Izdvojene novosti


Europska komisija odobrila novu oznaku zemljopisnog podrijetla iz Hrvatske: „Meso turopoljske svinje”

Europska komisija odobrila novu oznaku zemljopisnog podrijetla iz Hrvatske: „Meso turopoljske svinje”

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj objavilo je da "Meso turopoljske svinje" dobiva zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI) i taj će naziv biti uvršten na popis 1657 zaštićenih poljoprivrednih proizvoda.

Meso ove autohtone pasmine je, kako je navedeno u dokumentu Europske komisije zaštićene oznake izvornosti (ZOI), tamnije i crvenije boje, kompaktnije mišićne teksture, a termički obrađeno, ono je pri konzumaciji elastično-sočne konzistencije, punog okusa i specifične arome koju daju otopljene masnoće mesa. Dokument, uz ostalo, navodi i da je područje proizvodnje proizvoda „Meso turopoljske svinje” ograničeno na kontinentalnu Hrvatsku te da obuhvaća 13 županija i grad Zagreb. Uzgoj turopoljskih svinja stoljećima je bio važan za egzistenciju lokalnog stanovništva, a bogate šume, posebno hrasta, vodno bogatstvo i umjerena klima Turopolja, oduvijek su pogodovali razvoju svinjogojstva.

Zaštita zemljopisnog podrijetla hrane iz EU na snazi je već godinama, a nakon pristupanja EU-a Ženevskom aktu 2019. godine kojim se omogućuje globalno priznavanje lokalnih neprehrambenih proizvoda te usvajanja Stajališta Europskog parlamenta i Vijeća 12. rujna ove godine, postala je moguća i zaštita oznaka zemljopisnog podrijetla obrta i industrijskih proizvoda EU-a. Nova pravila zaštitit će velik broj obrtničkih i industrijskih proizvoda poput čipke, stakla, prirodnog kamenja, nakita ili porculana, diljem EU-a i globalno.

Zaštita zemljopisnog podrijetla prehrambenih i neprehrambenih proizvoda važan je mehanizam podrške mikro, malim i srednjim poduzećima tj. obrtima jer im olakšava izlaz na inozemno tržište, čini ih konkurentnijima te im pomaže u borbi protiv krivotvorenih proizvoda, ali i podiže razinu svjesnosti o tradicionalnim proizvodima manje razvijenih regija, štiti zanimanja u obrtničkom sektoru, stvara nova radna mjesta i privlači turiste.

Izvorni članak Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj možete pronaći ovdje.

Popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda nalazi se u bazi podataka eAmbrosia, a više informacija dostupno je na stranicama Sustava kvalitete EU-a.

Stajalište Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti oznaka zemljopisnog podrijetla za obrtničke i industrijske proizvode usvojeno 12. rujna, možete pronaći ovdje.

Pročitajte više » | Napisano 18.10.2023.

Jutarnja kava s Algebrom: Što su vaučeri za poboljšanje digitalnih vještina i kako ih iskoristiti za razvoj tvrtke?

Jutarnja kava s Algebrom: Što su vaučeri za poboljšanje digitalnih vještina i kako ih iskoristiti za razvoj tvrtke?

Malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima u Hrvatskoj na raspolaganju je čak 10 milijuna eura bespovratnih sredstava namijenjenih digitalnoj transformaciji, stoga je cilj Jutarnje kave u Algebri informirati ih o tome kako bezbolno proći digitalnu tranziciju poslovanja uz poboljšanje digitalnih vještina zaposlenika.

Ideja je olakšati mogućim korisnicima da iskoriste priliku i upoznaju stručnjake iz područja obrazovanja i EU fondova, koji će im pružiti dublje razumijevanje ključnih koraka u prijavi i pomoći pronaći najbolja rješenja za organizaciju.

Mjesto: Visoko učilište Algebra, Gradišćanska 24, Zagreb (predavaonica Steve Jobs)

Datum 27. 10. 2023., od 10:00 do 12:00 sati

Web: Iskoristite vaučer za digitalne vještine zaposlenika - Algebra

Program:

10:00 - 10:05 Uvod

• Anny Brusić, direktorica HUP - Udruge malih i srednjih poduzetnika

10:05 - 10:15 Vaučeri za digitalizaciju

• Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre

Što su vaučeri za digitalizaciju, što ih razlikuje od tzv. HZZ vaučera, zašto je ulaganje u edukaciju neizostavni korak u digitalnoj transformaciji.

10:15 - 10:45 Naglasci poziva Vaučeri za digitalizaciju

• Martina Bašić, rukovoditeljica odjela za prijavu i provedbu EU projekata

Pregled poziva, kako se prijaviti, primjeri uspješnih projekata, izazovi i rizici.

