Izdvojene novosti


Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore

Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore

U ponedjeljak 6. veljače 2023. godine održana je 1. konstituirajuća (video) sjednica Ceha trgovine HOK-a u mandatnom razdoblju 2022. - 2026. godine.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil pozdravio je nazočne članove te im zaželio uspješan rad u navedenom mandatnom razdoblju.

Ceh je ponovno usuglasio stav oko novog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini da bi odluku o radu nedjeljom trebalo ostaviti na slobodu poslodavcima, kao što je to bilo i do sada, dok se zaštita prava radnika mora osigurati temeljem Zakona o radu i ostalih provedbenih propisa. Na sjednici se raspravljalo i o radu na crno, nelojalnoj konkurenciji u vidu online trgovine i nedostatku poticaja za trgovce.

Pročitajte više » | Napisano 09.02.2023.

Održana 1. konstituirajuća sjednica Sekcije taksi prijevoza Hrvatske obrtničke komore

Održana 1. konstituirajuća sjednica Sekcije taksi prijevoza Hrvatske obrtničke komore

U petak 3. veljače 2023. godine održana je 1. konstituirajuća (video) sjednica Sekcije taksi prijevoza HOK-a u mandatnom razdoblju 2022. - 2026.

Prisutne je uvodno pozdravio predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil koji je svima zaželio puno uspjeha u radu i istaknuo da novo čelništvo HOK-a stoji na raspolaganju svima, zajedno sa stručnom službom HOK-a.

Sekcija je na konstituirajućoj sjednici artikulirala probleme struke i donijela sljedeće zaključke:
1. Neophodno je uvođenje QR kodova na vozila kojima se obavlja autotaksi prijevoz, čime bi se otvorila mogućnost kontrole dozvola, licenci i samih vozNa dozvoli za obavljanje taksi prijevoza trebala bi biti navedena registarska oznaka vozila za koje je dozvola izdana,
2. Na dozvoli za obavljanje taksi prijevoza trebala bi biti navedena registarska oznaka vozila za koje je dozvola izdana,
3. Od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ispitati s kojim državama u okruženju Republika Hrvatska ima potpisane sporazume o međusobnom obavljanju taksi djelatnosti na teritoriju druge države (prelazak granice taksi vozilima).

Pročitajte više » | Napisano 07.02.2023.

Izaslanstvo HOK-a s ministrom gospodarstva razgovaralo o aktualnim problemima obrtništva

Izaslanstvo HOK-a s ministrom gospodarstva razgovaralo o aktualnim problemima obrtništva

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ministar Davor Filipović s najbližim suradnicima primio je na radni sastanak predstavnike Hrvatske obrtničke komore na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom. Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik HOK-a Antun Trojnar te predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Franz Letica.

Ministar Filipović primio je predstavnike Hrvatske obrtničke komore kako bi se uspostavio konstruktivan odnos te dogovorili koraci za zajedničko partnersko djelovanje. Predstavnici HOK-a apostrofirali su probleme hrvatskog obrtništva koje se niz godina susreće s vrlo ozbiljnim izazovima, a za koje je razvidno da će se nastaviti i u 2023. godini. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore naglasio je kako su obrtnici, unatoč činjenici da odgovaraju cjelokupnom privatnom imovinom za obveze nastale u obavljanju obrta, uz pomoć Vlade RH preživjeli dvije izrazito teške godine pandemije i posljednju godinu nezapamćene energetske i ekonomske krize.

"Paket mjera pomoći koj je Vlada RH usvojila u rujnu 2022. godine osigurao je sigurnu zimu za poslovanje svih 102.500 aktivnih obrtnika. No kriza ne jenjava i u ovim iznimno teškim ekonomskim okolnostima smatramo da je nužno nastaviti s mjerom ograničenih cijena energije i nakon 31. ožujka 2023. Ta mjera neophodan je jamac poslovne stabilnosti i opstanka za veliku većinu obrtnika“, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Potpredsjednik HOK-a Antun Trojnar naglasio je kako vjeruje da su obrtnici, unatoč svim nedaćama, u trenutcima povijesnog trenutka uvođenja eura kao službene valute plaćanja u Republici Hrvatskoj pokazali integritet i povjerenje u odnosu prema potrošačima. Primjeri povećanja cijena rezultat su evidentnog povećanja ulaznih troškova, o čemu su ministru predočeni konkretni dokazi koji ukazuju na opravdano povećanje cijena kod obrtnika u razumnim postotcima. Za dio obrtnika, koji posluju u prostorima jedinica lokalnih samouprava za koje su najamnine značajno porasle, povećani su time i ulazni troškovi obrtnika. Ministru je predložen model kojim bi se obrtnici koji posluju u državnim prostorima dodatno rasteretili.
Jedna od tema razgovora bio je i nastavak partnerske suradnje u obrazovanju, kao što je recentni primjer u Sisku, projekt Majstorske škole. Naglasak je na poticanju mladih za upisivanje deficitarnih obrtničkih zanimanja u srednjim školama kroz dodatna stipendiranja. Za uspješnu provedbu strukovnog obrazovanja nužan je sustav potpora za naknade majstorima mentorima te za provedbu naukovanja. Hrvatska obrtnička komora apelirala je i da se više kontrolira neregistrirane gospodarske djelatnosti uključujući i kontrole kupnje repromaterijala na veliko.
Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Franz Letica je skrenuo pozornost na potrebe osnaživanja turističkog sektora kao pokretača lokalnog gospodarstva. „Kroz dodatna porezna rasterećenja u ugostiteljskom sektoru dugoročno vidimo prostor za stvaranje nove dodane vrijednosti kojom ćemo zaštiti mikro, malo i srednje poduzetništvo te podići životni standard i kupovnu moć naših zaposlenika što će u konačnici rezultirati boljitkom lokalne i središnje države“, istaknuo je Letica.

