Zakoni i propisi
- GRADITELJSTVO
- Zakon o prostornom uređenju i gradnji (pročišćeni tekst)
- Zakon o arhitektonskim i inžinjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji (NN 152/08)
- Pravilnik o suglasnosti za započinjanje obavljanja djelatnosti građenja (NN 43/09)
- Zakon o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje(2015)
- Zakon o gradnji
- PRIJEVOZ
- Zakon o prijevozu u cestovnom prometu (pročišćeni tekst)
- Promjene zakona o prijevozu u cestovnom prometu (124/09)
- Pravilnik o posebnim uvjetima za parkiranje (NN 104/05)
- Pravilnik o raspodjeli dozvola za međunarodni prijevoz (NN 120/05)
- Promjene pravilnika o raspodjeli dozvola za međunarodni promet (NN 102/07)
Izdvojene novosti
Online radionica - Stipendije 2022.
Nastavno na objavljeni Javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu u školskoj godini 2022./23. „STIPENDIJE“ s rokom za dostavu prijava 30. studenoga 2022. godine, ovim putem vas obavještavamo kako će Ministarstvo turizma i sporta održati online radionicu 14. studenog 2022. godine s početkom u 14:00 sati.
Na radionici će biti prezentiran javni poziv s naglaskom na izmjene u odnosu na prethodne godine i, naravno, moći ćete zatražiti dodatna pojašnjenja.
Pozivamo vas da se prijavite putem Obrasca za prijavu.
Izvor: Ministarstvo turizma i sporta
Pročitajte više » | Napisano 04.11.2022.
34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore
Pozivamo vas na 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koji će se održati od 27. do 29. studenoga 2022. godine u Dubrovniku (Valamar Lacroma Hotel i Valamar Argosy Hotel).
Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, pokrovitelj Ministarstvo turizma i sporta, dok je partner Kongresa Hrvatska turistička zajednica.
Cilj godišnjeg okupljanja jest iznošenje i zastupanje problematike sektora te prijedlozi i mogućnosti poboljšanja poslovanja ugostitelja zastupljenih kroz rad Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.
Ključne teme ovogodišnjeg Kongresa koje će se obraditi kroz panel rasprave odnose se na stanje u ugostiteljstvu kroz utjecaj povećanja ulaznih troškova, cijene energenata, post-COVID trendova, porezne politike i radne snage te stanja u sektoru danas i sutra.
Kroz panel raspravu s eminentnim stručnjacima razgovarat će se i o budućnosti hrvatske gastronomije, gastronomskoj ponudi, hrvatskim namirnicama i trendovima te daljnjem razvoju eno-gastro ponude.
Također, planirana je organizacija edukativnih i tematskih radionica te popratna događanja koja će sudionicima približiti ugostiteljsku i turističku ponudu obrtnika iz cijele zemlje.
Uz stručna izlaganja, ugostitelje očekuje mogućnost sudjelovanja u panel raspravama s najvišim predstavnicima državnih tijela i stručnjacima iz područja ugostiteljstva. Tijekom Kongresa, osigurat ćemo i komercijalne prezentacije koje mogu biti prilika za razmjenu iskustava među brojnim ugostiteljima iz cijele zemlje, ali i predstavljanje raznih proizvoda i usluga vezanih uz ugostiteljstvo.
PROGRAM DOGAĐANJA
Nedjelja, 27. studenoga 2022.
Slobodno prijepodne. Organizirani razgled grada i posjet zidinama s početkom u 10:30 i 11:30 kod Pila
16:00
Zajednička sjednica Organizacijskog odbora 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, vodstva Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a te predsjednika Cehova ugostitelja područnih obrtničkih komora (zatvoreno za javnost - samo za članove), Argosy Hotel
17:00
Organizirano gledanje utakmice Hrvatska – Kanada, Svjetsko nogometno prvenstvo u hotelu. Pozvani su svi sudionici. Argosy Hotel
19:00 do 21:00
Pansionska večera u hotelu. Argosy Hotel
20:30
Druženje ugostitelja RH u organizaciji domaćina Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije. Argosy Hotel
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.
PRIJEPODNE (Hotel , kongresna dvorana)
od 9:00
Akreditacija sudionika (prostor ispred kongresne dvorane)
10:30
Uvodna obraćanja domaćina, organizatora i pokrovitelja
10:45
Svečano otvaranje 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a
11:15
Panel-rasprava: Poslovanje ugostitelja, izazovi danas i sutra
13:00
Ručak, restoran
POSLIJEPODNE (Hotel Lacroma, kongresna dvorana)
15:00
Svečana dodjela priznanja ugostiteljima
od 15:30
Panel-rasprava: Identitet hrvatske gastronomije
od 19:00
Pansionska večera. Hotel Argosy.
od 21:30
Druženje ugostitelja uz nastup Jelene Rozge. Hotel Lacroma
Utorak, 29. studenoga 2022.
12:00
Posjet prvom hrvatskom muzeju vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću. Ugostiteljsko druženje. Osiguran ručak za sudionike Kongresa, kušanje vina. Vinarija Matuško. Pelješac, mjesto Potomje. Potrebna prijava.
*ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO IZMJENE PROGRAMA
CIJENE HOTELSKOG SMJEŠTAJA
Specifikacija pojedinih usluga:
Noćenje na bazi polupansiona u dvokrevetnoj sobi, cijena po osobi iznosi 350,00 HRK (46,45 EUR)
Noćenje na bazi polupansiona u jednokrevetnoj sobi, cijena po osobi iznosi 600,00 HRK (79,69 EUR)
Nadoplata za pansionski ručak: 70,00 HRK po osobi (9,29 EUR)
Open bar - nadoplata za 28. studenog navečer 180,00 HRK (23,89 EUR)
Svi porezi uključeni su u cijenu. Navedene cijene uključuju PDV
Besplatna Wi-Fi veza u hotelima. Besplatno korištenje bazena, fitness centra i Spa zone
1 EUR = 7,53450 HRK
Mjesto održavanja Kongresa je Valamar Lacroma Dubrovnik Hotel 4* i Valamar Argosy Hotel 4*.
Više informacija o hotelu možete pronaći na: https://www.valamar.com/hr/
Rezervacija smještaja vrši se isključivo putem elektroničkog rezervacijskog formulara.
Sve upite vezane za Kongres možete uputiti na: 01/4806 631 ili na e-mail: cehovi@hok.hr; kresimir.tomic@hok.hr
Pozivamo vas da se i ove godine odazovete i prisustvujete u što većem broju.
Pročitajte više » | Napisano 04.11.2022.
Otvoreni javni poziv za Program "Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta" za 2022.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je Otvoreni javni poziv za Program "Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta" za 2022. godinu.
Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) sa statusom tradicijskog, odnosno umjetničkog obrta.
Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 20.000,00 kuna, a najviši 50.000,00 kuna, a sredstva za odobrene potpore isplaćuju se korisnicima jednokratno u ukupnom iznosu dodijeljene potpore.
Prijave se zaprimaju od 31. listopada do 14. studenoga 2022. godine.
Sve detalje možete pronaći na web stranici Ministarstva, odnosno na poveznici.
https://mingor.gov.hr/javni-pozivi-i-natjecaji-7371/javni-pozivi-i-natjecaji-ministarstva/otvoreni-javni-pozivi-i-natjecaji/7390
Pročitajte više » | Napisano 31.10.2022.
Hrvatska obrtnička komora: Rješavanje pitanja napojnica važno je za sve uslužne djelatnosti
Predstavnici Hrvatske obrtničke komore prisustvovali su sastanku s ministrom financija Markom Primorcem i predstavnicima sektora ugostitelja koji je održan u Ministarstvu financija.
Glavna tema sastanka bila je rješavanje pitanja poreznog tretmana napojnica, odnosno na koji način ih ozakoniti da one budu dodatni prihod djelatnika, po mogućnosti neoporezivi u većem dijelu ili u cijelosti.
S obzirom na to da je nadležno Ministarstvo već najavilo da će se ovo pitanje rješavati u idućoj godini kroz izmjene Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak te Zakona o fiskalizaciji, predstavnici HOK-a iznijeli su svoje prijedloge te vjerujemo da će se naći odgovarajuće rješenje.
Raspravljena su i ostala otvorena pitanja. Predstavnici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ponovili su zahtjeve vezano za priznavanje 100-postotnog troška reprezentacije, ujednačavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo te ukidanje poreza na potrošnju.
Pročitajte više » | Napisano 31.10.2022.
Održana radionica o primjeni alata OIRA za procjenu rizika u HOK-u
U Hrvatskoj obrtničkoj komori je danas, u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Centrom za sigurnost d.o.o., održana druga po redu besplatna radionica o primjeni alata OIRA za procjenu rizika.
Na radionici je prezentirano kako izraditi dokument procjene rizika pomoću OiRA alata - interaktivnih online alata za izradu procjene rizika za pojedine djelatnosti, odnosno zanimanja.
U sklopu ESF projekta „Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu“ izrađeno je 30 OiRA alata za procjenu rizika koji će olakšati primjenu propisa u području zdravlja i sigurnosti na radu obrtnicima te mikro i malim poslodavcima u određenim djelatnostima.
Radionici je prisustvovalo 20-tak obrtnika i poduzetnika uz predstavnike Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a stručni predavači došli su iz tvrtke Centar za sigurnost d.o.o.
Uz samu prezentaciju korištenja spomenutih alata, sudionici radionice predstavnicima Ministarstva i predavačima direktno su postavljali pitanja i komentare vezana za propise zaštite na radu.
OiRA alati su besplatni, jednostavni za upotrebu i uz to edukativni, a namijenjeni su u prvom redu mikro i malim poslodavcima različitih djelatnosti i sektora, ali ih mogu koristiti i srednji poduzetnici.
Dosad izrađenim OiRA alatima moguće je pristupiti s mrežne stranice Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike: http://uznr.mrms.hr/znr/oira-internetska-interaktivna-procjena-rizika/.
OiRA alati nalaze se na mrežnoj platformi koja omogućuje njihovo stvaranje, a platformu je razvila i održava Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) – više informacija: https://oiraproject.eu/hr .
Važno je istaknuti da je procjena rizika, koju poduzetnici sami izrade, pohranjena na navedenoj mrežnoj platformi EU-OSHA i dostupna je u svakom trenutku, a poduzetnici je mogu promijeniti odnosno nadopuniti kako bi uvijek bila ažurirana.
Ističemo da je izrada procjene rizika uz pomoć OiRA alata pravovaljana jer je Pravilnikom o izradi procjene rizika propisano da „za procjenjivanje i dokumentiranje procjene rizika mogu se koristiti i interaktivni internetski alati (OiRA – Online interactive Risk Assessment) koji se odnose na poslove u određenim zanimanjima ili djelatnostima, kada su za pojedine poslove ti alati stavljeni na korištenje putem mrežne stranice ministarstva nadležnog za rad“.
Pročitajte više » | Napisano 25.10.2022.