Izdvojene novosti


Pokaži da si #majstorsvojestruke, uključi se u nagradni natječaj i osvoji vrijedne nagrade

Pokaži da si #majstorsvojestruke, uključi se u nagradni natječaj i osvoji vrijedne nagrade

Automehaničar, stolar, vodoinstalater - obrtnička su zanimanja koja su danas vrlo tražena, a osim toga omogućuju i dobru te sigurnu zaradu jer je na tržištu velika potražnja za kvalitetnim majstorima. Unatoč tim činjenicama mladi se teško odlučuju na upis u strukovne škole.

Kako bismo potaknuli učenike završnih razreda osnovnih škola da svoje obrazovanje nastave kroz strukovna zanimanja Hrvatska obrtnička komora pokreće TikTok nagradni natječaj #majstorsvojestruke.

Kroz videozapis prikažite zanimanja vezanog obrta za koje se obrazujete ili zanimanja koje obavljate te ga objavite na svom TikTok profilu. Na taj način dobit će te priliku pokazati vještine koje ste usavršili te učenicima završnih razreda osnovnih škola približiti svoje zanimanje i pokazati kako se ideja pretvara u proizvod.

Nagradni natječaj počinje 12. travnja i traje do 11. svibnja 2022. Za video uratke s najvećim brojem lajkova osigurane su vrijedne nagrade.

Pri objavi je potrebno navesti sljedeće hashtagove:

#majstorsvojestruke #hepopskrba #CroatiaOsiguranje #pevex #metrohr #paket24

Pravilnik nagradnog natječaja možete pronaći u dnu ove stranice kao i obrazac suglasnosti za sudjelovanje u nagradnom natječaju.

Partneri projekta: HEP OPSKRBA, PEVEX, PAKET 24, CROATIA OSIGURANJE, METRO HRVATSKA

https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/pokazi-da-si-majstorsvojestruke-ukljuci-se-u-nagradni-natjecaj-i-osvoji-vrijedne-nagrade

Pročitajte više » | Napisano 13.04.2022.

PCTOGO novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

PCTOGO novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

U okviru projekta HOK Obrtnik plus, novi partner Hrvatske obrtničke komore PCTOGO svim članovima HOK-a nudi 10 % popusta na najam informatičke opreme.

Na hrvatskom tržištu, tvrtka PCTOGO pruža uslugu najma informatičke opreme s jamstvom, održavanjem i ugovorima na proizvoljno dug rok.

U ponudi se mogu pronaći računala, laptopi, monitori, mobiteli, tableti, projektori, platna za projektore, pisači i drugo, i to od svjetski poznatih proizvođača informatičke opreme kao što su HP, Lenovo i DELL.

Oprema se može iznajmiti na jedan ili nekoliko dana (za potrebe raznih događanja), nekoliko mjeseci, pa sve do višegodišnjeg najma.

Sve detalje o zajedničkoj suradnji u okviru projekta HOK Obrtnik plus pročitajte OVDJE, a više informacija o tvrtki možete pronaći na službenoj web stranici. https://pctogo.hr/

Pročitajte više » | Napisano 12.04.2022.

Objavljen natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2022.“

Objavljen natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2022.“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2022.“ (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2022).

EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje uspjeh javnih tijela i javno-privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva širom Europske unije.
Ova nagrada pokrenuta je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu zajednicu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.

Od 2006. Europska nagrada za promicanje poduzetništva nagrađuje izvrsnost u promicanju malog poduzetništva na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a tijekom godina je prijavljeno više od 3000 projekata.
Ciljevi nagrade su priznavanje uspješnih aktivnosti i inicijativa za promicanje poduzetništva, izlaganje i dijeljenje primjera najbolje politike i primjera poduzetništva, povećanje svijesti o ulozi poduzetnika u europskom društvu, te poticanje i promicanje potencijalnih poduzetnika.

U natječaju za dodjelu nagrada EEPA 2022. sudjeluje 27 država članica Europske unije i zemlje pridružene COSME programu.

