Izdvojene novosti


Besplatna tehnička pomoć za smanjenje emisija MSP-ova

Besplatna tehnička pomoć za smanjenje emisija MSP-ova

Sporazum poduzeća za klimu i energiju (CCCE) je pilot-inicijativa glavne uprave za energetiku Europske komisije, a stvorena je kako bi se potakla europska poduzeća, posebno mala i srednja, da pojačaju svoj doprinos prelasku na čistu energiju i djelovanju u području klime te povećaju privatna ulaganja u istraživanje i inovacije u području čiste energije i tehnologije.

Poduzeća se pri potpisivanja Sporazuma obvezuju poduzeti mjere za smanjenje svojih emisija ugljika, a tijekom tog procesa dobivaju stručnu potporu koja je u potpunosti prilagođena individualnim potrebama tvrtke. Postoje četiri moguće razine obvezivanja koje odražavaju položaj poduzeća na putu prema dekarbonizaciji.

Bez obzira na razinu, poduzeća dobivaju praktične, detaljne smjernice i tehničku pomoć za poduzimanje konkretnih mjera za dekarbonizaciju svog poslovanja čime će, osim doprinijeti očuvanju okoliša, uštedjeti na energiji. Tehnička pomoć, među ostalim, uključuje potporu energetskom pregledu, procjenu odgovarajućih tehnologija za poduzeće ili pronalaženje potencijalnih programa subvencija Uz to, poduzeća imaju mogućnost dobiti vodič po državama o dostupnim programima financiranja i namjenskim majstorskim tečajevima.

Potpisnici nakon ispunjavanja svojih obveza imaju mogućnost dobiti pečat odobrenja te biti promovirani svim dostupnim kanalima CCCE-a.

Rok za prijavu je 31. listopad.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Vodiču za poduzeća možete pristupiti ovdje.

Obrascu za prijavljivanje možete pristupiti ovdje

Pročitajte više » | Napisano 24.10.2023.

Obavezujuće povećanje zaštićenog područja mora do 2030. jedan od najvećih predstojećih izazova za hrvatsko ribarstvo

Obavezujuće povećanje zaštićenog područja mora do 2030. jedan od najvećih predstojećih izazova za hrvatsko ribarstvo

U petak i subotu 26. Susret ribara u Šibeniku

Europska komisija u Strategiji EU-a za bioraznolikost do 2030. naglašava kako su gubitak bioraznolikosti i kolaps ekosustava među najvećim opasnostima za čovječanstvo u sljedećih deset godina, ali i za gospodarstvo te ističe kako je prema procjenama svijet od 1997. do 2011. izgubio 3,5–18,5 bilijuna EUR godišnje u uslugama ekosustava zbog promjena izazvanih prekrivanjem tla i 5,5–10,5 bilijuna EUR godišnje zbog degradacije zemljišta. Konkretno, gubitak bioraznolikosti dovodi do smanjenja prinosa usjeva i ulova ribe, veće gospodarske štete od poplava i drugih katastrofa te gubitka potencijalnih novih izvora lijekova, a Strategija rješenje vidi u zaštiti barem 30 % kopnenih i 30 % morskih područja, pri čemu ističe da bi najmanje trećinu zaštićenih područja, odnosno 10 % kopnenih i 10 % morskih područja EU-a, trebalo strogo zaštititi.

Također, previđeno je znatno smanjenje negativnog utjecaja ribolovnih i rudarskih aktivnosti na osjetljive vrste i staništa te morsko dno, kao i usputnog ulova koji treba izbjeći ili smanjiti na razinu koja omogućuje oporavak i očuvanje vrsta. Istaknuto je kako će EU voditi politiku nulte tolerancije prema nezakonitom, neprijavljenom i nereguliranom ribolovu te će se boriti protiv prelova, među ostalim u okviru pregovora s WTO-om o globalnom sporazumu o zabrani štetnih subvencija za ribarstvo.

„Konsenzus da je ribarstvo strateški važno za Hrvatsku i prilike za financiranje i pomoć sektoru iz EU fondova bit će ključne za očuvanje i unapređenje našeg ribarstva, dok je EU Strategija bioraznolikosti i ograničenja koja donosi za naše ribare nešto što je zajednička briga i interes. Naš Ceh za ribarstvo i akvakulturu je snažan i jedinstven te zajedno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom poljoprivrede i drugim akterima radi na pronalaženju najboljih rješenja koja će se u najmanjoj mjeri negativno odraziti na ribare“, ističe potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić i predsjednik Organizacijskog odbora 26. Susreta ribara koji će se održati ovog tjedna u Šibeniku i na kojem će upravo EU strategija bioraznolikosti biti jedna od ključnih tema predavanja i panela s ribarima, ali i predstavnicima tijela državne uprave.