10:45 - 11:25 Pregled portfolija mogućih rješenja za vašu tvrtku i najnovijih trendova u svijetu tehnologije i poslovanja

• Vicko Škerlj, voditelj korporativne prodaje

• Arsen Šolić, voditelj e-Leadership MBA studija

• Dragutin Živković, rukovoditelj poslovnog područja

11:25 – 12:00 Q&A uz kavu, fingerfood i networking

Foto: freepik.com

Pročitajte više » | Napisano 18.10.2023.

Program potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka

Program potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka

U „Narodnim novinama“ broj 115/2023 od 6. listopada 2023. godine objavljen je Pravilnik o provedbi Programa potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka donesen Odlukom Vlade Republike Hrvatske 31. kolovoza 2023. godine.

Obavještavamo sve zainteresirane podnositelje da Pravilnik stupa na snagu 14. listopada 2023. godine. Rok za podnošenje zahtjeva završava 28. listopada 2023. godine.

Zahtjev se podnosi Agenciji za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju na obrascu Zahtjeva za potporu.

Preporučenom pošiljkom na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10 000 Zagreb s naznakom: „Potpora za male mljekare“.

Uz Zahtjev za potporu podnositelj prilaže:

popunjenu i ovjerenu Izjavu o poslovnim subjektima koji su međusobno povezani vlasničkim ili drugim odnosima, ili
popunjenu i ovjerenu Izjavu da nemaju poslovnih subjekata koji su međusobno povezani vlasničkim ili drugim odnosima,
popunjenu i ovjerenu Izjavu o primljenim potporama za podnositelja i sve njegove povezane subjekte (ako ih ima)
Obrasce Zahtjeva te Izjave objavljuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju za svojim službeni stranicama: https://www.apprrr.hr/program-potpore-malim-mljekarama-za-nadoknadu-troskova-sabiranja-mlijeka/

Cilj Programa je pružanje financijske pomoći subjektima koji su suočeni s problemima uzrokovanim povećanjem troškova goriva koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja te uzrokuju značajno povećanje troškova sabiranja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekata za preradu. Zbog iznimno velikog povećanja cijene goriva, subjekti u sabiranju i transportu mlijeka dovedeni su u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka.

Dodjelom potpore zadržala bi se postojeća razina proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te omogućio nastavak rada malih mljekara, a samim time i očuvala proizvodnja mlijeka na malim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj.

Foto: pixabay.com

Pročitajte više » | Napisano 16.10.2023.

HBOR - Obrtna sredstva za poljoprivredu i preradu

HBOR - Obrtna sredstva za poljoprivredu i preradu

Zajedničkom suradnjom Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uveden je novi program kreditiranja Obrtna sredstva za poljoprivredu i preradu.

Program je namijenjen hrvatskim poljoprivrednicima i prerađivačima koji su se suočili s poteškoćama uslijed krize nastale radi ruske agresije na Ukrajinu te su im na ovaj način osigurana povoljnija sredstva za kreditiranje likvidnosti i neometani nastavak poslovanja.

Kredite iznosa od 100.000 do 250.000 eura odobravat će izravno HBOR uz fiksnu kamatnu stopu od 0,5% godišnje, bez obveze plaćanja naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja kredita, te uz osiguranje kredita zadužnicama korisnika kredita, uz rok otplate do 5 godina (uključujući poček do 12 mjeseci).

Sredstva kredita mogu se koristiti za otklanjanje nestabilnosti u odvijanju proizvodnje i financiranje tekućeg poslovanja (priprema proizvodnje, sirovina i materijal, ostali proizvodni troškovi, troškovi radne snage, podmirenje obveza prema dobavljačima i ostali opći troškovi tekućeg poslovanja). Ne mogu se financirati kreditne obveze prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama, PDV kao ni refinancirati postojeći krediti.

Zahtjevi za kredit mogu se podnijeti od 2. listopada 2023. godine, a Program će biti dostupan korisnicima do 31. prosinca 2023. do kada je krajnji rok za ugovaranje kredita s korisnicima ovog Programa.

Više informacija pročitajte ovdje.

Pročitajte više » | Napisano 16.10.2023.

Održana konstituirajuća sjednica Sekcije auto struke Hrvatske obrtničke komore

Održana konstituirajuća sjednica Sekcije auto struke Hrvatske obrtničke komore

U četvrtak 12. listopada 2023. godine održana je konstituirajuća sjednica Sekcije auto struke Hrvatske obrtničke komore u mandatnom razdoblju 2022. - 2026. godine. Za predsjednika Sekcije izabran je Ladislav Rogan, dok je za potpredsjednika izabran g. Davor Milaković.

Kroz raspravu, kao osnovni problem obrta auto struke detektiran je odnos s osiguravateljima, odnosno snižavanjem cijene sata rada. Sekcija je također naglasila problem nelojalne konkurencije te nedostatak interesa mladih za obrazovanjem u ovom području.

Pročitajte više » | Napisano 16.10.2023.