Kandidati se svojim projektima/inicijativama mogu natjecati u šest propisanih kategorija natjecanja:
1) Promicanje poduzetničkog duha;
2) Ulaganje u poduzetničke vještine;
3) Poboljšanje poslovnog okruženja i podupiranje digitalne tranzicije;
4) Podupiranje internacionalizacije poslovanja;
5) Podupiranje održive tranzicije i
6) Odgovorno i uključivo poduzetništvo.

Na stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dostupne su sve informacije vezane za natječaj (obrazac za prijavu, upute, kontakt podaci). Prijave se moraju odnositi na nedavne projekte koji su uspješno završeni, a trajali su najmanje 15 mjeseci, ili postojeće projekte koji su još uvijek u tijeku, ali se uspješno provode te je mjerljiv njihov rezultat, odnosno utjecaj, na razvoj lokalne ili regionalne sredine u razdoblju od petnaest mjeseci.

Prijavu je potrebno dostaviti na hrvatskom jeziku, elektroničkim putem, do 27. svibnja 2022.

Natjecanje za EEPA 2022. odvija se u dvije faze. U prvoj fazi – nacionalna razina, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, odabire prema propisanim EU kriterijima dva projekta iz dvije različite kategorije koje prijavljuje na EU razinu. U drugoj fazi – europska razina, Europska komisija odabire članove Europskog žirija koji potom vrše odabir na EU razini.

Svi kandidati koje su za EEPA 2022. nagradu nominirale njihove zemlje bit će pozvani na svečanost proglašenja pobjednika, odnosno dodjelu EEPA 2022. nagrada, koja će se održati u studenom 2022. u Pragu u Češkoj u okviru višednevne godišnje Skupštine malog i srednjeg poduzetništva koja se, u organizaciji Europske komisije, održava u zemlji predsjedateljici Vijećem Europske unije.
Skupština malog i srednjeg poduzetništva događaj je koji je namijenjen europskom poduzetništvu i institucijama koje podupiru njegov razvoj. Okuplja širok spektar sudionika, od tijela i institucija država članica na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, do poslovne i akademske zajednice i medija.

Na svečanosti proglašenja pobjednika u Pragu dodijelit će se nagrade pobjednicima u svakoj od ukupno šest kategorija. Dodatno, dodijelit će se i Velika nagrada žirija glavnom pobjedniku, odnosno onom kandidatu čiji je projekt, iz bilo koje od šest kategorija, ocijenjen kao najkreativniji i najpoticajniji za promociju poduzetništva i malog gospodarstva u Europi.

Više informacija o Europskoj nagradi za promicanje poduzetništva dostupno je na: https://ec.europa.eu/growth/smes/supporting-entrepreneurship/european-enterprise-promotion-awards_en.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Pročitajte više » | Napisano 11.04.2022.

Otvoren javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ za 2022. godinu

Otvoren javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ za 2022. godinu

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavljuje Otvoreni javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ za 2022. godinu.

Prijave se zaprimaju isključivo od 11. 4. do. 31. 10. 2022 godine. Otvoreni javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31. 10. 2022. godine.

Programom “Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ dodjeljuju se bespovratna sredstava namijenjena poticanju ciljanih programa obrazovanja za obrtništvo koji osiguravaju kvalitetne i motivirane kadrove u svrhu jačanja konkurentnosti, poticanja produktivnosti te rasta i razvoja obrtništva. Korisnici bespovratnih sredstava temeljem ovog Programa mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) te fizičke osobe.

Bespovratna sredstva namijenjena su sufinanciranju troškova nastalih tijekom 2020., 2021. i 2022. godine s osnove:

stjecanja obrazovanja za obavljanje vezanih obrta sukladno programima obrazovanja/ispita koje donosi javnopravno tijelo nadležno za obrt za zanimanja koja su definirana Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“, broj 42/08)
stjecanja osposobljenosti za zanimanje pogrebnik
polaganja naučničkog ispita
stjecanja osnovnih znanja o poučavanju učenika
ishođenja/obnove dozvole (licencije) za izvođenje naukovanja.
Za provedbu Programa osiguran je iznos od 2.000.000,00 kuna.

