Izdvojene novosti


Vijeće i Parlament postigli privremeni dogovor za lakši pristup MSP-ova europskim burzama

Vijeće i Parlament postigli privremeni dogovor za lakši pristup MSP-ova europskim burzama


Vijeće i Europski parlament prošlog su tjedna postigli dogovor o Aktu o uvrštenju, paketu koji će poduzećima svih veličina, uključujući mala i srednja poduzeća (MSP), olakšati uvrštenje dionica na europske burze i tako im omogućiti pristup većem broju izvora financiranja.

Privremenim se dogovorom želi poduprijeti tržište kapitala, potaknuti poduzeća na uvrštenje smanjenjem birokracije i troškova, uz istodobno osiguravanje visoke razine zaštite ulagača te cjelovitosti i učinkovitosti tržišta u cijeloj Uniji. Ujedno se povećava razina istraživanja o europskim MSP-ovima, što je važno kako bi se potencijalne ulagače informiralo o izgledima za ulaganje u MSP-ove te kako bi se poboljšala vidljivost uvrštenih poduzeća.

Uz navedeno, jačaju se suradnja i koordinacija između Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) te nacionalnih nadležnih tijela, primjerice u pogledu sporazuma o suradnji s trećim zemljama.

Vijeće i Parlament postigli su dogovor i o Direktivi o dionicama s višestrukim pravom glasa. Cilj je potaknuti vlasnike poduzeća, posebno MSP-ova, da uvrste dionice svojeg poduzeća na rastuće tržište MSP-ova i ostala tržišta, primjenjujući pritom strukturu dionica s višestrukim pravom glasa, koja im omogućuje zadržavanje dovoljne kontrole nad poduzećem.

MSP-ovi su okosnica europskoga gospodarstva i potreban im je dobar pristup financijskim tržištima kako bi mogli rasti, napredovati i otvarati radna mjesta. Direktivom o dionicama s višestrukim pravom glasa proširit će se portfelj dostupnih financijskih opcija, a pristup tržištima bit će jednostavniji, sigurniji i prilagođen njihovu poslovnom modelu.

Brojni poduzetnici ne uvrštavaju svoja poduzeća na financijska tržišta iz straha od gubitka kontrole nakon ulaska novih dioničara; struktura dionica s višestrukim pravom glasa to sprečava, omogućavajući dioničarima s kontrolnim udjelom (to jest osnivačima poduzeća) više glasačkih prava po dionici u odnosu na nove ulagatelje, prilikom donošenja ključnih odluka na glavnim skupštinama dioničara. Suzakonodavci su se složili da će se utvrditi maksimalni omjer glasova postojećih i novih dioničara po dionici, uz diskrecijsko pravo država članica da odrede tu vrijednost; dogovorit će se i o ograničenju za odluke koje se na glavnoj skupštini dioničara donose kvalificiranom većinom. Isto tako, ESMA-u će se dati mandat za izradu regulatornih tehničkih standarda o najprikladnijem načinu označivanja takvih dionica.

Privremeni dogovor mora biti i formalno usvojen od strane Europskog parlamenta i Vijeća, nakon čega slijedi njegovo stupanje na snagu.

Više informacija o dogovoru možete pronaći ovdje.

Pročitajte više » | Napisano 12.02.2024.

Natječaj EENergy: do 10.000 eura bespovratnih sredstava za energetsku učinkovitost vašeg poduzeća

Natječaj EENergy: do 10.000 eura bespovratnih sredstava za energetsku učinkovitost vašeg poduzeća

Projekt EENergy financiran je iz Programa Jedinstvenog tržišta, te se s obzirom na to ne smatra državnom potporom. Cilj projekta je pružiti potporu malim i srednjim poduzetnicima u pripremi i provedbi akcijskog plana za poboljšanje vlastite energetske učinkovitosti. Pri tome će im podršku pružiti savjetnici za održivost iz EEN Hrvatska. Osim toga, dio njih može ostvariti bespovratnu potporu u iznosu do 10.000 eura za pokriće troškova iz sljedeće tri kategorije: ulaganje u objekte i opremu, savjetodavne usluge za unapređenje energetske učinkovitosti i razvoj vještina zaposlenika. Kako bi troškovi bili prihvatljivi i refundirani, nužno je postići uštedu energije od najmanje 5 % u razdoblju od godine dana od početka provedbe projekta.

