Izdvojene novosti


Najava 24. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru

Najava 24. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru

Hrvatska obrtnička komora organizira i sufinancira kolektivni nastup svojih članova na 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji će se održati od 2. do 6. svibnja 2023. godine.

Na ovom značajnom proljetnom sajmu u Bosni i Hercegovini predstavit će se oko 700 izlagača iz više od 20 zemalja svijeta, nudeći posjetiteljima kvalitetne proizvode i usluge. Za više informacija o ovogodišnjem sajmu i izlagačima, posjetite stranicu Mostarskog sajma.

Na ovogodišnjem sajmu u Mostaru, Izrael će biti zemlja partner, što će privući dodatnu pažnju međunarodnih poslovnih ljudi i tvrtki. Hrvatska obrtnička komora će organizirati nastup svakog izlagača po sistemu "ključ u ruke", što uključuje pripremu prezentacije na sajmu, uređenje izložbenog prostora, transport eksponata te dežurnu osobu na štandu. Osim toga, svaki će izlagač dobiti i dva natpisa na štandu, najavu nastupa prema službama sajma te sve potrebne informacije i logistiku za kvalitetan sajamski nastup.

Štand Hrvatske obrtničke komore i hrvatskih obrtnika nalazit će se u paviljonu 1, na samom ulazu u sajam, gdje će biti predstavljena ponuda 8 direktnih izlagača-obrtnika članova Komore. Uz centralni info-pult Komore za informiranje posjetitelja, bit će organizirana i prezentacija njihove ponude.

Na štandu Hrvatske obrtničke komore na Mostarskom sajmu posjetitelji će imati priliku vidjeti visokokvalitetne parkete i podne obloge obrta "SLAVONICA", koji je već niz godina u samom vrhu ponude parketa i nudi kompletnu uslugu postave istih. Obrt "RADIONA ZA IZRADU ZUPČASTIH I PUŽNIH PRIJENOSA HABUŠ" prezentirat će ponudu zupčanika i strojnih dijelova, a radi se o obrtu koji desetljećima nudi kompletnu uslugu izrade zupčanika i obrade metala na hrvatskom i inozemnim tržištima. Obrt "EPO-energetsko procesna oprema" će prezentirati ponudu svojih proizvoda i usluga iz domene projektiranja, proizvodnje i plasmana energetsko-procesne opreme.

Obrt "ELEKTROMEHANIKA Jurišić" će prvi puta predstaviti svoje proizvode i usluge iz domene opreme i alata za građevinarstvo i elektroindustriju, kao i sigurnosne pojaseve za spomenute gospodarske djelatnosti. Obrt "ZZR DUNI Ljevaonica obojenih metala" će prezentirati ponudu usluga lijevanja, dok će obrt "ELMET" prezentirati proizvodnju strojeva i alata te usluge dinamičnog balansiranja rotirajućih dijelova strojeva, balansiranje radilica i zamašnjaka. Obrt "PROMEGA" prezentirat će proizvodnju konzola, krakova i adaptera javne rasvjete i plastifikacije metala, kao i obradu metala.

Osim toga, obrt "MARIS" iz Rijeke će se prvi puta predstaviti s ponudom usluga izrade projekata, tehničke zaštite i procjene.

Hrvatska obrtnička komora poziva predstavnike obrtničkih i gospodarskih institucija iz Bosne i Hercegovine, predstavnike diplomatskih predstavništava Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, predstavnike resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kao i sve zainteresirane posjetitelje sajma da posjete štand hrvatskih izlagača.

Posjetiteljima štanda će biti na raspolaganju predstavnik Hrvatske obrtničke komore za sva dodatna pitanja i informacije. Pozivamo sve posjetitelje sajma, domaće i strane, da posjete štand hrvatskih izlagača, pogledaju ponudu hrvatskih obrtnika i saznaju više o radu same Hrvatske obrtničke komore.

Na dnu stranice:

Pozicija štanda HOK-a u paviljonu 1 na 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2023.
Plan Mostarskog sajma s prilaznim putevima
Foto_izvor: Manger.ba

Pročitajte više » | Napisano 28.04.2023.

