Izdvojene novosti


Održane radionice o Javnim pozivima za iskaz interesa za sudjelovanjem u regionalnim lancima vrijednosti

Održane radionice o Javnim pozivima za iskaz interesa za sudjelovanjem u regionalnim lancima vrijednosti

Hrvatska obrtnička komora u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održala je radionice o Javnim pozivima za iskaz interesa za sudjelovanjem u regionalnim lancima vrijednosti.

U tri dana održane su online radionice o javnim pozivima za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti Panonske, Jadranske i Sjeverne Hrvatske. Kroz teritorijalno usmjerena ulaganja iz fondova Europske unije cilj je dati podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji regionalnih gospodarstava, integrirati nove proizvode i usluge u okviru regionalnih lanaca vrijednosti, razviti tehnologije koje troše manje energije, smanjuju otpad i izbjegavaju zagađenje, te ulagati u ljude i razvoj pametnih vještina potrebnih za tranziciju prema industrijama budućnosti koje će omogućiti održiv, inovativan i otporan rast i razvoj naših regija.

Kako bi se obrtnicima olakšao taj postupak, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom organiziralo je navedene radionice. Radionice su obrtnicima pružile mogućnost uvida u prilike koje im pružaju fondovi Europske unije u razdoblju 2021. – 2027.

Prezentacije s radionica dostupne su na dnu ove stranice.

https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/odrzane-radionice-o-javnim-pozivima-za-iskaz-interesa-za-sudjelovanjem-u-regionalnim-lancima

Pročitajte više » | Napisano 15.03.2022.

Podsjetnik na proširenje primjene Kolektivnog ugovora za graditeljstvo

Podsjetnik na proširenje primjene Kolektivnog ugovora za graditeljstvo

Podsjećamo kako je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dana 14. listopada 2020. godine donijelo Odluku o proširenju primjene Kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo (od 25. rujna 2015.) – treće izmjene i dopune temeljem koje se primjena kolektivnog ugovora na graditeljstvo proširuje na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva, područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. – NKD 2007.

Sukladno Zakonu o minimalnoj plaći (NN 118/18 i 120/21), koji je na snazi od 1.12.2021. godine, ukazujemo Vam da je nadzor isplate minimalne plaće radnicima temeljem Proširenog Kolektivnog ugovora u graditeljstvu stavljen u nadležnost inspekcije rada i porezne inspekcije zbog kontrole primjene Zakona.

Člankom 10. navedenog Zakona propisane su kazne za prekršaje za pravne osobe te odgovorne osobe u istima, kao i za fizičke osobe – obrtnike koji se ne pridržavaju odredbi Zakona.

Na linkovima koji se nalaze na dnu ove stranice možete preuzeti Zakon o minimalnoj plaći te pročišćeni tekst Kolektivnog ugovora za graditeljstvo u kojem su detaljnije navedeni razredi za pravilnu primjenu isplate minimalne plaće, a ovisno o složenosti radova koje radnici obavljaju na gradilištu.

Za sva pitanja i objašnjenja, slobodno nam se obratite.

https://www.hok.hr/aktualno/podsjetnik-na-prosirenje-primjene-kolektivnog-ugovora-za-graditeljstvo

Pročitajte više » | Napisano 14.03.2022.

Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore

Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore

Pozivamo vas na Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji će se održati 21. ožujka 2022. godine u Splitu, u sklopu 45. Praznika cvijeća, tradicionalne manifestacije koja se ove godine održava pod sloganom „Europa cvita u srid Splita“. Cjelokupno događanje održat će se u Dioklecijanovim podrumima.

Organizacijom Foruma želimo pružiti mogućnost da se, u dijalogu s najvažnijim dionicima u struci, istaknu problemi s kojima se cvjećari susreću u svakodnevnom poslovanju, ali i unaprijede znanja i vještine kroz edukativnu radionicu. Isto tako, cilj je i donošenje smjernica za stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja za struku.

Radni dio Foruma koncipiran je oko panel rasprave „Aktualna situacija u cvjećarskoj struci“ na kojoj sudjeluju predstavnici iz pojedinih područja sektora. Panel rasprava prilika je za međusobnu interakciju, razmjenu informacija, stoga će naglasak biti na svakodnevnim problemima u struci od kojih je svakako najznačajniji problem rada na crno. Bit će govora o obrazovanju i radnoj snazi, nedostatku kvalitetnog kadra te nedovoljno riješenom problemu veletrgovine. Također, dotaknut ćemo se promjena u struci i industriji cvijeća koje su se dogodile od dolaska koronavirusa.

Sudionici panel rasprave bit će:

- predstavnik Državnog inspektorata,

- predsjednik Europske asocijacije florista (FLORINT),

- predstavnik veletrgovine,

- predstavnik proizvođača cvijeća,

- predstavnik proizvođača repromaterijala,

- predsjednica Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore.

Uz panel raspravu, održat će se i prezentacija „Proljeće na Mediteranu“ koju će voditi Tomas Max Kuczynski. Prezentacija je praktičnog i edukativnog karaktera.

