Izdvojene novosti


34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

Pozivamo vas na 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koji će se održati od 27. do 29. studenoga 2022. godine u Dubrovniku (Valamar Lacroma Hotel i Valamar Argosy Hotel).

Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, pokrovitelj Ministarstvo turizma i sporta, a partner je Hrvatska turistička zajednica.

Na Kongresu se predviđa sudjelovanje brojnih ugostitelja iz Hrvatske i inozemstva, predstavnika resornih ministarstava, saborskih zastupnika, županijskih čelnika, predstavnika komorskog sustava te drugih uglednih gostiju.

Cilj godišnjeg okupljanja jest iznošenje i zastupanje problematike sektora te predlaganje mogućnosti poboljšanja poslovanja ugostitelja zastupljenih kroz rad Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Ključne teme ovogodišnjeg Kongresa odnosit će se na stanje ugostiteljstvu kroz utjecaj povećanja ulaznih troškova i cijena energenata, post-COVID trendova, porezne politike i radne snage te stanje sektora u budućnosti.

Kroz panel raspravu s eminentnim stručnjacima razgovarat će se i o budućnosti hrvatske gastronomije, gastronomskoj ponudi i hrvatskim namirnicama te daljnjem razvoju eno-gastro ponude.

Također, planirana je organizacija edukativnih i tematskih radionica te popratna događanja koja će sudionicima približiti ugostiteljsku i turističku ponudu obrtnika iz cijele zemlje.

Uz stručna izlaganja, ugostitelje očekuje mogućnost sudjelovanja u panel raspravama s najvišim predstavnicima državnih tijela i stručnjacima iz područja ugostiteljstva. Tijekom Kongresa, osigurat ćemo i komercijalne prezentacije koje mogu biti prilika za razmjenu iskustava među brojnim ugostiteljima iz cijele zemlje, ali i predstavljanje raznih proizvoda i usluga vezanih za ugostiteljstvo.

Organizacijom Kongresa na suvremen i atraktivan način želi se, prije svega, promovirati struka. Na Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika pozivaju se ugostitelji, turistički djelatnici, predstavnici institucija, stručnjaci iz područja, ali i ostali zainteresirani.

PROGRAM DOGAĐANJANedjelja, 27. studenoga 2022.Slobodno prijepodne. Organizirani razgled grada i posjet zidinama s početkom u 10:30 i 11:30 sati kod Pila

16:00

Zajednička sjednica Organizacijskog odbora 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, vodstva Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a te predsjednika Cehova ugostitelja područnih obrtničkih komora (zatvoreno za javnost - samo za članove), Argosy Hotel

17:00

Organizirano gledanje utakmice Hrvatska – Kanada (Svjetsko nogometno prvenstvo) u hotelu. Pozvani svi sudionici, Argosy Hotel

19:00 do 21:00

Pansionska večera, Argosy Hotel

20:30

Druženje ugostitelja RH u organizaciji domaćina Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, Argosy HotelPonedjeljak, 28. studenoga 2022.

PRIJEPODNE (Hotel Lacroma, kongresna dvorana)

od 9:00

Akreditacija sudionika (prostor ispred kongresne dvorane)

10:30

Uvodna obraćanja domaćina, organizatora i pokrovitelja

10:45

Svečano otvaranje 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

11:15

Panel-rasprava: Poslovanje ugostitelja, izazovi danas i sutra

13:00

Pansionski ručak, Argosy HotelPOSLIJEPODNE (Hotel Lacroma, kongresna dvorana)

15:00

Svečana dodjela priznanja ugostiteljima

od 15:30

Panel-rasprava: Identitet hrvatske gastronomije

od 19:00

Pansionska večera, Argosy Hotel

od 21:30

Druženje ugostitelja uz nastup Jelene Rozge, Hotel LacromaUtorak, 29. studenoga 2022.

12:00Posjet prvom hrvatskom muzeju vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću. Ugostiteljsko druženje. Osiguran ručak za sudionike Kongresa, kušanje vina. Vinarija Matuško. Pelješac, mjesto Potomje. Potrebna prijava.

*ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO IZMJENE PROGRAMA

CIJENE HOTELSKOG SMJEŠTAJA

Specifikacija pojedinih usluga:

Noćenje na bazi polupansiona u dvokrevetnoj sobi, cijena po osobi iznosi 350,00 HRK (46,45 EUR)
Noćenje na bazi polupansiona u jednokrevetnoj sobi, cijena po osobi iznosi 600,00 HRK (79,69 EUR)
Nadoplata za pansionski ručak: 70,00 HRK po osobi (9,29 EUR)
Open bar - nadoplata za 28. studenoga navečer 180,00 HRK (23,89 EUR)
Svi porezi uključeni su u cijenu. Navedene cijene uključuju PDV
Besplatna Wi-Fi veza u hotelima. Besplatno korištenje bazena, fitness centra i Spa zone
1 EUR = 7,53450 HRK
Mjesto održavanja Kongresa je Valamar Lacroma Dubrovnik Hotel 4* i Valamar Argosy Hotel 4*.

Više informacija o hotelu možete pronaći na: https://www.valamar.com/hr/

Rezervaciju smještaja moguće je izvršiti putem obrasca koji se nalazi na dnu ove stranice. Ispunjeni obrazac potrebno je poslati na: meetings.dubrovnik@valamar.com

Rok za rezervaciju smještaja je do 21. studenoga 2022., dok je istu moguće otkazati do 3 dana prije dolaska.

Sve upite vezane za Kongres možete uputiti na: 01/4806 631 ili na e-mail: cehovi@hok.hr; kresimir.tomic@hok.hr

Pozivamo vas da se i ove godine odazovete i prisustvujete u što većem broju.


https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/34-kongres-ugostitelja-i-turistickih-djelatnika-hrvatske-obrtnicke-komore


Pročitajte više » | Napisano 15.11.2022.

Obveza vođenja eGrađevinskog dnevnika - dostava zahtjeva za izdavanje certifikata obrtnicima majstorima

Obveza vođenja eGrađevinskog dnevnika - dostava zahtjeva za izdavanje certifikata obrtnicima majstorima

Od 1. siječnja 2023. na snagu stupa obveza vođenja e-građevinskog dnevnika, što znači da građevinski sektor prelazi na nova pravila rada (digitalizacija), a za sve sudionike ključna postaje nova platforma za digitalno vođenje procesa gradnje – eGrađevinski dnevnik.

Obrtnici – majstori na gradilištu koji su do sada vodili građevinski dnevnik, na gradilištima se pojavljuju u svojstvu voditelja manje složenih radova temeljem Zakona o poslovima i djelatnostima prostornoga uređenja i gradnje. Kako bi uskladili odredbe Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o gradnji, Hrvatska obrtnička komora je s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja usuglasila da će se u kontekstu Pravilnika o načinu provedbe stručnog nadzora građenja, uvjetima i načinu vođenja građevinskog dnevnika te o sadržaju završnog izvješća nadzornog inženjera voditelje manje složenih radova, obrtnike, izjednačiti s voditeljima radova da na jednak način i s jednakim pravima mogu pristupati e građevinskom dnevniku.

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) izdavat će kartice s vjerodajnicama temeljem kojih će majstori pristupati e-dnevniku. Izdana kartica sadržavat će ime i prezime obrtnika - majstora te jedinstvenu oznaku majstora (primjer: OG6597). Oni će kao i do sada, imati ista prava vezano za vođenje manje složenih radova kao i na način definiran temeljem Zakona o poslovima i djelatnostima u prostornome uređenju i gradnji te Pravilnikom o manje složenim radovima. Iz tog razloga, zahtjev za izdavanjem certifikata – kartice temeljem koje će biti omogućen ulaz u eGrađevinski dnevnik moći će dostaviti sve fizičke osobe koje su položile majstorski ispit iz područja graditeljstva.