„Ribari su čvrsti, uporni i strpljivi ljudi, predani stopostotno onome što rade. Na jednak način pristupaju svome radu u Cehu ribara Hrvatske obrtničke komore. Jasno i glasno komuniciramo svoja stajališta i ne odstupamo od njih, zastupamo interese naših kolega koji žive od mora. Nadležna Uprava za ribarstvo i ostale institucije s kojima smo često u dijalogu imaju sluha za naše probleme, sastajemo se i komuniciramo često i uspješno i, najvažnije, na dobrobit velikog djela hrvatskih ribara. Dokaz tome su potpore i nadoknade za ribare kao izdvojeni dio svakog paketa mjesta i odgovor na stalne krize koje unazađuju ribarstvo. Problema je mnogo, ali nastavljamo tražiti rješenja, i na Susretu, ali i svakoga dana prije i poslije“, najavljuje predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Stjepan Nedoklan.

Hrvatska obrtnička komora će tako u okviru 26. Susreta ribara u šibenskom Solarisu od 26. do 28. listopada 2023. okupiti hrvatske ribare, zakonodavce i predstavnike tijela nadležnih za sektor ribarstva u raspravama o aktualnostima u ovoj za Hrvatsku strateški važnoj grani, a domaćin je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije. Teme će obuhvaćati aktualno stanje u lokalnom i nacionalnom ribarstvu, ali i inspekcijski nadzor u ribarstvu te već spomenute izazove koje Natura 2000 i Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine stavljaju pred ribare, kao i efekte i potencijale EU fondova za unapređenje hrvatskog ribarstva.

Pozivamo sve hrvatske ribare da sudjeluju na 26. Susretima ribara i daju svoj doprinos u detektiranju problema i pronalaženju rješenja, a sve informacije potrebne za prijavu nalaze se na poveznici.

Također, pozivamo cijenjene predstavnike medija da poprate ovo događanje važno za budućnost domaćeg ribarstva, osobito samo otvorenje Susreta u petak, 27. listopada 2023. u 9:30 sati te zaključke Susreta u subotu, 28. listopada 2023. u 12:00 sati.

Sve informacije i detaljan program događanja se nalazi u privitku.

Molimo cjenjene predstavnike medija da svoj dolazak potvrde na e-mail adresu publicrelations@hok.hr.



Preuzimanja
Naziv datoteke Veličina
Nacrt program za 26. Susret ribara.pdf 171.96 KB

Pročitajte više » | Napisano 24.10.2023.

Steknite sigurnost u digitalnom svijetu – Tečaj kibernetičke sigurnosti

Steknite sigurnost u digitalnom svijetu – Tečaj kibernetičke sigurnosti

Pozivamo vas da se prijavite na tečaj "Osnove kibernetičke sigurnosti" (CSA-05) u organizaciji Span Centra kibernetičke sigurnosti.

Cilj treninga je osigurati da svatko, bez obzira na informatičko predznanje, može adekvatno reagirati na stvarne kibernetičke prijetnje.

Iako su napredne tehnologije, učinkoviti alati i dobre sigurnosne politike od velike važnosti za kibernetičku sigurnost, ne smijemo zanemariti ljudski faktor koji je ključna komponenta u ovom kontekstu. Kroz ovaj tečaj brzo ćete usvojiti potrebna znanja koja će značajno smanjiti vašu izloženost različitim cyber prijetnjama cyber kriminalaca u poslovnom okruženju. Naučit ćete kako zaštititi sebe i svoje poslovanje prilikom korištenja računala, mobilnih uređaja i Interneta od različitih kibernetičkih prijetnji.

Tečaj će se održati online 24. listopada 2023. godine putem Microsoft Teams aplikacije.

Članovi HOK-a ostvaruju povoljniju cijenu u iznosu od 79 EUR (bez PDV-a) po polazniku, u okviru programa HOK Obrtnik plus.

Trajanje treninga:

- 3 sata (uključujući 2 pauze od 10 minuta)

Za više informacija o tečaju i podnošenju prijava, kliknite OVDJE.

Pročitajte više » | Napisano 23.10.2023.

