Izdvojene novosti


Blagajnički minimum u razdoblju dvojnog optjecaja

Blagajnički minimum u razdoblju dvojnog optjecaja

Pravilnik o dopunama Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN 125/22) koji stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine propisuje mogućnost u razdoblju dvojnog optjecaja, odnosno od 1. do 14. siječnja 2023. godine određivanje blagajničkog maksimuma do visine četverostruke svote.

U tom razdoblju obveznik fiskalizacije može odrediti blagajnički maksimum u iznosu od:

mikro subjekt i fizičke osobe - 40.000,00 kuna/5.308,91 €,
mali subjekt - 200.000,00 kuna/26.544,56 €,
srednji subjekt - 320.000,00 kuna/42.471,30 €,
veliki subjekt - 400.000,00 kuna/53.089,12 €,
mjenjačnica - 400.000,00 kuna/53.089,12 €.

Pročitajte više » | Napisano 10.11.2022.

Dalibor Kratohvil novi je predsjednik Hrvatske obrtničke komore

Dalibor Kratohvil novi je predsjednik Hrvatske obrtničke komore

Hrvatski obrtnici izabrali novo vodstvo

Dalibor Kratohvil novi je predsjednik Hrvatske obrtničke komore

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Hrvatske obrtničke komore (HOK) održane u utorak, većinom glasova, za novog je predsjednika ove najveće strukovne obrtničke organizacije izabran Dalibor Kratohvil.

Tako će u idućem četverogodišnjem mandatu Hrvatska obrtnička komora imati novo vodstvo. Dalibor Kratohvil dosadašnji je potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore u dva mandata, a u dva mandata vodio je Obrtničku komoru Primorsko-goranske županije.

Svoj put u obrtničkim asocijacijama započeo je kao predsjednik Udruženja obrtnika Vrbovsko, a tijekom zadnjih 12 godina aktivno je uključen u promicanje obrtničkih prava i stvaranje boljeg polovnog okruženja za sve hrvatske obrtnike.

„Hrvatska obrtnička komora predstavlja preko 100 tisuća hrvatskih obrtnika. Danas sam izabran da budem njihov glas i da beskompromisno zastupam njihove interese. Hrvatsko gospodarstvo se u posljednje tri godine našlo pred dosad neviđenim izazovima, a obrtnici se i dalje bore s brojnim neizvjesnostima. U toj borbi za opstanak potrebna im je institucija koja će im biti podrška i koja će osluškivati njihove stvarne potrebe. I sam sam obrtnik i svjestan sam u kakvim okolnostima moje kolegice i kolege posluju. Zato se i stavljam na raspolaganje, kao prvi među jednakima, kako bismo zajedno snažno istupali i stvorili što povoljnije okruženje za gospodarske subjekte koji su stup hrvatske ekonomije“, rekao je Dalibor Kratohvil novoizabrani predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Kao najvažnije okosnice svog programa istaknuo je podizanje razine usluga koje Hrvatska obrtnička komora pruža svojim članovima te izradu detaljnog i konkretnog programa za razvoj hrvatskog obrtništva. Naglasio je kako hrvatski obrtnici aktivno moraju sudjelovati u kreiranju zakona i podzakonskih akata kojima se određuju okviri njihovog poslovanja te kako je obrtnicima potrebno pružiti pomoć u pronalaženju prihvatljivih izvora bespovratnih sredstava te ih poticati na korištenje i sudjelovanje u projektima koji se financiraju iz europskih fondova.

U predstavljanju programa za naredni mandat govorio je o strateškoj ulozi Hrvatske obrtničke komore u području strukovnog obrazovanja, kao i o povezanoj problematici nedostatka radne snage naročito u obrtničkim zanimanjima. Kratohvil je rekao kako je primarni zadatak Hrvatske obrtničke komore, prije svega, vratiti strukovnom obrazovanju vrijednost koju zaslužuje, a obrazovne programe uskladiti s tržištem rada.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici imenovani su i potpredsjednici Hrvatske obrtničke komore: Adolf Cvanciger, Emil Priskić, Antun Trojnar, Joso Smolić i Jelena Ivaniš. Na sjednici su imenovani članovi Upravnog odbora HOK-a (predsjednici 20 područnih komora), a na prijedlog predsjednika Kratohvila, još tri člana: Ivica Zanetti, Hrvoje Biošić i Tomislav Vukadin. Ujedno, na sjednici je imenovan i Nadzorni odbor u sastavu: Dražen Zovko, Mirislav Ivaniš, Žana Jurlina, Ivan Leščić i Iva Čogelja Juras.

