Izdvojene novosti


EUROPA CUP 2022 - plan i program puta

EUROPA CUP 2022 - plan i program puta

EUROPA CUP 2022, Europsko prvenstvo cvjećara, svjetski je poznato natjecanje koje se održava od 26. do 28. kolovoza 2022. u gradu Katowice, Poljska.

Službena stranica događanja sa svim relevantnim informacijama, programom, popratnim događanjima i sl. dostupna je ovdje: https://www.europacup2022.eu/

Vrlo je važno napomenuti da se ulaznice za samo događanje kupuju pojedinačno i to na stranici: https://www.ticketmaster.pl/artist/florystyczne-mistrzostwa-europy-bilety/1020789, što je odgovornost svakog pojedinačnog polaznika.

Za članove HOK-a pripremili smo program puta s autobusom radi slobodnijeg pristupa u organizaciji puta. Osim cvjećarskog dijela i bodrenja naše predstavnice Suzane Lonjak i asistentice Ele Petrinić, opcija autobusa omogućuje vam da se prilagodite vašim željama obilaskom turističkih mjesta, ali i posjetom nekih od većih veletrgovaca cvijećem.

Sve prijave se vrše direktno u turističku agenciju do ponedjeljka 25. srpnja 2022. u 14:00 sati, potrebno uplatiti depozit kao garanciju polaska. Detalje za uplatu možete pronaći u prilogu.

U slučaju da imate dodatnih pitanja slobodno nam se javite.

PROGRAM PUTA AUTOBUSOM:

24.08.22. – 23,00 – polazak iz Zagreba

25.08.22. ZAGREB / BRNO – razgled i slobodno vrijeme za ručak / KATOWICE – check in

26.08.22. – Otvorenje, show-vi , seminari, Izložba „ 4 strane svijeta „

27.08.22. – Veliko finale – finalno natjecanje ,dodjela nagrada, izložba radova sa show-a , glavna skupština , festival cvijeća

28.08.22. – KRAKOW / KATOWICE / KRAKOV ( 80 km ) – razgled KRAKOWA te poslijepodne predlažemo posjetu RUDNIKU SOLI WIELICZKA (najveći rudnik soli u Europi)

29.08.22. – Check out – povratak za Zagreb

VAŽNO:

Prijave za mjesto u autobusu vrše se slanjem na mail: lily@lily-tours.com i kresimir.tomic@hok.hr

Prilikom prijave (slanja maila) molimo da navedete sljedeće podatke:

Ime i prezime
Kontakt podatke (mail, broj mobitela, mjesto i sl. )
Ako ima potrebe, molimo navedite eventualno posebne preference, npr. 1/1 soba i sl.

U slučaju dodatnih pitanja ili nejasnoća, slobodno nam se obratite.

Pročitajte više » | Napisano 01.08.2022.

Usporedna verzija financijskog i statističkog izvješća zastupnika i brokera u osiguranju i reosiguranju u odnosu na uvođenje eura kao službene valute

Usporedna verzija financijskog i statističkog izvješća zastupnika i brokera u osiguranju i reosiguranju u odnosu na uvođenje eura kao službene valute

Ususret nadolazećoj promjeni službene valute u Republici Hrvatskoj, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) je na internetskoj stranici http://reports.hanfa.hr/ objavila ogledni primjerak usporedne verzije financijskog i statističkoj izvještaja zastupnika i brokera u osiguranju i reosiguranju (FSI-ZIPO) na način da isti sadržava, uz postojeću strukturu obrazaca, i nove obrasce/polja koja su vezana uz novčanu valutu euro. Predmetna usporedna verzija obrasca će se, nakon uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, promijeniti početkom 2023. godine na način da će se ih shema ukloniti obrasci/polja koja su se do sada ispunjavala u valuti kune, a ostat će obrasci/polja iz usporedne verzije obrasca koja se odnose na euro, a koja promjena će biti objavljena u izmjenama i dopunama trenutno važećeg Pravilnika o obliku i sadržaju financijskog i statističkog izvještaja osoba koje imaju dozvolu za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili distribucije reosiguranja („Narodne novine“ broj 106/20) te u pripadajućoj Tehničkoj uputi.

Detaljnije informacije dostupne su u dopisu kojega možete preuzeti na dnu ove stranice, a za sva dodatna pitanja slobodno se obratite g. Veljku Štekoviću na adresu elektroničke pošte: veljko.stekovic@hanfa.hr ili na broj telefona 01/6173-393.

Pročitajte više » | Napisano 01.08.2022.

Izrađena nova ispitna pitanja i katalozi za majstorske ispite

Izrađena nova ispitna pitanja i katalozi za majstorske ispite

Hrvatska obrtnička komora provodila je od rujna 2019. do lipnja 2022. projekt Erasmus+ Master 4.0: Unaprjeđenje majstorskih ispita, čiji je glavni cilj bio unaprijediti provedbu majstorskih ispita i to izradom novih ispitnih pitanja te novom online platformom za pripremu i polaganje majstorskog ispita.

Izrađena su nova ispitna pitanja i novi ispitni katalozi za sljedeća majstorska zanimanja:

autoelektričar
automehaničar
autoserviser
elektroinstalater
frizer.
Također su izrađena nova ispitna pitanja i novi ispitni katalozi za opće dijelove ispita: gospodarstvo i pravne propise te osnovna znanja iz podučavanja učenika na naukovanju.

