Izdvojene novosti


Prijedlog Zakona o uvođenju eura - Vlada RH prihvatila prijedloge Hrvatske obrtničke komore

Prijedlog Zakona o uvođenju eura - Vlada RH prihvatila prijedloge Hrvatske obrtničke komore

Hrvatska obrtnička komora aktivno se uključila u opsežne pripreme i u e-Savjetovanje na Prijedlog Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a čiji je nacrt Vlada RH usvojila prije nekoliko dana.

Ističemo kako smo uputili kvalitetne i opsežne komentare te smo zadovoljni što je veliki dio naših prijedloga prihvaćen.

Hrvatska obrtnička komora postupak pripreme Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj ocjenjuje izuzetno pozitivno. Predstavnici HOK-a aktivno i intenzivno su sudjelovali u radu koordinacijskih odbora s prijedlozima utemeljenima na iskustvima poslovanja obrtnika i u tom smjeru zalažemo se za nastavak suradnje kako bi usvojeni tekst osigurao što jednostavniji prelazak s kune na euro kao službenu valutu te iskazujemo spremnost i nadalje jednako aktivno sudjelovati.

Komentare na Nacrt Prijedloga Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj možete pogledati ovdje: https://bit.ly/3CiYQaw .

Hrvatska obrtnička komora organizira i besplatni webinar na kojem će te dobiti informacije kako se najbolje pripremiti i što će svaki obrtnik trebati učiniti za uspješan prelazak na euro. Webinar će u četvrtak, 10. ožujka 2022. godine, u 15 sati održati predsjednica Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore Đurđica Mostarčić.

Webinar ćete moći uživo pratiti na službenoj Facebook stranici Hrvatske obrtničke komore.

Pročitajte više » | Napisano 09.03.2022.

Obavijest za članove HOK-a o objavi Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske

Obavijest za članove HOK-a o objavi Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske

Hrvatska obrtnička komora u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poziva sve zainteresirane obrtnike da postanu dio regionalnih lanaca vrijednosti.

Ako obrtnik posluje ili ima podružnicu na području Jadranske, Panonske i Sjeverne Hrvatske, pozivamo ih na odaziv javnim pozivima za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti.

Kroz teritorijalno usmjerena ulaganja iz fondova Europske unije cilj je dati podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji regionalnih gospodarstava, integrirati nove proizvode i usluge u okviru regionalnih lanaca vrijednosti, razviti tehnologije koje troše manje energije, smanjuju otpad i izbjegavaju zagađenje, te ulagati u ljude i razvoj pametnih vještina potrebnih za tranziciju prema industrijama budućnosti koje će omogućiti održiv, inovativan i otporan rast i razvoj naših regija.

Kako bi im se olakšao taj postupak, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom organizira radionice kojima je cilj omogućiti obrtnicima dobivanje što više informacija o tome koje prilike im pružaju fondovi Europske unije u razdoblju 2021. – 2027.!

Zbog lakšeg sudjelovanja na radionicama, one će se održati on-line, po jedna za svaku regiju. Detalje o datumima održavanja radionica za Vašu regiju i o prilikama koje pružaju fondovi Europske unije za obrtnike, možete pronaći na dnu ove stranice.

Prezentaciju o Javnim pozivima za iskaz interesa za sudjelovanjem u regionalnim lancima vrijednosti će održati predstavnici Ministarstva, a na samom kraju predviđeno je i vrijeme za raspravu, odnosno pitanja na koja će odgovarati predstavnici Ministarstva.

Sukladno navedenom, na dnu stranice nalazi se i Dnevni red za Vaše radionice.

Jadranska Hrvatska: Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska županija

Panonska Hrvatska: Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Karlovačka, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija

Sjeverna Hrvatska: Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija.

https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/obavijest-za-clanove-hok-o-objavi-javnog-poziva-za-iskaz-interesa-za-sudjelovanje-u-regionalnim

Pročitajte više » | Napisano 08.03.2022.

HOK Obrtnik plus: Osigurajte povoljniju cijenu električne energije i zaštitite svoje poslovanje

HOK Obrtnik plus: Osigurajte povoljniju cijenu električne energije i zaštitite svoje poslovanje

Hrvatska obrtnička komora suradnjom s HEP Opskrbom kroz projekt HOK Obrtnik plus omogućuje najpovoljnije cijene i uvjete koji se mogu ponuditi u trenutku ugovaranja usluge.

Pozivamo vas da iskoristite pogodnosti i osigurate povoljniju cijenu električne energije kroz sporazum HOK-a i HEP Opskrbe koji je na snazi do 31. ožujka 2022. godine.

Članovi HOK-a sklapaju ugovor na rok od 2 godine i HEP Opskrba jamči ugovorenu cijenu za obje godine te će, bez obzira na nepovoljna tržišna kretanja i očekivani porast cijena, ispoštovati svoju ugovornu obavezu u pogledu komercijalnih uvjeta sve do isteka ugovora o opskrbi.