Pročitajte više » | Napisano 09.11.2022.

Održana 18. sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore

Održana 18. sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore

U Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika 03. studenog 2022. godine održana je 18. sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore, posljednja u mandatu 2018-2022.

Na radnom dijelu sjednice Skupština je donijela sljedeće Odluke:

o imenovanju Izbornog povjerenstva za provedbu izbora za tijela Hrvatske obrtničke komore u jedinstvenom komorskom sustavu ( mandata 2022-2026)
o pokretanju postupka osnivanju ustanove Majstorske škole
o prihvaćanju Financijskog izvješća HOK-a za razdoblje 01.01.2022.- 30.09.2022. godine
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec iznio je najvažnija postignuća od kada je na čelu Hrvatske obrtničke komore, u razdoblju od 2011. do 2022. godine:

Analitičko praćenje proaktivne objave proračunskih dokumenata i izvješća 26 komora iz srpnja 2019., koje se nalazi na stranici Povjerenika za informiranje, pokazalo je kako je Hrvatska obrtnička komora jedna od najtransparentnijih komora u Hrvatskoj u posljednjih 5 godina.
Hrvatska obrtnička komora kroz projekt HOK Obrtnik plus obrtnicima nudi mogućnost korištenja niza pogodnosti kod partnera s kojima je sklopila sporazum o suradnji, a odnosi se na usluge i proizvode poput goriva, električne energije, uredskog materijala, medicinskih usluga, tiskovina, osiguranje, informatičkih usluga, oglašavanja itd.
HOK i cijeli sustav izuzetno se aktivno angažirao pomažući obrtnicima snaći se u uvjetima pandemije COVID 19 te u predlaganju i korištenju mjera potpora (kroz pojedinačne savjete, pripremljenu gotovu dokumentaciju i predloške i stalna nastojanja da se mjere prilagode potrebama), također i odlukom o oslobođenju od plaćanja komorskog doprinosa.
Po prvi puta u obrtničkoj povijesti Vlada je na prijedlog Hrvatske obrtničke komore prihvatila da i obrtnici, a ne samo njihovi radnici te dodatno i sezonski obrtnici imaju pravo na potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta.
Hrvatskim cestovnim prijevoznicima koji se bave isključivo djelatnošću javnog cestovnog prijevoza omogućen je povrat dijela trošarina koje su sadržane u cijeni goriva.
Ceh graditelja višegodišnjim naporima osigurao je da obrtnik građevinar ne mora zaposliti inženjera građevine kako bi izašao na gradilište.
Zahvaljujući zalaganju HOK-a, omogućene su stipendije za učenike koji se obrazuju u modelu obrazovanja za obrtnička zanimanja i potpore za naknade učenicima i mentorima u naukovanju, što je uvelike doprinijelo povećanju upisnih kvota za velik broj zanimanja.
2021. godine provedena je velika humanitarna akcija za obrtnike stradale od potresa te je dodijeljeno 215 donacija a značajnim sredstvima pomogao je i HOK
Povećan je prag za obvezan ulazak u sustav PDV-a (sa 85.000,00 kn na na 300.000,00 kn)
HOK se izborio da se od ovrhe zaštiti imovina nužna za stanovanje obrtnika i njegove obitelji te radionica i imovina nužna za obavljanje djelatnosti.
Omogućeno je pomaganje u obrtu članova obiteljskog kućanstva bez obveze zasnivanja radnog odnosa
U slučaju Agrokor naplatu u prvom platnom redu upravo za obrtnike koji su poslovali sa Agrokorom
U novom Zakonu o strancima izborili smo fleksibilnije uvjete zapošljavanja stranaca i kraći postupak
Zakon o uvođenju eura kao službene valute RH – prihvaćeni zahtjevi HOK-a dani u svrhu što manjeg opterećenja obrtnika
Majstorska škola - Hrvatska obrtnička komora radi na velikom projektu izgradnje Majstorske škole u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom, te uz punu podršku Vlade RH. Projekt težak 60 milijuna eura, financira se sredstvima iz EU fondova. Vrijedan multifunkcionalni centar u Sisku, s učionicama i praktikumima opremljenim najsuvremenijom opremom i uređajima za obrtnička zanimanja omogućit će svima koji majstorske vještine i znanja žele stjecati u okviru programa majstorske škole i učiti od vrhunskih majstora da izbruse vještine do savršenstva i kao krunu obrazovanja polože majstorski ispit.
Predsjednik Dragutin Ranogajec kao posebno izazovne izdvojio je protekle dvije godine zbog pandemije COVID 19, potresa na sisačkom i zagrebačkom području te aktualne energetske krize. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u radu Hrvatske obrtničke komore te doprinijeli da Komora postane nezaobilazni čimbenik kada je riječ o suradnji na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini.

