obzirom na veliki interes potencijalnih natjecatelja koji se nisu stigli prijaviti unutar predviđenog roka, produžujemo rok za prijave na Državno prvenstvo frizera i kozmetičara do 20. veljače 2024.

Natjecanje će se održati u sklopu višednevnog događanja "Majstori ljepote - Dani frizera i kozmetičara HOK-a" na Zagrebačkom Velesajmu od 8. do 10. ožujka.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave i pokažu svoje vještine i kreativnost.

Prijave možete dostaviti putem e-maila cehovi@hok.hr, a dodatne informacije potražite ovdje.

Pročitajte više » | Napisano 19.02.2024.