Preuzimanje kartice bit će organizirano u dogovoru s AKD-om. Zahtjev je potrebno dostaviti osobno, s potpisanim obrascem kojeg možete preuzeti na dnu ovog maila. Prilikom dostave zahtjeva, potrebno je sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu te potvrdu o uplati iznosa za izradu kartice. Cijena izrade kartice iznosi 79 kuna + PDV, a podatke za uplatu bit će dostupni uskoro.

Dostava zahtjeva organizirat će se u prostorijama područnih obrtničkih komora, osobno, zajedno s mobilnim timovima AKD-a i to u na sljedećim lokacijama i u navedenim terminima:

Obrtnička komora Zagreb, Ilica 49 (Galerija), 10000 Zagreb –
21. 11. 2022. godine od 10:00 sati,

Obrtnička komora Osječko-baranjske županije, Svilajska 35/II. kat, 31000 Osijek –
21. 11. 2022. godine od 10:00 sati,

Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije, Ruđera Boškovića 28-30, 21000 Split –
22. 11. 2022. godine od 11:00 sati,

Obrtnička komora Zadarske županije, Široka ulica 1, 23000 Zadar –
24. 11. 2022. godine od 11:00 sati

Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, Vukovarska 21, 51000 Rijeka –
25. 11. 2022. godine od 10:00 sati,

Obrtnička komora Istarske županije, Mletačka 12/I. kat, 52100 Pula –
28. 11. 2022. godine od 11:00 sati,

Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, Mandalinskih žrtava 16c, 22000 Šibenik –
29. 11. 2022. godine od 11:00 sati i

Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, Vukovarska 16, 20000 Dubrovnik –
1. 12. 2022. godine od 11:00 sati.

Kartice će biti dostavljene preporučenom poštom na adrese obrtnika. Preuzimanje kartice može biti i osobno u prostoru Agencije za komercijalnu djelatnost u Zagrebu (Savska cesta 28). Također, izvan navedenih termina, zahtjev za izdavanje kartice moguće je dostaviti osobno također na adresi Agencije za komercijalnu djelatnost u Zagrebu (Savska cesta 28).

Kod predaje zahtjeva za izradu kartice s certifikatom obrtnik mora biti prisutan, bilo to u uredima AKD-a ili u POK-u.

Nakon dostave kartica, u prosincu ove godine, s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja bit će organizirano nekoliko online edukacija o načinu ulaska i unošenja podataka u eGrađevinski dnevnik, o čemu ćete bit pravovremeno obaviješteni.

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju putem maila: cehovi@hok.hr ili na brojeve telefona 01/4806-619 i 01/4806-626.

Pročitajte više » | Napisano 14.11.2022.

Blagajnički minimum u razdoblju dvojnog optjecaja

Blagajnički minimum u razdoblju dvojnog optjecaja

Pravilnik o dopunama Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN 125/22) koji stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine propisuje mogućnost u razdoblju dvojnog optjecaja, odnosno od 1. do 14. siječnja 2023. godine određivanje blagajničkog maksimuma do visine četverostruke svote.

U tom razdoblju obveznik fiskalizacije može odrediti blagajnički maksimum u iznosu od:

mikro subjekt i fizičke osobe - 40.000,00 kuna/5.308,91 €,
mali subjekt - 200.000,00 kuna/26.544,56 €,
srednji subjekt - 320.000,00 kuna/42.471,30 €,
veliki subjekt - 400.000,00 kuna/53.089,12 €,
mjenjačnica - 400.000,00 kuna/53.089,12 €.

Pročitajte više » | Napisano 10.11.2022.

Dalibor Kratohvil novi je predsjednik Hrvatske obrtničke komore

Dalibor Kratohvil novi je predsjednik Hrvatske obrtničke komore

Hrvatski obrtnici izabrali novo vodstvo

Dalibor Kratohvil novi je predsjednik Hrvatske obrtničke komore

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Hrvatske obrtničke komore (HOK) održane u utorak, većinom glasova, za novog je predsjednika ove najveće strukovne obrtničke organizacije izabran Dalibor Kratohvil.