Pročitajte više » | Napisano 04.11.2022.

Poziv izlagačima i vinarima - 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

Poziv izlagačima i vinarima - 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

Hrvatska obrtnička komora poziva sve zainteresirane izlagače i vinare na 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji će se održati od 27. do 29. studenoga 2022. godine u Dubrovniku (Valamar Lacroma Hotel i Valamar Argosy Hotel).

Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, pokrovitelj Ministarstvo turizma i sporta, dok je partner Kongresa Hrvatska turistička zajednica.

Kao i svake godine, želja nam je Kongres učiniti mjestom okupljanja mnogih izlagača koji će svoje proizvode i usluge predstaviti brojnim ugostiteljima iz cijele zemlje.

Prijaviti se možete kao:

1. IZLAGAČ

Svakom izlagaču bit će osiguran prostor od cca 3 do 5m2, uključujući 2 do 3 stola s dvije stolice, električna utičnica (u skladu s mogućnostima) te druge manje usluge ovisno o potrebama. Prostor će izlagaču biti na raspolaganju tijekom cijelog ponedjeljka 28. studenoga. Pripremu će biti moguće odraditi dan ranije, u nedjelju.

Organizator nije odgovoran za gubitak stvari niti osiguravanje istih tijekom trajanja Kongresa.

Kako bismo svojim članovima – obrtnicima omogućili da se predstave potencijalnim kupcima, pozivamo sve zainteresirane da nam se povratno jave sa sljedećim informacijama:

Naziv obrta i OIB,
Ime i prezime vlasnika,
Adresa, broj mobitela, e-mail adresa,
Kontakt osoba (molim navesti u slučaju da nije vlasnik),
Tip/vrsta usluge, proizvoda koje bi željeli prezentirati tijekom Kongresa,
Posebni zahtjevi i/ili dodatna napomena.
S obzirom na to da je prostor ograničen, prednost predstavljanja imat će izlagači koji su ranije dostavili svoju prijavu. Molimo da iskaz o interesu javite do utorka 15. studenoga na e-mail kresimir.tomic@hok.hr ili na broj telefona 01/4806 631. Kontakt osoba je Krešimir Tomić.

2. VINAR

Zbog specifičnosti proizvoda, mogućnost predstavljanja vinari će imati u nedjelju 27. studenoga tijekom druženja s ugostiteljima kada će moći i točiti svoje vino.

Tijekom ponedjeljka 28. studenoga svakom vinaru bit će osiguran prostor za predstavljanje, ali neće biti moguće rastakanje vina. Otvoreni smo i za druge načine prezentacije i predstavljanja.

Preduvjeti za mogućnost predstavljanja isti su kao i kod izlagača.

Više informacija o Kongresu možete saznati ovdje.
https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/34-kongres-ugostitelja-i-turistickih-djelatnika-hrvatske-obrtnicke-komore

Pročitajte više » | Napisano 04.11.2022.

Online radionica - Stipendije 2022.

Online radionica - Stipendije 2022.

Nastavno na objavljeni Javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu u školskoj godini 2022./23. „STIPENDIJE“ s rokom za dostavu prijava 30. studenoga 2022. godine, ovim putem vas obavještavamo kako će Ministarstvo turizma i sporta održati online radionicu 14. studenog 2022. godine s početkom u 14:00 sati.

Na radionici će biti prezentiran javni poziv s naglaskom na izmjene u odnosu na prethodne godine i, naravno, moći ćete zatražiti dodatna pojašnjenja.

Pozivamo vas da se prijavite putem Obrasca za prijavu.

Izvor: Ministarstvo turizma i sporta

Pročitajte više » | Napisano 04.11.2022.