Cjeloviti tekst natječaja na engleskom jeziku i Upute za prijavitelje nalaze se na sljedećoj poveznici: https://eenergy.grantplatform.com/

Prihvatljivi prijavitelji

Prijaviti se mogu svi poduzetnici koji imaju status „subjekta malog gospodarstva“ kako je definiran u Preporuci Europske komisije 2003/361/EZ, osnovani i aktivni prije 1.1.2023. godine. Uz to, dobrodošle su prijave poduzeća u energetski intenzivnim industrijama. Ove potpore su 100 % bespovratne, čime se poduzećima daje prilika da unaprijede svoje poslovanje bez dodatnog financijskog opterećenja.

Prihvatljive aktivnosti

Financijska potpora do 10.000 eura dodijelit će se odabranim korisnicima za provedbu aktivnosti koje rezultiraju poboljšanom energetskom učinkovitošću. Ugovorni cilj aktivnosti je postizanje smanjenja potrošnje energije za 5 %.

Kako se prijaviti?

Ako ste vlasnik ili predstavnik malog ili srednjeg poduzeća te želite povećati svoju energetsku učinkovitost, ne propustite ovu priliku!

Ispunite obrazac na web stranici EEN Hrvatska, a EEN savjetnik će vas kontaktirati kako bi zajedno razradili akcijski plan smanjenja potrošnje energije u vašem poduzeću.

Rok za prijavu na natječaj je 15. travnja 2024. godine, no imajte na umu da je za prijavu nužno proći savjetovanje s EEN savjetnikom.

Foto:Freepik


Preuzimanja
Naziv datoteke Veličina
Upute za prijavitelje 701.97 KB
Izvorni tekst poziva 258.15 KB

Pročitajte više » | Napisano 12.02.2024.

Novi higijenski standardi EU-a za materijale i proizvode u dodiru s vodom za piće

Novi higijenski standardi EU-a za materijale i proizvode u dodiru s vodom za piće

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj objavilo je vijest o donošenju novih minimalnih higijenskih standarda za materijale i proizvode koji dolaze u dodir s vodom za piće. Zahvaljujući njima, voda za piće postat će sigurnija te će se smanjiti administrativno opterećenje za poduzeća koja proizvode relevantne materijale i proizvode, kao i za nacionalna tijela koja provode njihovo odobravanje.

Novi standardi primjenjivat će se na materijale i proizvode poput dovodnih cijevi, ventila, pumpi, vodomjera, okova i slavina namijenjene uporabi u novim postrojenjima za zahvaćanje, obradu, skladištenje i distribuciju vode ili pri obnovi te popravku starijih postrojenja, a bit će usmjereni na sprečavanje rasta mikroba i smanjenje rizika od ispuštanja štetnih tvari u vodu za piće.

U Uniji je do sada po ovom pitanju nedostajalo usklađenosti pa su proizvođači bili obvezni tražiti različita odobrenja u svakoj državi članici u kojoj su htjeli prodavati svoje proizvode.

Materijali i proizvodi koji su u skladu s novim standardima, dobit će, zahvaljujući novim pravilima, izjavu o sukladnosti i posebnu oznaku Europske unije, što će omogućiti prodaju proizvoda diljem EU-a bez ograničenja povezanih s pitanjima javnog zdravlja ili okoliša. Nova će pravila također pojednostaviti i rad na odobravanju koji su do sada provodila nacionalna tijela.

