Izdvojene novosti


Od 1. svibnja uvećane plaće u ugostiteljstvu

Od 1. svibnja uvećane plaće u ugostiteljstvu


U Narodnim novinama objavljena je Odluka o proširenju primjene Kolektivnoga ugovora ugostiteljstva koja je na snazi od 1. svibnja2024. za sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnostima ugostiteljstva (pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane -područje I, odjeljci 55 i 56 Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. – NKD 2007.).

Odluku o proširenju primjene Kolektivnoga ugovora ugostiteljstva možete pronaći na poveznici: Odluka o proširenju primjene Kolektivnoga ugovora ugostiteljstva (nn.hr)

Kolektivni ugovor ugostiteljstva možete pronaći na poveznici: Kolektivni ugovor ugostiteljstva (nn.hr)

Od važnih odredbi koje se mijenjaju, minimalna bruto plaća po razredima u odnosu na stari kolektivni ugovor je uvećana:

I razred za 140 eura - te sada iznosi 840 eura,
II razred za 140 eura - te sada iznosi 850 eura,
III razred za 120 eura - te sada iznosi 880 eura,
IV razred za 80 eura - te sada iznosi 980 eura.
Foto: freepik.com

Pročitajte više » | Napisano 07.05.2024.

Poziv na Business & Lifestyle festival

Poziv na Business & Lifestyle festival


Pozivamo vas na prvi Business & Lifestyle festivala koji će se održati u Šibeniku od 16. do 18. svibnja 2024. Festival je stvoren s ciljem da spoji najbolje od poslovnog svijeta s uzbudljivim aspektima životnog stila, a okupit će stručnjake, entuzijaste i istomišljenike iz različitih područja kako bi podijelili svoja iskustva, znanje i strast prema poslu i životu.

Očekuju vas dinamične diskusije i panel rasprave o ključnim temama kao što su inovacije, investicije, liderstvo, razvoj karijere, zdravlje i balans između posla i privatnog života.

​Business & Lifestyle Festival pružit će vam jedinstvenu priliku za povezivanje s kolegama, potencijalnim partnerima i mentorima. Iskoristite ovo vrijeme kako biste proširili svoju mrežu i stvorili vrijedne poslovne kontakte.

Pogodnosti za članove HOK-a

Za članove Hrvatske obrtničke komore imamo posebnu pogodnost - kupnjom jedne kotizacije dobivate drugu gratis! Ova ponuda traje do 3. svibnja 2024. godine, stoga rezervirajte svoje mjesto odmah. Jednostavno se prijavite za festival i platite kotizaciju za jednu osobu. Zatim pošaljite potvrdu o uplati na e-mail hello@bsbevents.com zajedno s imenom osobe koja dobiva gratis kotizaciju.

Jednostavno se prijavite za festival, platite kotizaciju za jednu osobu i pošaljite potvrdu o uplati na e-mail hello@bsbevents.com zajedno s imenom osobe koja dobiva gratis kotizaciju. Duplo iskustvo za cijenu jedne - ne propustite ovu priliku!

Rezervirajte svoje mjesto odmah!

Pročitajte više » | Napisano 29.04.2024.

Kvarner EXPO - Sajam suvenira i autohtonih proizvoda od 17. do 19. svibnja

Kvarner EXPO - Sajam suvenira i autohtonih proizvoda od 17. do 19. svibnja


Kvarner EXPO sajam, koji se održava od 2004. godine, prvotno je koncipiran kao središnje mjesto gdje se susreću najkvalitetniji suveniri iz cijele Hrvatske. Od samih početaka, izazvao je veliki interes javnosti, osobito turista koji su posjećivali Opatiju tijekom uskrsnih praznika. Tradicionalno se sajam održavao u Opatiji, ali je s vremenom proširen i na Crikvenicu i Rijeku, okupljajući izlagače iz svih dijelova Hrvatske te posjetitelje iz cijelog svijeta. Postao je nezaobilazna točka za sve ljubitelje suvenira i turizma, pridonoseći neizmjernoj koristi lokalnoj zajednici i širem gospodarstvu.