Sredstva se odobravaju u visini do 80% od iznosa opravdanih troškova za:

a) Polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti/

polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje pogrebnik

1.200,00 / 1.500,00 kuna
b) Pripremu za polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti najviše 3.200,00 kuna
c) Polaganje majstorskog ispita 2.600,00 kuna
d) Pripremu za polaganje majstorskog ispita najviše 5.400,00 kuna
e) Prekvalifikaciju za zanimanju u sustavu vezanih obrta koja se izvode prema Jedinstvenom modelu obrazovanja stvarni troškovi školarine
f) Polaganje naučničkog ispita 1.200,00 kuna
g) Polaganje ispita kojim se dokazuje osnovno znanje o poučavanju učenika na naukovanju 800,00 kuna
h) Završetak Programa stjecanja osnovnog znanja o poučavanju učenika za mentore u gospodarstvu 2.000,00 kuna
i) Ishođenje dozvole (licencije) za izvođenje naukovanja stvarni troškovi


Prijava (Prijavni obrazac s propisanom dokumentacijom) se podnosi Ministarstvu neposredno ili putem pošte od 11.4.2022. godine na adresu:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA
Prijava na Otvoreni javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ za 2022. godinu
Ulica grada Vukovara 78
10000 ZAGREB

Više informacija, kao i potrebne dokumente, potražite na sljedećoj poveznici.
https://mingor.gov.hr/javni-pozivi-i-natjecaji-7371/javni-pozivi-ministarstva-7389/otvoreni-javni-pozivi/7390

Pročitajte više » | Napisano 11.04.2022.

Stožer civilne zaštite RH donio nove Odluke

Stožer civilne zaštite RH donio nove Odluke

Stožer civilne zaštite RH donio je 15 novih Odluka koje stupaju na snagu 9. travnja 2022. godine, nakon objave u Narodnim novinama.

Zbog bitno izmijenjenih okolnosti, prestaju važiti:

Odluka o kontroli pridržavanja Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova
Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja
Odluka o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19
Odluka o uvođenju nužne mjere posebne organizacije ustanova socijalne skrbi i drugih pružatelja socijalnih usluga za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID-19
Odluka o uvođenju nužne mjere posebne organizacije hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID-19
Odluka o uvođenju nužne mjere posebne organizacije rada epidemiološke službe i posebnih epidemioloških mjera vezanih uz virus SARS-COV-2 za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID-19
Odluka o načinu organizacije javnog prijevoza putnika radi sprječavanja širenja bolesti COVID-19
Odluka o nužnoj mjeri pojačane kontrole provođenja Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi
Odluka o uvođenju posebne organizacije rada za djelatnosti trgovine koja se obavlja u prodavaonicama i trgovačkim centrima
Odluka o prestanku važenja Odluke o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2 i obaveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zaraze bolesti COVID-19 u djelatnosti zdravstva
Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obaveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika
Odluka o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera obaveznog testiranja na virus SARS-CoV-2 i obaveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 u djelatnosti socijalne skrbi
Odluka o općim i specifičnim mjerama zaštite koje obavezno provode pružatelji usluge taxi prijevoza
Novom Odlukom o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice, propisana je obveza korištenja maske za lice zaposlenicima u zdravstvenom sustavu, pacijentima i drugim osobama koje dolaze u njihove prostore te zaposlenicima u ustanovama socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom i njihovim korisnicima i posjetiteljima. Navedenom Odlukom dana je preporuka da medicinske maske ili maske za lice koriste i:

vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu
zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
gosti u ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke
zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije
zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima
zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje 2 metra
vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru
gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima
posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru
zaposlenici i korisnici privatnih centara i kolektivnog smještaja (u zatvorenom prostoru) organiziranog za raseljene osobe iz Ukrajine
Odluka je određena u trajanju do 30. travnja 2022. godine.

Odluke Stožer civilne zaštite RH možete pronaći na sljedećem linku: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304

Novom Odlukom o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske privremeno se ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza RH. Ograničenje se ne odnosi na osobe koje dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije odnosno država i/ili regija članica šengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru. Odluka je određena u trajanju do 30. travnja 2022. godine.

Pročitajte više » | Napisano 08.04.2022.