Majstorski ispiti sa novim pitanjima iz svih navedenih područja počet će se provoditi od zimskog roka 2022. godine, odnosno od 11. mjeseca 2022.

Novi ispitni katalozi objavljeni su na poveznici: https://www.hok.hr/obrazovanje/majstorski-ispit/literatura-za-pripremu-majstorskih-ispita

Uz nova ispitna pitanja, u sklopu projekta izrađena je i online platforma putem koje je moguće isprobati demo testove iz različitih dijelova majstorskog ispita putem poveznice: https://ispiti.e-majstor.eu/

Za pristup demo ispitima potrebno se registrirati s mail adresom.

Kandidatima koji prijave majstorski ispit od zimskog roka 2022. bit će dostupna i opcija dodatnih pripremnih ispita iz pojedinih područja.

Pročitajte više » | Napisano 18.07.2022.

Na sastanku u Poreznoj upravi podržani prijedlozi HOK-a o primjeni članka 127. Zakona o PDV-u

Na sastanku u Poreznoj upravi podržani prijedlozi HOK-a o primjeni članka 127. Zakona o PDV-u

U Središnjem uredu Porezne uprave održan je sastanak s predstavnicima poduzetnika o primjeni članka 127. Zakona o PDV-u koji se odnosi na odgovornost za prijevarne aktivnosti, odnosno izbjegavanje plaćanja PDV-a.

Predstavljen je nacrt aplikacije namijenjene obavještavanju obveznika koji su iskazali pretporez iz poslovnog odnosa s partnerom koji nije podnio obračun PDV-a. U slučaju neusklađenosti obrazaca, Porezna uprava će dostavljati pozive za podnošenje PDV obrasca kao i obavijesti o primjeni čl. 127. Nakon zaprimljene obavijesti, slijedom zakonske odredbe, obveznik će biti smatran odgovornim za prijevarne radnje, odnosno neće moći ostvariti pravo na obračunati pretporez.

Podržavajući legalno poslovanje i sprječavanje zlouporaba, predstavnici Hrvatske obrtničke komore upozorili su da se teret nadzora i sankcioniranja nikako ne smije još jednom prebaciti upravo na one koji postupaju u skladu s propisima. Ukazali su na moguće probleme koje će imati obrtnici koji posluju ispravno obzirom na možebitnu odgovornost utemeljenu na sumnji PU, za prethodne a osobito za sljedeće račune o obavljenoj isporuci.

Stoga je zatraženo da se aplikacija preispita te da se osigura povratna informacija u slučaju da je poslovni partner pogrešku ispravio. Ukazano je i na težinu stavka 1. i stavka 3. članka 127. gdje bi se kod predujmova, ali i kod prijenosa porezne obveze kod građevinskih usluga velik teret prenio upravo na uredne porezne obveznike temeljem čega su predstavnici Porezne uprave obećali prilagoditi aplikativno rješenje.

Dogovoreno je češće održavanje sastanaka predstavnika poduzetnika s Poreznom upravom kako bi se razmotrili problemi i prijedlozi njihova rješavanja te ujednačile prakse koje će za obje strane predstavljati olakšano postupanje. Predstavnici HOK-a još su jednom zamolili da se razmotri usklađivanje podataka iz PPO obrasca sa PDV obrascima na tromjesečnoj razini što bi značajno rasteretilo kako poduzetnike, tako i referente poreznih ispostava.

Pročitajte više » | Napisano 14.07.2022.

Odluka o usvajanju eura - 1. siječnja 2023.

Odluka o usvajanju eura - 1. siječnja 2023.

Vijeće za ekonomske i financijske poslove EU-a (ECOFIN) usvojilo je 12. srpnja 2022. godine tri posljednja pravna akta potrebna za dovršavanje procesa kojim 1. siječnja 2023. euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj. Aktima je usvojena i odluka o fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 1 euro = 7,53450 kuna. Jedna od ključnih promjena bit će i dvojno iskazivanje cijena od 5. rujna 2022. godine.

Uvođenje eura kao službene valute, pravila za preračunavanje, opskrba i zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura, dvojni optjecaj, dvojno iskazivanje, primjena načela neprekidnosti pravnih instrumenata, proračuni, financijski planovi, poslovne knjige, financijski izvještaji i porezi u procesu uvođenja eura i nadzor, uređeni su Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“ broj 57/2022).

Podsjećamo da je Koordinacijski odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača izradio dokument Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom u cilju informiranja gospodarstvenika o pripremama koje je potrebno provesti u postupku uvođenja eura. Smjernice su dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja: Smjernice.

Pozivamo naše članove da nam se za sve upite vezane uz prilagodbu poslovanja obrate na e-mail adresu: euro@hok.hr, kojim putem će savjetnici Hrvatske obrtničke komore, u najkraćem roku, riješiti vaše nedoumice.

Na našoj Facebook stranici i YouTube kanalu, možete pogledati snimku webinara o pripremama za uvođenje eura i saznati sve važne informacije.

Napomena:

Hrvatska obrtnička komora putem svog sustava obavještavanja članovima šalje najnovije i važne informacije, a to će biti i u slučaju uvođenja eura kao službene valute.

Pozivamo obrtnike koji nisu u sustavu evidencije kontakata (e-mail adresa i telefonski brojevi) da podatke dostave svojim matičnim udruženjima ili na: hok@hok.hr te na taj način dobivaju sve aktualne informacije iz područja obrtništva.

Pročitajte više » | Napisano 14.07.2022.