Održan Okrugli stol ''Pretovar vozila u teretnom prijevozu: nova rješenja za stare probleme“

Održan Okrugli stol ''Pretovar vozila u teretnom prijevozu: nova rješenja za stare probleme“

thumb
thumb
thumb
thumb
Prijevoz tereta s pretovarenim vozilom je prepreka koja najviše koči svakodnevno poslovanje mikro i malih poduzetnika u prijevozu tereta i potrebno ga je rješavati izmjenom zakonskih propisa koji će značajno smanjiti raširenost pretovara vozila kao štetne, opasne i za društvo u cjelini izrazito nepovoljne poduzetničke prakse

Hrvatska obrtnička komora u suradnji s Hrvatskim društvom za transportno pravo organizirala je okrugli stol i savjetovanje na temu: ''Pretovar vozila u teretnom prijevozu: nova rješenja za stare probleme“ usmjereno na iznalaženje rješenja za poboljšanje položaja prijevoznika, ali i smanjenja prekomjernog trošenja javne infrastrukture te podizanja opće sigurnosti sudionika u prometu.

Prijevoz tereta s pretovarenim vozilom dugogodišnji je problem koji ima izrazito negativne posljedice na cjelokupni domaći sektor prijevoza i najviše koči svakodnevno poslovanje mikro i malih poduzetnika u prijevozu. Hrvatska obrtnička komora dugi niz godina ukazuje na nužnost dosljedne primjene članka 154. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno da odgovornost za pretovar ne snose samo vozač i tvrtka koja obavlja prijevoz, već i ostali sudionici u lancu prijevoza (tvrtke koje obavljaju utovar i naručitelji prijevoza) koji imaju korist od toga što se teret prevozi pretovarenim vozilom.

Problem je potrebno rješavati izmjenama više zakonskih propisa te je stoga Hrvatska obrtnička naručila komparativnu znanstvenu analizu pet pravnih poredaka država u okruženju (Njemačka, Španjolska, Francuska, Turska) i njihovih normativnih rješenja vezanih za prekršajno i ugovorno sankcioniranje u slučaju pretovara vozila.

Predstavljeni rezultati i zaključci bit će nam podloga za predlaganje rješenja usmjerenih na poboljšavanje položaja naših prijevoznika, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil. „Naša je zadaća snažno zastupanje interesa naših članova kako bismo stvorili što bolje poslovno okruženje za njihov razvoj i napredak“, poručio je predsjednik HOK-a.

Predsjednica Hrvatskog društva za transportno pravo i redovita profesorica na Katedri za pomorsko i opće prometno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Nikoleta Radionov Karlović predstavljajući rezultate analize ukazala je da moderna europska zakonodavstva većinom poznaju prekršajnu odgovornost za pretovar vozila obje ugovorne strane: prijevoznika i naručitelja prijevoza, tj. osobe koja za njega obavlja utovar. „Uvođenje takvog normativnog modela u Hrvatskoj jedino može brzo utjecati na izmjenu prakse pretovara koja trenutno pogoduje naručiteljima prijevoza, koji gotovo isključivo kontroliraju proces utovara“, istaknula je Radionov Karlović.

Na Okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici resornih ministarstva; Ante Gašpar iz Službe prometne policije Ministarstva unutarnjih poslova, Zoran Vogrin iz Uprave za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Željko Čičak iz tvrtke RALU LOGISTIKA ispred Hrvatske gospodarske komore i Ivan Miličić, predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a.

Zaključeno je kako je za izmjenu postojećeg stanja u praksi, posebno domaćeg cestovnog prijevoza tereta, potrebno:

1. Jedinstvenim stavom na razini strukovnih udruga potaknuti nadležne institucije na izmjene zakonskih propisa koje će značajno smanjiti raširenost pretovara vozila kao štetne, opasne i za društvo u cjelini izrazito nepovoljne poduzetničke prakse,

2. Hitno krenuti u izmjenu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kvalitetnim uređenjem ugovora o prijevozu u cestovnom prometu koji će biti usklađen s odredbama CMR konvencije i u pogledu odgovornosti prijevoznika za povredu ugovora o prijevozu robe cestom kao posljedice pretovara ili krenuti s izradom potpuno novog Zakona o ugovorima u prijevozu,

3. Na temelju donošenja izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu ili donošenja novog Zakona o ugovorima u prijevozu nužno je izmijeniti Zakon o sigurnosti prometa na cestama uvođenjem zajedničke prekršajne odgovornosti prijevoznika i pošiljatelja ili druge osobe koju je on ovlastio za obavljanje utovara vozila za pretovar vozila ili nepravilno slaganje robe koje utječe na sigurnost vozila,

4. Temeljem zakonski definiranih ugovora u prijevozu sačiniti jedinstveni obrazac teretnog lista za domaći prijevoz koji će pod određenim propisanim uvjetima biti dostupan prijevoznicima i obavezan u primjeni. Takav bi obrazac sadržavao, između ostalog, polje za unošenje primjedbi prijevoznika (i) o postupku utovara i njegovoj (ne)prisutnosti istom, što bi olakšalo dokazivanje u slučaju kasnijeg spora i zaštitilo poziciju prijevoznika u istom.