Novim se pravilima odgovara na prvu uspješnu europsku građansku inicijativu „Right2Water", koja je prikupila 1,6 milijuna potpisa potpore poboljšanju pristupa sigurnoj pitkoj vodi za sve Europljane.

Pravila se nadovezuju i na Direktivu o vodi za piće koja je revidirana je 2020. Direktivom se svim Europljanima jamči sigurniji pristup vodi i osiguravaju najviši standardi u svijetu za pitku vodu, u skladu s ambicijama nulte stope onečišćenja najavljenima u europskom Zelenom planu. Države članice imale su obvezu prenijeti Direktivu o vodi za piće u nacionalne zakone do 12. siječnja 2023., no šest država članica to još nije učinilo; Europska komisija stoga blisko surađuje s tim državama kako bi osigurala pravilan prijenos pravila u nacionalne zakone.

U tijeku je i rad na daljnjim metodologijama i smjernicama propisanima Direktivom o vodi za piće, među ostalim o tome kako mjeriti mikroplastiku i ostale štetne tvari u vodi za piće.

Novi higijenski standardi primjenjivat će se od 31. prosinca 2026. godine.

Više informacija o vodi za piće i novim higijenskim standardima možete pronaći ovdje.

Provedbene odluke i delegirane uredbe u skladu s Direktivom o vodi za piće na hrvatskom jeziku možete pronaći ovdje.

Foto: europa.eu

Pročitajte više » | Napisano 12.02.2024.

Osigurajte ulaznicu za događanje

Osigurajte ulaznicu za događanje "Majstori ljepote: Dani frizera i kozmetičara HOK-a"

Pozivamo vas da osigurate svoju ulaznicu za višednevno stručno događanje "Majstori ljepote - Dani frizera i kozmetičara HOK-a", koju organizira Ceha frizera i kozmetičara HOK-a u suradnji sa Zagrebačkim Velesajmom. Ova beauty manifestacija održat će se od 8. do 10. ožujka 2024. godine kao dio jubilarnog 25. sajma BEAUTY&HAIR EXPO ZAGREB 2024. Ovu beauty manifestaciju

Tijekom događanja, održat će se Državno natjecanje frizera i kozmetičara, kao i natjecanja za učenike strukovnih škola. Uz to, očekuju vas zanimljivi paneli i stručne rasprave osmišljeni kako bi privukli najbolje domaće talente iz frizerskog i kozmetičkog svijeta.

Posebno atraktivan dio programa bit će show i stručna radionica koju će voditi Farrukh Shamuratov, međunarodno poznati i priznati frizer, stilist i vizažist, prvi put predstavljajući najnovije metode u svijetu frizera i kozmetičara hrvatskoj publici. Dodatno, program će obogatiti radionica za kozmetičare koju će voditi Pei Wang, stručnjakinja za medicinsku kozmetiku iz Kine te dobitnica zlatne medalje na Worldskills 2022 Special Edition i drugih međunarodno priznatih nagrada.

Program i cijene ulaznice (uključuju PDV)

PAVILJON 9, ZAGREBAČKI VELESAJAM (8. 3. 2024.)
10:00 - 10:30 Školsko natjecanje učenika frizera
14:00 - 15:30 Panel "Što je potrebno da bi bio uspješan obrtnik"
16:00 - 17:00 Proglašenje pobjednika

Cijena ulaznice za odrasle: 5 eura
Cijena ulaznice za učenike: 3 eura
Prodaja ulaznica: Blagajna Zagrebačkog Velesajma


KONGRESNA DVORANA, ZAGREBAČKI VELESAJAM (9. 3. 2024.)
10:00 - 10:30 Otvorenje
10:30 - 11:45 Panel "Stanje u struci jučer - danas - sutra"
11:45 - 12:30 Predavanje: Poticaji za mentore, načelnica Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Danijela Žagar (MINGOR)
12:30 - 13:00 Predavanje NZJZ Andrija Štampar: Kako se mogu uključiti u kampanju promocije preventivnih zdravstvenih pregleda?
13:00 - 14:00 Pauza za ručak
14:00 - 15:30 Prezentacija Pei Wang
15:30 - 17:00 Tema iznenađenja
17:00 - 19:00 Show Shamuratov
19:30 - 00:00 Party - Restoran Gastro Globus