Zaključno je istaknuto kako će se i dalje inzistirati na partnerskom odnosu Hrvatske obrtničke komore i Vlade RH.


Pročitajte više » | Napisano 07.02.2023.

Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha prijevoznika Hrvatske obrtničke komore

Održana 1. konstituirajuća sjednica Ceha prijevoznika Hrvatske obrtničke komore

U srijedu 1. veljače 2023. godine održana je 1. konstituirajuća (video) sjednica Ceha prijevoznika HOK-a u mandatnom razdoblju 2022. - 2026.

Prisutne je pozdravio potpredsjednik HOK-a Antun Trojnar koji je prisutnima zaželio mnogo uspjeha u radu.

Kroz raspravu, donesena su tri zaključka:

U narednih mjesec dana UO i POK iz kojih dolaze članovi Ceha održat će sjednice te problematiku dostaviti stručnoj službi HOK-a,
U travnju 2023. godine organizirat će se Okrugli stol u prostorijama HOK-a, a jedna od tema istoga bit će problem pretovara vozila u cestovnom prijevozu robe i pravni položaj prijevoznika,
Razmotrit će se mogućnost povećanja povrata dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo.

Pročitajte više » | Napisano 03.02.2023.

Otvorene prijave za 3. ciklus inicijative

Otvorene prijave za 3. ciklus inicijative "Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike"

Kako bi se ostvarila bolja povezanost sektora obrazovanja i gospodarstva, Advantage Austria – Austrijski ured za vanjsku trgovinu zajedno s partnerima pokrenuo je inicijativu „Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike“. Sam naziv otkriva mnogo o samom projektu, pružamo priliku nastavnicima strukovne nastave, pedagozima koji rade na profesionalnoj orijentaciji učenika te drugim zainteresiranim nastavnicima da odrade stručnu praksu u obrtu ili poduzeću u trajanju od tri do pet dana. Želimo doprinijeti razvoju međusobnog razumijevanja i bolje suradnje između škola i obrta ili poduzeća.

Hrvatska obrtnička komora je također partner navedene inicijative te vas pozivamo da se prijavite na 3. ciklus organizacije prakse za strukovne nastavnike u vašim obrtima i poduzećima.

Prijaviti se možete putem online obrasca u nastavku, a rok za prijavu je 1. 3. 2023. godine: https://forms.office.com/e/HqGQ35a8Xz

Planirano održavanje prakse za nastavnike:

U suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, termin prakse za nastavnike određen za ovu godinu je od 11. do 14. travnja 2023. Vi u dogovoru s nastavnikom odnosno školom možete dogovoriti i drugi alternativni datum za obavljanje prakse, ako vam ovaj glavni termin ne odgovara. Predviđeno trajanje prakse za nastavnike je između 3 do 5 dana, ovisno o Vašim mogućnostima i dogovoru sa nastavnicima.

Svojim sudjelovanjem u ovom projektu ostvarujete i niz prednosti za svoj obrt ili poduzeće:

pomažete nastavnicima da razviju bolje razumijevanje gospodarskih procesa,
pomažete nastavnicima da znanja iz stručne prakse unesu u svakodnevnu nastavu,
profitirate od novih kontakata s nastavnicima za daljnje suradnje i regrutiranje novih zaposlenika,
pokazujete angažiranost za gospodarstveno i društveno važnu temu,
izgrađujete imidž prema javnosti i budućim zaposlenicima kao odgovoran poslodavac.
Sve dodatne informacije možete pronaći na stranici Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu na sljedećoj poveznici: https://www.advantageaustria.org/hr/services/lehrerpraktikum/lehrerpraktikum.hr.html.

Također, sva pitanja u vezi prijave za inicijativu i informacije o obrascu prijave možete poslati na zagreb@advantageaustria.org. Kontakt osoba: Vedrana Tomić Martinović, 01/4881 909.

Pročitajte više » | Napisano 03.02.2023.