Izdvojene novosti


Mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta dostupne obrtnicima koji koriste mjeru za samozapošljavanje i novoosnovanim obrtima

Mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta dostupne obrtnicima koji koriste mjeru za samozapošljavanje i novoosnovanim obrtima

Nakon donošenja prvog dijela mjera za pomoć gospodarstvu i uspostavljanja kriterija za korištenje tih mjera, Hrvatska obrtnička komora uputila je dodatne zahtjeve prema nadležnim institucijama, kako bi se osigurala dosljedna provedba mjera za sve obrtnike.

Hrvatska obrtnička komora svojim je nastojanjima ishodila da obrtnici koji su korisnici mjere samozapošljavanja HZZ-a, uz stavljanje te mjere u moratorij, mogu koristiti mjeru za očuvanje radnih mjesta za sebe osobno, kao i za svoje djelatnike.

Osim toga, prihvaćen je zahtjev Hrvatske obrtničke komore da se korištenje mjere za očuvanje radnih mjesta proširi i na novoosnovane obrte te prema tome, svi oni koji su obrt registrirali prije 29. veljače 2020. godine, također mogu predati zahtjev za ostvarenje te mjere.

Hrvatska obrtnička komora i dalje ustraje u svojim naporima u realizaciji što povoljnijih uvjeta poslovanja za obrtnike te s drugim nadležnim institucijama radi na iznalaženju rješenja za sve aspekte obrtništva.

Najnovije upute za korištenje mjera HZZ-a, koje je izradila Hrvatska obrtnička komora možete pronaći https://www.hok.hr/sites/default/files/inline-files/NAJNOVIJI%20ODGOVORI%20NA%20PITANJA%20VEZANA%20UZ%20POTPORU%20ZA%20O%C4%8CUVANJE%20RADNIM%20JESTA%20OBRTNIKA%20I%20NJEGOVIH%20RADNIKA.pdf .

Pročitajte više » | Napisano 27.03.2020.

Hrvatska obrtnička komora traži jače mjere za opstanak obrtništva

Hrvatska obrtnička komora traži jače mjere za opstanak obrtništva

Nastavno na mjere za pomoć gospodarstvu koje je donijela Vlada RH ističemo da Hrvatska obrtnička komora na čelu s predsjednikom Dragutinom Ranogajcem i dalje inzistira na postizanju boljih uvjeta za opstanak poslovanja obrtnika i očuvanje radnih mjesta.
Iako cijenimo sve napore koje Vlada RH čini pomažući gospodarstvu da preživi, svjesni smo da učinjeno nažalost neće biti dovoljno. Upravo zato pozivamo Vladu RH da već sada otvorimo dijalog o otpisu i to mjesečnom dinamikom, a ne odgodi plaćanja poreza i doprinosa za tri + tri mjeseca.
Hrvatska obrtnička komora za svoje članove traži:
1. otpis svih doprinosa iz i na plaću, za razdoblje dok traje zabrana rada
2. da se obrtnicima koji koriste mjeru HZZ-a za samozapošljavanje na istu stavi moratorij, kako bi mogli koristiti mjeru za očuvanje radnih mjesta za sebe osobno i svoje djelatnike
3. da se korištenje mjere za očuvanje radnih mjesta omogući i sezonskim obrtima, kao i svim ostalim obrtima bez obzira koliko dugo posluju
4. da iznos koji poslodavac može isplatiti iznad minimalne plaće bude neoporeziv
5. da se suspendiraju kolektivni ugovor i stavi moratorij na pojedine odredbe Zakona o radu zbog zadržavanja zapošljivosti
HOK naglašava da nije vrijeme gledati na dug za javna davanja iznosio on 200,00 kuna ili 10.000,00 kuna već treba omogućiti svima da pristupe mjeri za odgodu poreznih davanja.
Predsjednik HOK-a je zatražio da Nacionalni stožer razmotri popuštanje mjera prema vozačima: „Zbog čega naši vozači, koji su heroji i dovoze nam hranu, moraju biti u karanteni, a medicinsko osoblje i policajci koji su na granicama se svaki dan vraćaju svojim obiteljima? Za sada nemamo zaraženih vozača i treba popustiti u nekim mjerama, jer ako ograničenja budu prevelika ostat ćemo bez vozača“, apelirao je Ranogajec.
Predsjednik HOK-a je predložio i hitno osnivanje gospodarskog stožera koji će se sastojati od predstavnika gospodarskih asocijacija i ministara vezanih uz gospodarski resor.

Pročitajte više » | Napisano 26.03.2020.