Cijena ulaznice za članove HOK-a: 50 eura
Cijena ulaznice za ostale: 75 eura

Ulaznica uključuje: ulaznicu za Zagrebački Velesajam, ulaz na program u organizaciji HOK-a u Kongresnoj dvorani 9. 3. i ulaznicu za party u restoranu Gastro Globus (uključen švedski stol)
Prodaja ulaznica: Uplata za željeni broj ulaznice se uplaćuje na račun HOK-a: HR6923400091100174539 (poziv na broj 4, model 00) uz Opis plaćanja "Ulaznice Majstori ljepote". Potvrda o uplati i podaci za izdavanje računa se šalju na e-mail: majstoriljepote@hok.hr


DVORANA CRES, ZAGREBAČKI VELESAJAM (10. 3. 2024.)
10:00 - 18:00 Edukacija Shamuratov (20 polaznika)

Cijena edukacije za članove HOK-a: 300 eura
Cijena edukacije za ostale: 400 eura

Cijena edukacije uključuje: edukaciju za zatvorenu grupu pod vodstvom Farrukha Shamuratova u trajanju od 7 sati, priznanje o sudjelovanju, ulaznicu za Zagrebački Velesajam, ručak, ulaz na program u organizaciji HOK-a u Kongresnoj dvorani 9. 3. i ulaznicu za party u restoranu Gastro Globus
Prodaja ulaznice: Uplata se uplaćuje na HOK-a: HR6923400091100174539 (poziv na broj 4, model 00) uz opis plaćanja "Edukacija Farrukh Shamuratov". Potvrda o uplati i podaci za izdavanje računa se šalju na e-mail: majstoriljepote@hok.hr


KONGRESNA DVORANA, ZAGREBAČKI VELESAJAM (10. 3. 2024.)
10:00 - 15:00 Državno natjecanje frizera i kozmetičara
17:00 - 18:00 Defile natjecateljskih radova i proglašenje pobjednika
18:00 - 18:30 Shamuratov edukacija - dodjela nagrada i photo session

Cijena ulaznice za odrasle: 5 eura
Cijena ulaznice za učenike: 3 eura
Prodaja ulaznica: Blagajna Zagrebačkog Velesajma
*organizator zadržava pravo promjene satnice i sadržaja programa u slučaju nepredviđenih okolnosti

Pročitajte više » | Napisano 12.02.2024.

25. Beauty&Hair Expo 2024. - posebna pogodnost za članove HOK-a

25. Beauty&Hair Expo 2024. - posebna pogodnost za članove HOK-a

Posebna pogodnost za članove Hrvatske obrtničke komore: 30% popusta na izlagački prostor na izražene cijene za izlaganje na 25. BEAUTY&HAIR EXPO 2024. koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu od 8. do 10. ožujka.

Svi zainteresirani mogu se javiti na e-mail adresu: zv.beauty-hair@zv.hr ili na telefonske brojeve 01/6503-245 i 01/6503-431, uz napomenu da su članovi HOK-a.

Tijekom Sajma, održat će se i manifestacija "Majstori ljepote - Dani frizera i kozmetičara HOK-a" o kojoj više informacija možete pronaći ovdje.

Sve potrebne informacije dostupne su na dnu ove stranice.Preuzimanja
Naziv datoteke Veličina
Beauty Hair Expo-A3-hr.pdf 189.16 KB
Beauty Hair Expo-B5-hr.pdf 253.4 KB
LETAK BH EXPO 2024-HRV (003).pdf 2.57 MB

Pročitajte više » | Napisano 12.02.2024.