Tako će u idućem četverogodišnjem mandatu Hrvatska obrtnička komora imati novo vodstvo. Dalibor Kratohvil dosadašnji je potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore u dva mandata, a u dva mandata vodio je Obrtničku komoru Primorsko-goranske županije.

Svoj put u obrtničkim asocijacijama započeo je kao predsjednik Udruženja obrtnika Vrbovsko, a tijekom zadnjih 12 godina aktivno je uključen u promicanje obrtničkih prava i stvaranje boljeg polovnog okruženja za sve hrvatske obrtnike.

„Hrvatska obrtnička komora predstavlja preko 100 tisuća hrvatskih obrtnika. Danas sam izabran da budem njihov glas i da beskompromisno zastupam njihove interese. Hrvatsko gospodarstvo se u posljednje tri godine našlo pred dosad neviđenim izazovima, a obrtnici se i dalje bore s brojnim neizvjesnostima. U toj borbi za opstanak potrebna im je institucija koja će im biti podrška i koja će osluškivati njihove stvarne potrebe. I sam sam obrtnik i svjestan sam u kakvim okolnostima moje kolegice i kolege posluju. Zato se i stavljam na raspolaganje, kao prvi među jednakima, kako bismo zajedno snažno istupali i stvorili što povoljnije okruženje za gospodarske subjekte koji su stup hrvatske ekonomije“, rekao je Dalibor Kratohvil novoizabrani predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Kao najvažnije okosnice svog programa istaknuo je podizanje razine usluga koje Hrvatska obrtnička komora pruža svojim članovima te izradu detaljnog i konkretnog programa za razvoj hrvatskog obrtništva. Naglasio je kako hrvatski obrtnici aktivno moraju sudjelovati u kreiranju zakona i podzakonskih akata kojima se određuju okviri njihovog poslovanja te kako je obrtnicima potrebno pružiti pomoć u pronalaženju prihvatljivih izvora bespovratnih sredstava te ih poticati na korištenje i sudjelovanje u projektima koji se financiraju iz europskih fondova.

U predstavljanju programa za naredni mandat govorio je o strateškoj ulozi Hrvatske obrtničke komore u području strukovnog obrazovanja, kao i o povezanoj problematici nedostatka radne snage naročito u obrtničkim zanimanjima. Kratohvil je rekao kako je primarni zadatak Hrvatske obrtničke komore, prije svega, vratiti strukovnom obrazovanju vrijednost koju zaslužuje, a obrazovne programe uskladiti s tržištem rada.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici imenovani su i potpredsjednici Hrvatske obrtničke komore: Adolf Cvanciger, Emil Priskić, Antun Trojnar, Joso Smolić i Jelena Ivaniš. Na sjednici su imenovani članovi Upravnog odbora HOK-a (predsjednici 20 područnih komora), a na prijedlog predsjednika Kratohvila, još tri člana: Ivica Zanetti, Hrvoje Biošić i Tomislav Vukadin. Ujedno, na sjednici je imenovan i Nadzorni odbor u sastavu: Dražen Zovko, Mirislav Ivaniš, Žana Jurlina, Ivan Leščić i Iva Čogelja Juras.

Pročitajte više » | Napisano 09.11.2022.

Održana 18. sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore

Održana 18. sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore

U Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika 03. studenog 2022. godine održana je 18. sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore, posljednja u mandatu 2018-2022.

Na radnom dijelu sjednice Skupština je donijela sljedeće Odluke:

o imenovanju Izbornog povjerenstva za provedbu izbora za tijela Hrvatske obrtničke komore u jedinstvenom komorskom sustavu ( mandata 2022-2026)
o pokretanju postupka osnivanju ustanove Majstorske škole
o prihvaćanju Financijskog izvješća HOK-a za razdoblje 01.01.2022.- 30.09.2022. godine
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec iznio je najvažnija postignuća od kada je na čelu Hrvatske obrtničke komore, u razdoblju od 2011. do 2022. godine:

