Izdvojene novosti


Odgođen 4. Međunarodni sajam Tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu

Odgođen 4. Međunarodni sajam Tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu

Obavještavamo Vas da je 64. Međunarodni sajam Tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, planiran za termin od 19. do 22. svibnja 2020. godine, odgođen.
Razlog odgode je uputa centralnog stožera civilne zaštite Republike Srbije vezane uz pandemiju korona virusa i zabrana održavanja skupova koji na jednom mjestu okupljaju velik broj ljudi, kao i svih gospodarskih i sportskih manifestacija na teritoriju Republike Srbije uslijed mjera zaštite i suzbijanja širenja korona virusa.

Kao novi termin sajma dogovoren je termin od 22. do 25. rujna 2020. godine.

Pročitajte više » | Napisano 08.04.2020.

HZZ nadograđuje aplikaciju – prijava zahtjeva bit će moguća od 17. travnja

HZZ nadograđuje aplikaciju – prijava zahtjeva bit će moguća od 17. travnja

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) obavijestio je korisnike da će zbog nadogradnje aplikacije prijava zahtjeva biti moguća od 17. travnja. Nadogradnja aplikacije omogućit će:
- predaju JOPPD broja i popisa radnika koji su za ožujak dobili potporu
- pregled do sada predanih zahtjeva
- dopunu zahtjeva sa zaposlenicima koje ste vratili na posao
- dopunu zahtjeva podacima za ožujak, travanj i svibanj

HZZ će obavijestiti korisnike na korisnički e-mail kada predaja zahtjeva bude ponovno aktivna.

IZVOR: HZZ

Pročitajte više » | Napisano 08.04.2020.

Upute za obračun plaće za vrijeme pandemije uzrokovane koronavirusom

Upute za obračun plaće za vrijeme pandemije uzrokovane koronavirusom

Hrvatska obrtnička komora za svoje članove izradila je upute za obračun plaće za vrijeme pandemije uzrokovane korona virusom (COVID 19).

U dokumentu možete saznati:

1. Općenito o obvezama obrtnika za obračun plaće radnicima u vrijeme korone
2. O obvezama za iskazivanje i obračun radnog vremena, ovisno o izabranoj opciji
3. O obračunu plaće za radnika za kojeg je primljena potpora HZZ-a za mjesec ožujak
4. O obračunu plaće za radnika za kojeg je primljena potpora HZZ-a za mjesec travanj i svibanj
5. Kako evidentirati primljeni iznos potpore u poslovnim knjigama

Upute možete preuzeti OVDJE
https://www.hok.hr/sites/default/files/inline-files/UPUTE%20ZA%20OBRA%C4%8CUN%20PLA%C4%86E%20ZA%20VRIJEME%20PANDEMIJE%20UZROKOVANE%20KORONA%20VIRUSOM%20COVID-07-04-2020-1.pdf

Pročitajte više » | Napisano 07.04.2020.

Ministarstvo državne imovine otpisat će zakupninu obrtnicima koji udovoljavaju kriterijima

Ministarstvo državne imovine otpisat će zakupninu obrtnicima koji udovoljavaju kriterijima

Danas su doneseni kriteriji za otpis zakupnine obrtnicima koji obrt obavljaju u nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

S obzirom da veliki dio troškova hladnog pogona otpada na fiksne troškove zakupa prostora, Hrvatska obrtnička komora tražila je Ministarstvo državne imovine da se isto učini s obzirom da smatramo da Odluka o odgodi plaćanja zakupnine nije dostatna mjera pomoći.

Zahvaljujemo Ministarstvu državne imovine na čelu s ministrom Banožićem što je uvažilo ovaj apel Hrvatske obrtničke komore i na ovaj način doprinijelo umanjivanju štete nanesene obrtnicima posljedicama pandemije i potresom u Zagrebu.

Tko se od obrtnika može prijaviti provjerite na linku.
https://imovina.gov.hr/vijesti/ministarstvo-drzavne-imovine-donijelo-mjere-za-korisnike-stanova-i-garaza-u-zagrebu-i-zakupnike-poslovnih-prostora-u-vlasnistvu-republike-hrvatske/2692

Sva traženja Hrvatske obrtničke komore možete vidjeti u novoj rubrici Tražili smo!
https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-upute-i-obrasci-covid19/trazili-smo

Pročitajte više » | Napisano 07.04.2020.