PROGRAM DOGAĐANJA

09:00-13:00 Prezentacija/radionica „Proljeće na Mediteranu“, predavač: Tomas Max Kuczynski

13:00-14:30 domjenak

14:30-16:30 Panel „Aktualna situacija u cvjećarskoj struci“

19:00 Svečano otvaranje 45. Praznika cvijeća

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO IZMJENE PROGRAMA.

Napomena: Forum će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama i uz obvezno posjedovanje COVID potvrde. Ako se do održavanja Foruma ublaže epidemiološke mjere i/ili ukinu COVID potvrde, isto će vrijediti i za sudjelovanje na Forumu.

S obzirom na to da je broj slobodnih mjesta tijekom prezentacije ograničen, nužno je prijaviti se na mail kresimir.tomic@hok sa sljedećim podacima:

-ime i prezime,

- naziv cvjećarne,

- kontakt podaci (mobitel i mail),

- sudjelovat ću na radionici (da/ne)

- sudjelovat ću na panelu (da/ne)

Prijave se zaprimaju do popunjena mjesta, a prednost ima prijava koja je prije pristigla.

Organizator: Sekcija cvjećara Hrvatske obrtničke komore

Pročitajte više » | Napisano 14.03.2022.

Trebam.hr novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

Trebam.hr novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

Trebam.hr novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus, a članovima nudi bon u vrijednosti od 500,00 kuna za sve koji se prvi put registriraju na portalu.

Trebam.hr vodeći je portal za odabir lokalnih izvođača u Hrvatskoj koji od 2015. godine olakšava pronalaženje novih poslova kroz uspješno povezivanje tražitelja usluga iz cijele Hrvatske s obrtnicima i poduzećima.

Njihove usluge koristi više od 2000 majstora i tvrtki koji žele proširiti svoje poslovanje, riješiti se praznog hoda ili pronalaženje klijenata učiniti učinkovitijim i jeftinijim.

Članovima Hrvatske obrtničke komore, koji se prvi put registriraju na portalu, osiguran je bon u vrijednosti od 500,00 kn.

Isprobajte usluge Trebam.hr bez rizika i bez ugovorne obveze.

Više informacija o portalu saznajte na: https://www.trebam.hr/

Detaljnije informacije o pogodnostima u okviru projekta HOK Obrtnik plus možete saznati na: https://www.hok.hr/pogodnosti/hok-obrtnik-plus/partneri/trebamhr

Pročitajte više » | Napisano 11.03.2022.

HOK i Visoko učilište Effectus nastavljaju suradnju koja je izvrstan spoj iskustva i znanja

HOK i Visoko učilište Effectus nastavljaju suradnju koja je izvrstan spoj iskustva i znanja

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i v. d. dekana Visokog učilišta Effectus dr.sc. Đuro Horvat potpisali su Sporazum o nastavku poslovne suradnje kroz cjeloživotno i visoko obrazovanje. Sporazumom se utvrđuju okvirna područja i načini akademske i poslovne suradnje.

Predsjednik Ranogajec istaknuo je kako su neizvjesna vremena u kojima živimo pokazala da je znanje jedna od najvažnijih životnih vrijednosti.

„U životu možeš ostati bez svega, ali znanje ti nikada ne mogu oduzeti. Iz tog razloga je ova suradnja još važnija jer će naši kolegice i kolege obrtnici, te svi ostali koji pristupe edukaciji na Effectusu, stečeno znanje nositi sa sobom i ugraditi ga u bolju budućnost za sebe i svoju obitelji te za zajednicu u kojoj žive i rade.„

V. d. dekana Đuro Horvat naglasio je kako je dugogodišnja suradnja Hrvatske obrtničke komore i Visokog učilišta Effectus iznimno uspješna te kako nije bilo razloga da se ona ne nastavi kroz Effectus Visoko učilište i kroz Poslovno učilište Effectus, odnosno cjeloživotno i visoko obrazovanje.

„Znanje i iskustvo je jedina formula koja je konkurentna na tržištu rada. Znanje bez iskustva je neupotrebljivo i upravo kroz ovaj most koji gradimo radi konkurentnosti i zadovoljstva svih u tom lancu znanja, postižemo dobre rezultate.“

Suradnja HOK-a i Effectusa za cilj ima poticanje obrazovanja i nastavka obrazovanja te dodatno stručno usavršavanje, kao i uzajamno povezivanje nastave s praksom radi približavanja praktičnog rada studentima upisanima na EFFECTUS-u. Suradnja se, između ostalog, provodi kroz organiziranje ciljanih oblika dodatnog stručnog obrazovanja za članove HOK-a u okvirima akreditiranih programa cjeloživotnog obrazovanja i ostalih oblika cjeloživotnog obrazovanja; stručnu praksu, odobravanje popusta na školarine članovima/radnicima HOK-a kad je riječ o pohađanju formalnih studijskih programa i programa obrazovanja koje organiziraju, ustrojavaju i izvode Effectus i Effectus - poslovno učilište, gostovanje stručnjaka HOK-a kao predavača na nastavi koju izvode Effectus i Effectus - poslovno učilište te ostalu suradnju od zajedničkog interesa.

Pročitajte više » | Napisano 10.03.2022.