Predstavljen Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2011.

Predstavljen Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2011.Kako bi se predsjednici područnih obrtničkih komora, udruženja obrtnika i nadzornih odbora upoznali s novostima vezanim za bespovratno financiranje obrtništva te fiskalnu odgovornost, fiskalno upravljanje i planiranje u neprofitnim organizacijama, HOK je organizirao radni seminar u Zagrebu 25. veljače.

Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2011. godinu predstavila je državna tajnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić. O primjeni novog Zakona o fiskalnoj odgovornosti, s naglaskom na financijskom upravljanju kao temelju poboljšanja kvalitete poslovanja, govorila je državna tajnica u Ministarstvu financija Ivana Maletić, dok je primjenu Uredbe o neprofitnim organizacijama te potrebu, obilježja i značaj planiranja pojasnila ravnateljica Uprave za izvršenje državnog proračuna u Ministarstvu financija Ivana Rakir Bajo.

Pozdravljajući skup, predsjednik Dragutin Ranogajec kazao je da ohrabruje porast proračunskih izdvajanja za poticanje obrtništva i poduzetništva, no da istovremeno očekujemo jednostavniji i povoljniji zakonski okvir za poslovanje obrtnika. »Nedavno smo podržali nastojanja Vlade RH za smanjenjem kamatnih stopa, ali još je mnogo zadataka koje
moramo zajednički odraditi kako bismo se približili uvjetima i standardima poslovanja europskih zemalja.«, rekao je Ranogajec.
Državna tajnica Tihana Kraljić, istaknula je da je Operativni plan „težak“ 407,9 milijuna kuna, što je gotovo 82 milijuna kuna više nego lani. »Riječ je o bespovratnim potporama male vrijednosti, namijenjenim uspješnim
poduzetnicima, koji pozitivno posluju i nemaju dugove prema državi i zaposlenima.«, kazala je Kraljić. Uspoređujući podatke o traženim potporama u 2010. godini i ukupno odobrenim iznosima, Kraljić je napomenula kako treba gledati u budućnost te da će ulaskom Hrvatske u EU na raspolaganju biti sredstva iz strukturnih fondova i nećemo imati problema s ograničenim sredstvima kao sada. Lani je traženo 7680 potpora u iznosu većem od 1.200.000,00 kuna, a odobreno je 5089 potpora vrijednih 253.564,217 kuna, dok je ostatak do 326 milijuna kuna iskorišten za subvencije kamata na poduzetničke kredite.
Javni pozivi za projekte iz Operativnog plana objavljivani su od 23. do 26. veljače u dnevnom tisku, a dostupni su na web stranicama Ministarstva www.mingorp.hr i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo www.hamag.hr kao i na našoj web stranici www.hok.hr te u prilogu Obrtnički savjetnik u novom broju Obrtničkih novina. Rok za prijavu je 60 dana od objave javnog poziva.

Sredstva u Operativnom planu namijenjena su za devet poticajnih područja – za konkurentnost i inovacije izdvojeno je 80,2 milijuna kuna, poduzetničku infrastrukturu 54,6 milijuna kuna, povoljno financiranje uz subvencije kamata 41,5 milijuna kuna, obrazovanje za poduzetništvo 5 milijuna, obrtništvo i obrtni registar 18,4 milijuna kuna, sufinanciranje projekata financiranih iz sredstava EU 45,3 milijuna kuna, poticanje međunarodne konkurentnosti 32,3 milijuna kuna, te za rad HAMAG-a i Hrvatskog saveza zadruga, kao i organizaciju Nacionalnog savjetovanja i Registar potpora 30,6 milijuna kuna. Također je za ulaganje u pet fondova za gospodarsku suradnju osigurano 100 milijuna kuna.
Fondovi u idućih pet godina trebaju od privatnih ulagača i države prikupiti po milijardu kuna i uložiti ih u konkurentne gospodarske projekte.

Bespovratne potpore detaljno pogledajte na web stranici HOK-a www.hok.hr ili na web stranicama Ministarstva www.mingorp.hr i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo www.hamag.hr.

« Povratak na novosti | Napisano 04.03.2011.