Zakoni i propisi
- GRADITELJSTVO
- Zakon o prostornom uređenju i gradnji (pročišćeni tekst)
- Zakon o arhitektonskim i inžinjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji (NN 152/08)
- Pravilnik o suglasnosti za započinjanje obavljanja djelatnosti građenja (NN 43/09)
- Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje(2015)
- Zakon o gradnji
- PRIJEVOZ
- Zakon o prijevozu u cestovnom prometu (pročišćeni tekst)
- Promjene zakona o prijevozu u cestovnom prometu (124/09)
- Pravilnik o posebnim uvjetima za parkiranje (NN 104/05)
- Pravilnik o raspodjeli dozvola za međunarodni prijevoz (NN 120/05)
- Promjene pravilnika o raspodjeli dozvola za međunarodni promet (NN 102/07)
Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore: naši objekti mjesta su strogog poštivanja mjera
Pandemija je sektoru ugostiteljstva neupitno ugrozila poslovanje, a pred ugostitelje postavila cijeli niz izazova u radnom procesu. Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a svjestan je zdravstvene ugroze koju koronavirus predstavlja za društvo i upravo zbog toga stalno naglašava kako je potrebno držati se epidemioloških mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite RH. Veliki dio mjera do sada donesen je u dijalogu s predstavnicima ugostiteljskog sektora, a Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pozdravlja pristup Stožera u kojem se uvažava struka.
Danas pak najavljene mjere koje se tiču dodatnog ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata do 22 sata te zabrane rada u pojedinim objektima i županijama, komentirao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a:
„Hrvatski ugostitelji u potpunosti su prilagodili poslovanje uvjetima pandemije, poštivajući potrebu fizičkog distanciranja ljudi te visoku razinu higijene. Napravili su sve kako bi zaštitili svoje goste i zaposlenike te stvorili mjesta u kojima se propisane mjere poštuju, a uvjeti su strogo kontrolirani. Bilo kakvim daljnjim ograničavanjem rada ili pak zatvaranjem ugostiteljskih objekta potiče se neorganizirano okupljanje ljudi koje je puno opasnije jer se održava u nekontroliranim uvjetima.“
Jedna njemačka studija analizirajući mjesta i vjerojatnosti dobivanja zaraze u Španjolskoj pokazala je kako se svega 3% ljudi zarazilo koronavirusom u ugostiteljskim objektima. U Hrvatskoj su trendovi slični te nije zabilježeno da je ugostiteljski sektor generator širenja virusa.
„Ograničavanje rada u bilo kojem segmentu, a zbog troškova u poslovanju koji bi ovime nastali, zahtjeva nastavak mjera za pomoć sektoru i nakon 1. siječnja 2021. te primjeren model financijske kompenzacije. To se posebno odnosi na one kojima je rad u potpunosti zabranjen te ćemo uputiti zamolbu Vladi RH za nadoknadom štete proizašle iz ovakve odluke.“, istaknuo je Smolić.
« Povratak na novosti | Napisano 23.11.2020.