Hrvatski zavod za zapošljavanje uvažio prijedloge Hrvatske obrtničke komore

Hrvatski zavod za zapošljavanje uvažio prijedloge Hrvatske obrtničke komore

Sukladno zahtjevima Hrvatske obrtničke komore upućenim Hrvatskom zavodu za zapošljavanju 02. travnja 2020. godine, uz podršku drugih gospodarskih asocijacija, Upravno vijeće Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje danas je donijelo nekoliko važnih odluka.

1. Uvažen je zahtjev Hrvatske obrtničke komore da se svim obrtnicima koji su bili primorani otpustiti svoje radnike omogući poništenje odjave i da pristupe mjeri za očuvanje radnih mjesta.

Korištenje ove mjere omogućeno je obrtnicima koji su tijekom ožujka (1.3.2020.-1.4.2020.) otpustili radnike, uz uvjet da iste radnike ponovno prime u radni odnos. Mjera se može koristiti isključivo za one radnike čiji je posljedni radni odnos bio kod obrtnika koji aplicira za navedenu mjeru (radnici koji se u medjuvremenu nisu zaposlili na drugom radnom mjestu).

Obrtnik tako može ostvariti pravo na potporu za mjesec ožujak ukoliko je ponovno prijavio radnika u radni odnos i predao za njega Zahtjev za dodjelu potpore zaključno do 07. travnja 2020. g., pod uvjetom da radnik nije ostvario pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

Ukoliko su radnici u ožujku bili prijavljeni u evidenciju nezaposlenih i ostvarili su pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti obrtnik ostvaruje pravo na potporu za mjesec travanj i svibanj ako ponovno budu zaposleni kod toga obrtnika. Navedeno se ne odnosi na radnike kojima je radni odnos prestao zbog prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme ili zbog odlaska u mirovinu.

2. Produljen je rok za pristup mjerama za ožujak koji je isticao 5. travnja 2020. do 7. travnja u 23.59 sati.

Hrvatski zavod za zapošljavanje produljio je rok za predaju zahtjeva za mjesec ožujak 2020. te se zahtjevi za dodjelu potpore mogu predati zaključno sa 7. travnja 2020. godine do 23.59 sati.

3. Uvažen je prijedlog Hrvatske obrtničke komore da se svima koji su zatvoreni odlukom Stožera od 19. ožujka 2020. godine i koji su time ostvarili razmjeran dio iznosa potpore za ožujak, prizna potpora u cjelokupnom iznosu od 3.250,00 kn.

Podsjetimo, dio obrtnika podnio je zahtjev temeljem Odluke Stožera civilne zaštite o obustavi rada od 19.03.2020. te sukladno tome ostvarili su za sebe osobno i/ili za svoje djelatnike samo razmjerni dio za mjesec ožujak (u iznosu 1.258,06 kn). Ovih dana i ti su obrtnici zaprimili puni iznos naknade, a oni koji su zaprimili manji iznos, razlika će im biti isplaćena naknadno.

4. Hrvatski zavod za zapošljavanje omogućio je ostvarivanje potpore za radnike zaposlene do 19. ožujka 2020. godine, a ne kao što je do sada vrijedilo do 29. veljače 2020. godine.

Vezano uz ostvarivanje prava na mjere Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje obrtnici često pitaju sljedeća pitanja:

Trebamo li isplatiti plaću djelatnicima do 5. travnja?
Ne. Plaća za ožujak treba se isplatiti do 15. travnja, a onda najkasnije do 5. svibnja dostaviti potvrdu da je ista isplaćena. Pozivamo vas da pratite Upute na stranici Hrvatske obrtničke komore, koje su dnevno ažurirane i točne.

Trebam li sebi kao vlasniku obrta isplatiti primljenu mjeru na svoj tekući račun?
Obrtnici će za sebe osobno dostaviti izjavu da su sredstva utrošena sukladno namjeni potpore (nema potrebe isplaćivanja na tekući račun).

Dobili smo uplatu od HZZ-a u punom iznosu, a prijavili smo djelatnika/cu na nepuno radno vrijeme. Što sad?
Zbog količine zahtjeva, ima pogrešaka u isplati ali su zaista zanemarive – iste će biti poravnate u budućem razdoblju (ili će vam iznos iduće isplate biti umanjen ili ćete isto morati vratiti). O tome ćete biti obaviješteni s primitkom Ugovora od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitajte više » | Napisano 07.04.2020.