U SELCU POKRAJ CRIKVENICE ODRŽAN 16. SUSRET RIBARA

U SELCU POKRAJ CRIKVENICE ODRŽAN 16. SUSRET RIBARA U Selcu pokraj Crikvenice 13. i 14. listopada održao se dvodnevni, 16. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore koji je okupio profesionalne ribare iz cijele Hrvatske.

Sudjelovali su i predstavnici našeg Udruženja, predsjednica Katica Vučetić i grupa ribara s otoka Hvara.

Domaćin 16. susreta ribara bila je Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja. Na ovom tradicionalnom ribarskom skupu, koji je okupio preko 200 sudionika, kroz stručna izlaganja i raspravu, razmotrene su aktualne teme vezane za ribarsku problematiku. Uz pregled stanja hrvatskog ribarstva te inicijativa i aktivnosti Ceha za ribarstvo i akvakulturu tijekom proteklih godinu dana, koji je iznio predsjednik Ceha Vladan Bojić, tijekom skupa prezentirana su izlaganja o aktualnostima i perspektivama hrvatskog ribarstva, o ribarstvu u Primorsko-goranskoj županiji, plivaričarskom ribolovu, koćarskom ribolovu, malim ribolovnim alatima, stanju u marikulturi, o hrvatskom registru brodova te o stanju ribe na Jadranu i budućnosti ribolova.

Susret je završio konkretnim prijedlozima za rješavanje najvažnijih problema hrvatskih ribara obrtnika, a predsjednik Ceha Vladan Bojić istaknuo je kako se zaključci susreta odnose na tržišnu kompenzaciju, cijene goriva, strategiju morskog ribarstva te zapošljavanje.

ZAKLJUČCI:
1. Tražimo da Vlada Republike Hrvatske donese Odluku o tržišnoj kompenzaciji za 2012. godinu, na način kao što je to bilo i za 2011. godinu.
2. Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se za iduću godinu donese Odluka o subvencioniranju cijene goriva za ribarska oplovila po modelu iz 2011. godine.
3. Tražimo izradu Strategije razvoja morskog ribarstva, te izradu i donošenje podzakonskih propisa, temeljem sada važećeg Zakona o morskom ribarstvu.
4. Tražimo da se iznađe zakonska mogućnost povremenog zapošljavanja pomoćnih radnika u ribarstvu, na način kao što je to riješeno u mediteranskim zemljama, članicama EU.
5. Slijedeći, 17. Susret ribara održat će se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

« Povratak na novosti | Napisano 19.10.2011.