Dođite na MAGROS 2023. - najveću konferenciju za proizvođače i trgovce

Dođite na MAGROS 2023. - najveću konferenciju za proizvođače i trgovce

Novi Zakon o trgovini i njegove implikacije, aktualni izazovi i mogućnosti za trgovce obrtnike, utjecaj umjetne inteligencije na budućnost maloprodaje neke su od tema 35. tradicionalne konferencije za proizvođače i trgovce MAGROS 2023. koja će se održati u hotelu Academia u Zagrebu 25. i 26. listopada.

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Konferenciju organiziraju poslovni časopis Suvremena trgovina, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, Međunarodna trgovačka komora Hrvatska i Savez udruga malih trgovaca.

Predstavnici državnih institucija, gospodarskih udruženja, tvrtki i obrta te ostali dionici ključni za očuvanja i razvoj sektora trgovine će u okviru predavanja i panela raspravljati o stanju trgovine u Republici Hrvatskoj i budućnosti sektora koji čini najrašireniju djelatnost u okviru EU, zapošljava najveći broj ljudi i bitan je čimbenik u stabilizaciji tržišnih kretanja.

MAGROS 2023. održava se pod temom: „Trgovina u uvjetima jedinstvenog tržišta“, a dio panela i rasprava će biti posvećen izazovima i mogućnostima za male trgovce obrtnike. U panelu „Stanje trgovine u Republici Hrvatskoj“ te „Aktualne teme u poslovanju obrtnika u maloprodaji“ sudjelovat će predsjednik Ceha trgovine HOK-a Josip Smoljan.

Ulaz na sva predavanja i panele je slobodan, ali je zbog ograničenih mjesta u dvorani potrebna rezervacija. Detaljne informacije nalaze se na poveznici http://bit.ly/46Br5Qk

Pročitajte više » | Napisano 20.10.2023.

Uključite se u projekt Hrvatske turističke kartice

Uključite se u projekt Hrvatske turističke kartice

Hrvatska turistička kartica projekt je Vlade RH i Ministarstva turizma i sporta s ciljem povećanja potrošnje hrvatskih građana u ugostiteljstvu i turističkim sadržajima na području cijele Republike Hrvatske.

Hrvatskom turističkom karticom plaćanje je moguće u svim ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge pripremanja hrane i točenja pića (restorani, kafe barovi, fast food itd.) te u svim objektima koji pružaju uslugu smještaja (hoteli, kampovi, pansioni, privatni iznajmljivači itd.) koji prihvaćaju plaćanje putem bankovnih kartica. Također, karticom je omogućeno plaćanje usluga chartera (iznajmljivanje brodova) te plaćanje ostalih turističkih usluga na području Republike Hrvatske putem turističkih agencija - na svim mjestima koja prihvaćaju plaćanje bankovnim karticama putem POS terminala (ne online) i nikakva dodatna prijava sa strane pružatelja usluga nije potrebna.

Na stranicama www.hrvatskaturistickakartica.hr svi pružatelji ugostiteljskih i turističkih usluga mogu besplatno oglašavati dodatne popuste za plaćanje Hrvatskom turističkom karticom i tako osigurati bolju vidljivost i promidžbu objekta i/ili usluga te na taj način sudjelovati u poticanju domaćeg turizma.

Uključite se u projekt Hrvatske turističke kartice kao pružatelji usluga ili kao poslodavci koji mogu neoporezivo dodatno nagraditi svoje zaposlenike.

Prema Pravilniku o porezu na dohodak, uz ostale neoporezive nagrade i primitke, koje poslodavci mogu isplatiti radnicima u jednoj kalendarskoj godini (isplata prigodnih nagrada, tj. neoporezivih primitaka radnicima (božićnice, uskrsnice i regres), nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika, paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika i sl.), dodatno mogu neoporezivo isplatiti i naknadu za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika u iznosu do 331€ godišnje na Hrvatsku turističku karticu.

Hrvatska turistička kartica će uskoro biti obuhvaćena i posebnom marketinškom kampanjom Hrvatske turističke zajednice usmjerenom na domaće tržište, uz koju će se promovirati i nova web stranica na kojoj će se naći svi pružatelji usluga koji nude popuste i pogodnosti, a oni koji nude najveće pogodnosti biti će dodatno istaknuti na stranici.

Link za prijavu: Hrvatska turistička kartica (hrvatskaturistickakartica.hr)

Pročitajte više » | Napisano 20.10.2023.