Analitičko praćenje proaktivne objave proračunskih dokumenata i izvješća 26 komora iz srpnja 2019., koje se nalazi na stranici Povjerenika za informiranje, pokazalo je kako je Hrvatska obrtnička komora jedna od najtransparentnijih komora u Hrvatskoj u posljednjih 5 godina.
Hrvatska obrtnička komora kroz projekt HOK Obrtnik plus obrtnicima nudi mogućnost korištenja niza pogodnosti kod partnera s kojima je sklopila sporazum o suradnji, a odnosi se na usluge i proizvode poput goriva, električne energije, uredskog materijala, medicinskih usluga, tiskovina, osiguranje, informatičkih usluga, oglašavanja itd.
HOK i cijeli sustav izuzetno se aktivno angažirao pomažući obrtnicima snaći se u uvjetima pandemije COVID 19 te u predlaganju i korištenju mjera potpora (kroz pojedinačne savjete, pripremljenu gotovu dokumentaciju i predloške i stalna nastojanja da se mjere prilagode potrebama), također i odlukom o oslobođenju od plaćanja komorskog doprinosa.
Po prvi puta u obrtničkoj povijesti Vlada je na prijedlog Hrvatske obrtničke komore prihvatila da i obrtnici, a ne samo njihovi radnici te dodatno i sezonski obrtnici imaju pravo na potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta.
Hrvatskim cestovnim prijevoznicima koji se bave isključivo djelatnošću javnog cestovnog prijevoza omogućen je povrat dijela trošarina koje su sadržane u cijeni goriva.
Ceh graditelja višegodišnjim naporima osigurao je da obrtnik građevinar ne mora zaposliti inženjera građevine kako bi izašao na gradilište.
Zahvaljujući zalaganju HOK-a, omogućene su stipendije za učenike koji se obrazuju u modelu obrazovanja za obrtnička zanimanja i potpore za naknade učenicima i mentorima u naukovanju, što je uvelike doprinijelo povećanju upisnih kvota za velik broj zanimanja.
2021. godine provedena je velika humanitarna akcija za obrtnike stradale od potresa te je dodijeljeno 215 donacija a značajnim sredstvima pomogao je i HOK
Povećan je prag za obvezan ulazak u sustav PDV-a (sa 85.000,00 kn na na 300.000,00 kn)
HOK se izborio da se od ovrhe zaštiti imovina nužna za stanovanje obrtnika i njegove obitelji te radionica i imovina nužna za obavljanje djelatnosti.
Omogućeno je pomaganje u obrtu članova obiteljskog kućanstva bez obveze zasnivanja radnog odnosa
U slučaju Agrokor naplatu u prvom platnom redu upravo za obrtnike koji su poslovali sa Agrokorom
U novom Zakonu o strancima izborili smo fleksibilnije uvjete zapošljavanja stranaca i kraći postupak
Zakon o uvođenju eura kao službene valute RH – prihvaćeni zahtjevi HOK-a dani u svrhu što manjeg opterećenja obrtnika
Majstorska škola - Hrvatska obrtnička komora radi na velikom projektu izgradnje Majstorske škole u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom, te uz punu podršku Vlade RH. Projekt težak 60 milijuna eura, financira se sredstvima iz EU fondova. Vrijedan multifunkcionalni centar u Sisku, s učionicama i praktikumima opremljenim najsuvremenijom opremom i uređajima za obrtnička zanimanja omogućit će svima koji majstorske vještine i znanja žele stjecati u okviru programa majstorske škole i učiti od vrhunskih majstora da izbruse vještine do savršenstva i kao krunu obrazovanja polože majstorski ispit.
Predsjednik Dragutin Ranogajec kao posebno izazovne izdvojio je protekle dvije godine zbog pandemije COVID 19, potresa na sisačkom i zagrebačkom području te aktualne energetske krize. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u radu Hrvatske obrtničke komore te doprinijeli da Komora postane nezaobilazni čimbenik kada je riječ o suradnji na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini.

Pročitajte više » | Napisano 04.11.2022.