Izdvojene novosti


VAŽNO - Uvođenje obveze plaćanje PDV-a stranog prijevoznika putnika na teritoriju BiH

VAŽNO - Uvođenje obveze plaćanje PDV-a stranog prijevoznika putnika na teritoriju BiH

Od srijede 27. srpnja 2022. godine u Bosni i Hercegovini na snagu stupa Pravilnik o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Prema Pravilniku, definira se obračun i plaćanje PDV-a stranog prijevoznika putnika na teritoriju BiH, za sve prijevoznike koji posjeduju licencu za međunarodni prijevoz putnika te nemaju sjedište, odnosno prebivalište u BiH.

Strani prijevoznik koji nema poreznog opunomoćenika sa sjedištem u BiH, pri ulasku i izlasku s teritorija BiH, nadležnom carinskom organu podnosi popunjenu Prijavu za obračun PDV-a stranom prijevozniku koji nema poreznog punomoćnika na teritoriju BiH (obrazac SPP-PDV), a navedeni obrazac možete preuzeti na dnu ove stranice.

Prilikom ulaska u BiH, strani prijevoznik nadležnom carinskom organu podnosi popunjenu Prijavu za obračun PDV-a. Carinski službenici prema podacima iz Prijave izdaju Potvrdu o obračunatom PDV-u stranom prijevozniku koji nema poreznog opunomoćenika na teritoriju BiH.

Prilikom napuštanja BiH, carinski organ stranom prijevozniku utvrđuje konačan obračun PDV-a na osnovicu te mu izdaje Potvrdu o iznosu ukupno obračunatog i iznosu plaćenog PDV-a. Dokaz o uplati PDV-a, strani prijevoznik putnika dužan je predočiti nadležnom carinskom organu najkasnije u momentu napuštanja teritorije BiH.

PDV se plaća na dio puta kroz BiH, a računa se na sljedeći način: osnovica od 0,10 KM * broj putnika * prijeđeni kilometri u BiH * 17%.

Pročitajte više » | Napisano 01.08.2022.

Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom

Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom dopunjene točkom 2.1.4. Preračunavanje usporednih podataka u financijskim izvještajima obveznika primjene Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja.

Odluku Vlade RH o objavi uvođenja eura kao službene valute u Hrvatsko možete pogledati OVDJE.

Na dnu stranice nalazi se i prijevod na engleski jezik revidirane verzije Smjernica iz srpnja.

https://www.hok.hr/aktualno/smjernice-za-prilagodbu-gospodarstva-u-procesu-zamjene-hrvatske-kune-eurom

Pročitajte više » | Napisano 01.08.2022.

Hrvatski Telekom novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

Hrvatski Telekom novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

Hrvatska obrtnička komora suradnjom s Hrvatskim Telekomom svim svojim članovima osigurala je popuste i pogodnosti kroz program HOK Obrtnik plus. Mogu se koristiti na fiksne i mobilne usluge te kod usluga za digitalizaciju poslovanja:

Mobilne i fiksne tarife
Moj digitalni ured - olakšava rad na daljinu i korisnicima osigurava korištenje poslovnog prijenosnog računala za neometan rad i izvan ureda. Usluga uključuje dostavu i instalaciju na lokaciji, podršku IT stručnjaka dostupnu 24 sata, sedam dana u tjednu, udaljenim pristupom te popravak laptopa na lokaciji korisnika ili servisu
Office 365/Microsoft 365 paketi - uredski programi i aplikacije poput Word-a, Excel-a, PowerPoint-a, Outlook-a
Paketi podrške za Office 365 usluge - omogućuju jedinstveno rješenje po modelu „ključ u ruke“ i osiguravaju lakši početak rada s Microsoft servisima i aplikacijama
Premium fiskalna blagajna
Profesionalna blagajnička oprema
Cloud Nadzor vozila - besplatna ugradnju uređaja za nadzor vozila
Sve detalje o zajedničkoj suradnji, odnosno pogodnostima pronađite OVDJE.
https://www.hok.hr/pogodnosti/hok-obrtnik-plus/partneri/hrvatski-telekom

Pročitajte više » | Napisano 01.08.2022.

EUROPA CUP 2022 - plan i program puta

EUROPA CUP 2022 - plan i program puta

EUROPA CUP 2022, Europsko prvenstvo cvjećara, svjetski je poznato natjecanje koje se održava od 26. do 28. kolovoza 2022. u gradu Katowice, Poljska.