HEP Opskrba korigira uvjete svaka 3 mjeseca za članice HOK-a kojima ističe ugovor ili koji prvi puta ulaze u ugovorni odnos.

Zbog nepovoljnih tržišnih kretanja za buduće ugovore o opskrbi koji će se primjenjivati od travnja ponuđena cijena električne energije će biti viša, ali i dalje najpovoljnija koja se može ponuditi u trenutku ugovaranja.

Za sve informacije o uvjetima i pogodnostima te izračune popusta članovi HOK-a trebaju se obratiti prodajnim predstavnicima HEP Opskrbe putem besplatnog info telefona HEP Opskrbe 0800 5255. Upit možete poslati i putem e-maila obrtnik@hep.hr s imenom i prezimenom, nazivom obrta i OIB-om. Od predstavnika HEP Opskrbe zatražite svoju neobvezujuću ponudu i doznajte sve o pogodnostima koje vam je osigurala Hrvatska obrtnička komora. Uštedite i zaštitite svoje poslovanje.

Pročitajte više » | Napisano 08.03.2022.

Najava besplatnog webinara o pripremama za uvođenje eura

Najava besplatnog webinara o pripremama za uvođenje eura

Pozivamo Vas na besplatni webinar o pripremama za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Proces uvođenja nove valute od obrtnika će tražiti ulaganje vremena i novca, prilagodbu informatičkih i drugih sustava. Kako se najbolje pripremiti, što će svaki obrtnik trebati učiniti za uspješan prelazak na euro doznajte na webinaru koji će u četvrtak, 10. ožujka 2022. godine, u 15 sati održati predsjednica Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore Đurđica Mostarčić.

Webinar ćete moći uživo pratiti na službenoj Facebook stranici Hrvatske obrtničke komore.

Pročitajte više » | Napisano 04.03.2022.

Obveza registracije prijevoznika koji obavljaju međunarodni prijevoz putnika u ENTRY/EXIT i ETIAS sustave

Obveza registracije prijevoznika koji obavljaju međunarodni prijevoz putnika u ENTRY/EXIT i ETIAS sustave

Obavijest prijevoznicima koji posjeduju licenciju za međunarodni prijevoz putnika u cestovnom prometu o obvezi postupka registracije prijevoznika.

Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održali su sastanak s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova, HOK-a, HGK-a i predstavnicima autobusnih prijevoznika na temu implementacije ENTRY/EXIT i ETIAS sustava.

Cilj sastanka bio je skrenuti pozornost na predmetne uredbe i njihove provedbene akte, upoznavanje s implementacijom ENTRY/EXIT i ETIAS sustava s naglaskom na obveze prijevoznika, odnosno sve što prijevoznici moraju predvidjeti kroz svoj proces rada u narednom periodu kako bi uvođenje oba sustava na razini EU dočekali spremni. Implementacija sustava ENTRY/EXIT na razini EU očekuje se u rujnu 2022. godine, dok se implementacija ETIAS sustava očekuje do kraja 2023. godine.

Prijevoznici iz članka 45. stavka 1. Uredbe (EU) 2018/1240 koji obavljaju djelatnost prijevoza putnika na državnom području država članica moraju se registrirati kako bi im se odobrio pristup sustavu za autentifikaciju i mogućnost provjere, imaju li državljani trećih zemalja koji podliježu obvezi posjedovanja odobrenja putovanja, valjano odobrenje putovanja.

Postupak registracije je potrebno započeti popunjavanjem priloženog obrasca za registraciju (Carriers Registration Form) kojeg je potrebno poslati u poštanski pretinac eu-LISA Carriers Onboarding carriers_onboarding@eulisa.europa.eu. Detaljne upute o postupku registracije nalaze se u uvodnom pismu (Introductory letter - Carries registration progress). Ukoliko je obrazac za registraciju ispravno podnesen, agencija eu-LISA registrirat će prijevoznika i o tome će ga obavijestiti. Dodatne informacije i obrasce za registraciju svaki prijevoznik može također naći na webu www.eulisa.europa.eu „Working Group for Carriers“.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nacionalna je kontakt točka zadužena za implementaciju Uredbe (EU) 2018/1240 (ETIAS). Nakon uspješno odrađene registracije u sustav potrebno je dostaviti obavijest Ministarstvu o izvršenoj registraciji i to na način da prijevoznik dostavi na mail CestovniPrijevoznici.Registracija@mmpi.hr podatke o prijevozniku koji je registriran u sustav (naziv tvrtke ili obrta, adresa, mail).

Na dnu stranice možete preuzeti sljedeće:

- ENTRY-EXIT i ETIAS – načelne obveze prijevoznika pptx.

- Raspored video sastanaka za prijevoznike_eu-LISA

- Introductory letter - Carries registration progress

- Carriers Regisration form

https://www.hok.hr/aktualno/obveza-registracije-prijevoznika-koji-obavljaju-medunarodni-prijevoz-putnika-u-entryexit-i-etias


Pročitajte više » | Napisano 04.03.2022.