Pročitajte više » | Napisano 28.04.2023.

Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti - plivaričarski ribolov svibanj 2023.

Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti - plivaričarski ribolov svibanj 2023.

Uprava ribarstva obavještava sve zainteresirane da će u razdoblju od 1. svibnja 2023. godine u 00:00 sati do 30. svibnja 2023. godine u 24:00 sata biti proglašena privremena obustava okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama na području cijelog ribolovnog mora Republike Hrvatske.

Za navedeno razdoblje postoji mogućnost financiranja u okviru Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. godine.

Neki od osnovnih uvjeta su da tijekom trajanja privremene obustave ribarsko plovilo ne smije obavljati nikakvu ribolovnu aktivnost te mora biti vezano u luci, članovi posade ne smiju obavljati bilo koju vrstu ribolova ili drugu djelatnost, plovilo mora biti autorizirano za plivaričarski ribolov i imati dostatnu minimalnu ribolovnu aktivnost od ukupno 120 ribolovnih dana ostvarenih tijekom 2021. i 2022. godine, od čega najmanje 51% ribolovne aktivnosti ostvarene u dijelu plivaričarskog ribolova. Konačni uvjeti, kriteriji, način dodjele i izračun potpore bit će propisani pravilnikom.

VAŽNO!!! Korisnici koji planiraju zatražiti potporu u okviru ove obustave nisu više u obvezi dostaviti prethodno e-mailom obavijest o interesu za sudjelovanje, kako je to bilo u prethodnim razdobljima u provedbi ove mjere, već su samo dužni podnijeti Zahtjev za potporu i to isključivo elektroničkim putem (nije moguće podnošenje zahtjeva u tiskanom obliku putem pošte). Zahtjev za potporu se podnosi počevši od 1. svibnja, a zaključno sa 30. svibnja 2023. godine.

Sustavu za elektroničku prijavu za privremenu obustavu je moguće pristupiti putem poveznice: https://eupotpore.ribarstvo.hr/W4/EFPRA.

Prilikom pristupanja elektroničkom sustavu svi korisnici koji su tijekom siječnja i veljače 2023. godine već aktivirali svoj profil, za prijavu mogu koristiti svoje korisničko ime i lozinku. Ako korisnici nemaju prethodno aktiviran svoj profil, mogu se javiti na adresu elektronske pošte: eufondovi.ribarstvo@mps.hr ili na brojeve telefona 01/ 6474 314 ili 01/ 6443 187, kako bi im se dodijelilo korisničko ime i privremena lozinka potrebni za pristup sustavu.

Upute za korištenje sustava možete pronaći ovdje.

Kako se tijekom razdoblja privremene obustave ne smije obavljati nikakvu ribolovnu aktivnost, te ribarsko plovilo mora biti vezano u luci, korisnik uslijed nepredviđenih okolnosti ili više sile ili u cilju remonta ribarskog plovila, može premjestiti ribarsko plovilo, ali uz prethodno pribavljeno odobrenje Uprave ribarstva.

Također, u slučaju da ribarsko plovilo ne posjeduje VMS uređaj ili isti nije u funkciji ili ako za vrijeme trajanja razdoblja privremene obustave dođe do neočekivanog kvara/prestanka rada VMS uređaja, korisnik je dužan obavijestiti Ministarstvo poljoprivrede, Upravu ribarstva o poziciji ribarskog plovila tijekom privremene obustave.

NAPOMENA!!! Zahtjevi za odobrenje premještaja i vezane obavijesti se dostavljaju na novu e-mail adresu: kontrolanaterenu@mps.hr.

Pročitajte više » | Napisano 27.04.2023.

Ciljana znanstvena istraživanja (NPOO.C.3.2.R3-I1.04)

Ciljana znanstvena istraživanja (NPOO.C.3.2.R3-I1.04)

Obavještavamo vas da je objavljen poziv „Ciljana znanstvena istraživanja“ (NPOO.C.3.2.R3-I1.04).