Danas, Kvarner Expo je izrastao u specijalizirani sajam posvećen promicanju bogate kulturne baštine, tradicije i umijeća hrvatskih kreativaca. Stvarajući platformu za promociju malih hrvatskih proizvođača, potičemo svijest o važnosti očuvanja kulturnog identiteta i tradicije te unaprjeđujemo održivi razvoj gospodarstva Hrvatske. Želimo postati prepoznatljivo odredište na kojem se susreću mali proizvođači rukotvorina, autohtonih proizvoda i suvenira te ljubitelji hrvatskog dizajna i kvalitetne ručne izrade.

Kroz kontinuirani razvoj sadržaja, želimo pružiti inspirativno iskustvo koje će poticati razmjenu ideja, podržavati lokalnu zajednicu i promicati kreativnost, kvalitetu i tradiciju. Na ovogodišnjem sajmu, koji će se održati od 17. do 19. svibnja, svoje proizvode će predstaviti ukupno 85 izlagača, od kojih 76 dolazi iz Hrvatske, 8 iz susjedne Slovenije, te Učenička zadruga VIVO iz Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije. Sudjelovanje brojnih izlagača iz cijele Hrvatske, kao i susjedne Slovenije, jamči raznolikost i bogatstvo ponude proizvoda, koji odražavaju kulturnu raznolikost ovog područja. Uključivanjem Učeničke zadruge VIVO, želimo pružiti podršku lokalnoj zajednici i potaknuti djecu i mlade na stvaralaštvo i poduzetništvo.

Pročitajte više » | Napisano 29.04.2024.

Poziv na konferenciju

Poziv na konferenciju "Zelena tranzicija pokreće gradove

Gradska skupština Grada Zagreba i gradonačelnik Grada Zagreba, u suradnji s Regionalnom energetsko-klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) te partnerima konferencije Europskim odborom regija i European Climate Pactom, organiziraju 3. i 10. svibnja 2024. u Staroj gradskoj vijećnici, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb, međunarodnu konferenciju „Zelena tranzicija pokreće europske gradove“.

Prvog dana konferencije, 3. svibnja 2024., kroz otvoreni dijalog s javnošću i prikupljanje povratnih informacija građana o Europskom zelenom planu, kao i energetskoj i klimatskoj politici Grada Zagreba formulirat ćemo poruku novom Europskom parlamentu i Europskoj komisiji o budućnosti Europskog zelenog plana, ali i o oblikovanju buduće energetske i klimatske politike Grada Zagreba.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici konferencije, a prijaviti se možete putem poveznice.

Program konferencije možete pronaći na dnu ove stranice.


Preuzimanja
Naziv datoteke Veličina
Program 3.5.24. HRV.pdf 815.28 KB

Pročitajte više » | Napisano 26.04.2024.

Donesene nove odluke vezane uz higijenski minimum i sanitarne knjižice

Donesene nove odluke vezane uz higijenski minimum i sanitarne knjižice

Ministarstvo zdravstva donijelo je nove odluke koje se odnose na higijenski minimum i sanitarne knjižice:

1. Odluka o visini troškova stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenom odgoju

2. Odluka o visini troškova zdravstvenih pregleda osoba koje podliježu zdravstvenom nadzoru.

Temeljem novih odluka koje stupaju na snagu 1. srpnja ove godine, iznosi koji se odnose na spomenute obveze (higijenski minimum, sanitarna knjižica), smanjeni su za 50%.

Odluke možete pronaći na dnu ove stranice.

Foto: freepik.com


Preuzimanja
Naziv datoteke Veličina
Odluka o visini troškova stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenom odgoju_2024.pdf 649.29 KB
Odluka-o-visini-troskova-zdravstvenih-pregleda-osoba-koje-podlijezu-zdravstvenom-nadzoru (1).pdf 802.04 KB

Pročitajte više » | Napisano 26.04.2024.