Službena stranica događanja sa svim relevantnim informacijama, programom, popratnim događanjima i sl. dostupna je ovdje: https://www.europacup2022.eu/

Vrlo je važno napomenuti da se ulaznice za samo događanje kupuju pojedinačno i to na stranici: https://www.ticketmaster.pl/artist/florystyczne-mistrzostwa-europy-bilety/1020789, što je odgovornost svakog pojedinačnog polaznika.

Za članove HOK-a pripremili smo program puta s autobusom radi slobodnijeg pristupa u organizaciji puta. Osim cvjećarskog dijela i bodrenja naše predstavnice Suzane Lonjak i asistentice Ele Petrinić, opcija autobusa omogućuje vam da se prilagodite vašim željama obilaskom turističkih mjesta, ali i posjetom nekih od većih veletrgovaca cvijećem.

Sve prijave se vrše direktno u turističku agenciju do ponedjeljka 25. srpnja 2022. u 14:00 sati, potrebno uplatiti depozit kao garanciju polaska. Detalje za uplatu možete pronaći u prilogu.

U slučaju da imate dodatnih pitanja slobodno nam se javite.

PROGRAM PUTA AUTOBUSOM:

24.08.22. – 23,00 – polazak iz Zagreba

25.08.22. ZAGREB / BRNO – razgled i slobodno vrijeme za ručak / KATOWICE – check in

26.08.22. – Otvorenje, show-vi , seminari, Izložba „ 4 strane svijeta „

27.08.22. – Veliko finale – finalno natjecanje ,dodjela nagrada, izložba radova sa show-a , glavna skupština , festival cvijeća

28.08.22. – KRAKOW / KATOWICE / KRAKOV ( 80 km ) – razgled KRAKOWA te poslijepodne predlažemo posjetu RUDNIKU SOLI WIELICZKA (najveći rudnik soli u Europi)

29.08.22. – Check out – povratak za Zagreb

VAŽNO:

Prijave za mjesto u autobusu vrše se slanjem na mail: lily@lily-tours.com i kresimir.tomic@hok.hr

Prilikom prijave (slanja maila) molimo da navedete sljedeće podatke:

Ime i prezime
Kontakt podatke (mail, broj mobitela, mjesto i sl. )
Ako ima potrebe, molimo navedite eventualno posebne preference, npr. 1/1 soba i sl.

U slučaju dodatnih pitanja ili nejasnoća, slobodno nam se obratite.

Pročitajte više » | Napisano 01.08.2022.

Usporedna verzija financijskog i statističkog izvješća zastupnika i brokera u osiguranju i reosiguranju u odnosu na uvođenje eura kao službene valute

Usporedna verzija financijskog i statističkog izvješća zastupnika i brokera u osiguranju i reosiguranju u odnosu na uvođenje eura kao službene valute

Ususret nadolazećoj promjeni službene valute u Republici Hrvatskoj, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) je na internetskoj stranici http://reports.hanfa.hr/ objavila ogledni primjerak usporedne verzije financijskog i statističkoj izvještaja zastupnika i brokera u osiguranju i reosiguranju (FSI-ZIPO) na način da isti sadržava, uz postojeću strukturu obrazaca, i nove obrasce/polja koja su vezana uz novčanu valutu euro. Predmetna usporedna verzija obrasca će se, nakon uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, promijeniti početkom 2023. godine na način da će se ih shema ukloniti obrasci/polja koja su se do sada ispunjavala u valuti kune, a ostat će obrasci/polja iz usporedne verzije obrasca koja se odnose na euro, a koja promjena će biti objavljena u izmjenama i dopunama trenutno važećeg Pravilnika o obliku i sadržaju financijskog i statističkog izvještaja osoba koje imaju dozvolu za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili distribucije reosiguranja („Narodne novine“ broj 106/20) te u pripadajućoj Tehničkoj uputi.

Detaljnije informacije dostupne su u dopisu kojega možete preuzeti na dnu ove stranice, a za sva dodatna pitanja slobodno se obratite g. Veljku Štekoviću na adresu elektroničke pošte: veljko.stekovic@hanfa.hr ili na broj telefona 01/6173-393.

Pročitajte više » | Napisano 01.08.2022.