Usporedba podataka iz sustava fiskalizacije u odnosu na isto razdoblje 2019. godine

Usporedba podataka iz sustava fiskalizacije u odnosu na isto razdoblje 2019. godine

​Porezna uprava je na svojim Internet stranicama objavila Informacije iz sustava fiskalizacije ​za razdoblje od 24. veljače 2020. do 22. ožujka 2020. godine u odnosu na razdoblje od 23. veljače 2019. do ​22. ožujka 2019. godine.

Analiza podataka iz sustava fiskalizacije za navedeno razdoblje dostupna je https://www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vijesti/CORONA%20-FISKALIZACIJA%20OBJAVA%2025.03.2020%20(5).pdf?csf=1&e=XILGwd

Pročitajte više » | Napisano 25.03.2020.

HOK pripremio odgovore na najčešća pitanja o mogućoj odgodi plaćanja poreza za vrijeme trajanja posebnih okolnosti

HOK pripremio odgovore na najčešća pitanja o mogućoj odgodi plaćanja poreza za vrijeme trajanja posebnih okolnosti

Obrtnici, ako vam posebne okolnosti izazvane epidemijom korona virusa utječu na poslovanje s ciljem održavanja likvidnosti, gospodarske aktivnosti i zadržavanja zaposlenosti možete Poreznoj upravi podnijeti Zahtjev za odgodom plaćanja uslijed posebnih okolnosti.

Za vas smo pripremili odgovore na najčešća pitanja vezana uz korištenje ove mogućnosti, koje možete preuzeti:
https://www.hok.hr/sites/default/files/inline-files/ODGOVORI%20NA%20NAJ%C4%8CE%C5%A0%C4%86A%20PITANJA%20za%20odgodu%20pla%C4%87anja%20poreznih%20obveza%20obrtnika.pdf

Pročitajte više » | Napisano 25.03.2020.

HOK: Računovođama se moraju omogućiti mjere koje će osigurati normalno funkcioniranje gospodarstva

HOK: Računovođama se moraju omogućiti mjere koje će osigurati normalno funkcioniranje gospodarstva

Hrvatska obrtnička komora zatražila je nadležna ministarstva da se računovođama odobre mjere koje će im omogućiti očuvanje radnih mjesta i ublažiti posljedice pandemije korona virusa. Rad računovodstvenih servisa u situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa je znatno otežan što je bio jedan od razloga da se sastane Sekcija računovođa HOK-a.

Hrvatska obrtnička komora temeljem zaključaka sjednice Sekcije računovođa HOK-a, održane 20. ožujka 2020. godine traži:

1/ Hitno produljenje roka za predaju JOPPD obrazaca – nemoguće je isti predavati u sada propisanim zakonskim rokovima, a HOK traži i suspendiranje kaznenih odredbi u djelu koji se odnosi na kašnjenje sa predajom

2/ Hitno produljenje roka za predaju obrazaca PDVa, PDV-S, PDV-ZP i obrasca URA uz obvezno suspendiranje kaznenih odredbi za kašnjenje s predajom istih već od datuma 20. ožujka 2020. godine (rok za predaju izvještaja za veljaču 2020.)

3/ Hitno produljenje roka za predaju obrasca PD (prijava poreza na dobit) te PD-IPO i OPZ STAT i to minimalno na način da se omogući rok od 2 (dva) mjeseca nakon što epidemija izazvana koronavirusom prođe.

4/ Hitno produljenje roka za predaju obrazaca GFI POD (statistika za obrtnike dobitaše i ostale obveznike predaje obrasca) te obrasca GFI POD za javnu objavu. Predlaže se tražiti produljenje roka minimalno do 31. srpnja 2020. godine. Ovdje svakako treba uzeti u obzir da je potrebno omogućiti rok od 2 (dva) mjeseca minimalno nakon što epidemija koronavirusa prođe.

5/ Hitno produljenje roka za prijavu i odjavu radnika uzevši u obzir da je vrlo otežano raditi u trenutnim uvjetima uz očekivanja da je moguće i da računovođe završe u samoizolaciji ili da zbog izmještanja opreme tamo gdje je to moguće imaju problema sa ceritfikatima i sl. Ovdje je također potrebno primijeniti suspendiranje kaznenih odredbi u djelu koji se odnosi na kašnjenje s ispunjenjem rokova

6/ Iznalaženje načina da se zbog svega navedenog u mjerama za očuvanje radnih mjesta pronađe i ona za računovođe. Računovođe su vezane ugovornim obvezama za fakturiranje mjesečnih usluga, ali se u trenutnoj situaciji postavlja pitanje „kome poslati račun“ kada su gotovo svi poduzetnici „na koljenima“. Uz ovako velik i zahtjevni dodatni rad koji se u ovim izvanrednim uvjetima rada očekuje od računovođa, mora se uzeti u obzir i da će ova djelatnost imati u dolazećim mjesecima (a osjeća se već sada) poteškoća sa naplatom svojih usluga koje računovođe MORAJU odraditi. Računovođe moraju moći mjerama za gospodarstvo očuvati radna mjesta svojih djelatnika.