Početak zaprimanja prijava: 24. 4. 2023., 00:01

Rok za prijave: 31. 8. 2023., 23:58

Svrha ovog poziva je povećanje razine razvoja novih tehnologija, proizvoda i procesa provođenjem kolaborativnih primijenjenih istraživanja.

Predmet ovog poziva:

Program "Ciljana znanstvena istraživanja" podržava kolaborativne projekte industrijskih istraživanja koji se provode u suradnji između poduzeća i istraživačkih organizacija. Očekuje se da će istraživanja podržana programom ojačati put prema istraživanjima više razine tehnološke spremnosti, odnosno prema eksperimentalnom razvoju i inovacijskim aktivnostima. Programom se želi potaknuti stvaranje dugoročnih odnosa i suradnje između članova konzorcija koji bi se nastavili i nakon provedbe podržanih projekata.

Projekte provode konzorciji, sastavljeni od prijavitelja i jednog ili više partnera, a u konzorciju treba biti najmanje jedna istraživačka organizacija i jedno poduzeće. Istraživačka organizacija i poduzeće mogu imati ulogu prijavitelja ili partnera. Suradnja će pomoći istraživačkim organizacijama u zajedničkom definiranju istraživanja s poslovnim sektorom, što će istraživanju dati veću praktičnu važnost. S druge strane, potpora će poduzećima omogućiti da se više uključe u vrhunska istraživanja, pomoći im da bolje razumiju akademsku zajednicu i da, dugoročno gledano, imaju koristi od vrhunskog istraživanja

Ukupna bespovratna sredstva: 50.003.318,00 €

Minimalni iznos bespovratnih sredstava: 500.000,00 €

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 1.500.000,00 €

Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog poziva:

Mikro poduzetnici
Mali poduzetnici
Srednji poduzetnici
Veliki poduzetnici
Znanstvenoistraživačke institucije
Upute za prijavitelje nalaze se na dnu stranice, a obrasce i priloge vezane za poziv možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više » | Napisano 26.04.2023.

Poziv za sudjelovanje na Konferenciji o sajmovanju u okviru Svjetskog dana sajmova – GLOBAL EXHIBITIONS DAY 2023.

Poziv za sudjelovanje na Konferenciji o sajmovanju u okviru Svjetskog dana sajmova – GLOBAL EXHIBITIONS DAY 2023.

Pozivamo vas na devetu po redu Konferenciju o sajmovanju koju organizira časopis Suvremena trgovina u sklopu Svjetskog dana sajmova - GLOBAL EXHIBITIONS DAY.

Konferencija će se održati u srijedu 7. lipnja 2023. godine s početkom u 11 sati na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, uz podršku Hrvatske gospodarske komore.

Suvremena trgovina želi naglasiti važnost sajmovanja i promijenjene uloge sajmova u današnjem gospodarstvu. To uključuje traženje novih tržišta i potrošača, kao i stvaranje novih odnosa između izlagača i posjetitelja sajmova. Global Exhibition Day je koristan alat za ostvarenje ovih ciljeva jer omogućuje oživljavanje veza između gospodarstva i sajmova u svrhu poticanja kvalitetnog regionalnog razvoja. Sajmovi su važni alati i instrumenti za povezivanje gospodarstva i uspostavljanje širih gospodarskih veza. Aktivnosti su stoga usmjerene na stvaranje preduvjeta za podršku ubrzanom regionalnom razvoju, s naglaskom na povezivanje proizvodnje i tržišta.

Na 9. Konferenciji o sajmovanju, kroz stručna izlaganja i raspravu, razmotrit će se niz tema koje su važne za ovaj gospodarski sektor. U nastavku promocije Osječkog sajma kao buduće hrvatske Anuge – značajnog sajma hrane u ovom dijelu Europe – predviđen je dolazak čelnih ljudi iz toga područja koji će podijeliti iskustva o značaju takvog sajma za regiju. Također će se raspravljati o važnosti sajmova za male proizvođače i njihovo poslovanje.

Organizacija skupa uključuje aktivno sudjelovanje najvažnijih institucija koje su odgovorne za ova područja, uključujući Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku obrtničku komoru, Hrvatsku udrugu poslodavaca, HBOR i HAMAG BICRO te Njemačko-hrvatsku industrijsku i trgovinsku komoru.

Sudionici Konferencije bit će direktori sajmova iz regije, tvrtke i obrti, predstavnici gospodarskih udruženja (komora i poslodavaca) i nadležnih državnih institucija (sveučilišta, ministarstava i agencija) iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Pročitajte više » | Napisano 26.04.2023.