7/ Hitno mirovanje odredbi Ugovora o radu te kolektivnih ugovora za ugostiteljstvo i graditeljstvo. Od Vlade tražimo da pronađe način za otvaranje dijaloga s predstavnicima Sindikata, a sve u svrhu prevladavanja krize izazvane epidemijom koronavirusom.

U nastavku donosimo tijek sjednice, koja je iznjedrila gore navedena traženja. Predsjednica Sekcije računovođa Đurđica Mostarčić na početku je sjednice istaknula da je iz svakodnevnog kontakta s računovođama iz cijele RH jasno vidljivo da svi izražavaju nezadovoljstvo vrlo velikim pritiskom u svom trenutnom radu budući da gospodarstvo, novonastaloj situaciiji vezanoj uz epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj, i dalje očekuje veliku podršku od strane računovođa.

Naime, i onim poduzetnicima čije je poslovanje obustavljeno Odlukom Stožera civilne zaštite, potrebni su računovođe zbog obračuna plaća za djelatnike ili za dostavu svih potrebnih obrazaca nadležnim institucijama.

Nadalje, Mostarčić je napomenula da u djelu Hrvatske (Istra) već dva tjedna računovođe otežano rade te je time upitno i poštivanje roka za predaju obrasca PDVa (danas, 20. ožujka 2020. godine) za veljaču iz razloga što se isti u trenutnim uvjetima nije mogao izraditi, a isto se doznaje i iz drugih županija.

Dio računovođa također izjavljuje i da ima problem sa svojim djelatnicima iz razloga što pojedini imaju djecu vrtićke ili školske dobi i nisu u mogućnosti dolaziti na posao. Pojedini djelatnici su u samoizolaciji radi svojih supružnika te je već sad vrlo upitno poštivanje svih rokova koji tek slijede (PDV obrasci u naredna tri mjeseca, završni obračuni, statistički izvještaji).

Potpredsjednik Sekcije Damir Židanić otvorio je raspravu vezanu uz veliki pritisak kojima su računovođe dodatno izložene od strane svojih klijenata - pozivima, porukama elekreonske pošte pa čak i dolaskom u prostore računovodstvenih servisa. Trenutno se svi raspituju i traže od računovođa da im zatvaraju poslovne prostore putem aplikacije e-Porezna, pojačana je dinamika odjava radnika, traže se informacije vezane uz aktualne mjere Vlade RH, a uskoro se očekuje i dodatni pojačani pritisak vezano uz najavljenu mjeru Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje gdje će poduzetnicima biti potrebna dodatna pomoć u popunjavanju podataka (osobito uz ispunjavanje tablice za dokaz pada prihoda), tablice radnika i ostalo.

Mostarčić se dodatno osvrnula na otežani rad od kuće pojedinih gospodarstvenika te sukladno tome otežano predavanje JOPPD obrazaca već sada, a očekuje se još teža situacija u travnju kada će biti potrebno predavati JOPPD obrazac za isplatu plaće za mjesec ožujak uz još uvijek sve nepoznanice vezane uz obračun iste. Napomenula je i da je potrebno da Vlada hitno suspendira odredbe Zakona o radu i kolektivnih ugovora za ugostiteljstvo i graditeljstvo budući da isti trenutno izrazito negativno utječu na ionako otežano poslovanje gospodarstvenika. Ne suspendiraju li se isti hitno, kao i ukoliko Vlada ne udovolji već ranije postavljenim zahtjevima od strane Hrvatske obrtničke komore u djelu otpisa doprinosa za plaće, prolaskom epidemije korona virusa bit će potrebno daleko dulje razdoblje za oporavak gospodarstva.

Židanić je postavio i pitanje na koji način zadržati djelatnike u računovodstvenim servisima budući da se sada od njih traži povećani angažman i dolazak na posao u znatno otežanim uvjetima. Vrlo je teško organizirati rad kod kuće za djelatnike s obzirom da se rad odvija isključivo s dokumentacijom klijenata te je nemoguće i protuzakonito dokumentaciju klijenata davati izvan poslovnog prostora. Dodatno, za očekivati je da će uslugu od klijenata biti teško naplatiti u nadolazećem razdoblju s obzirom na njihovo otežano poslovanje.

Pročitajte više » | Napisano 25.03.2020.