Izdvojene novosti


Produžene prijave za Državno prvenstvo frizera i kozmetičara do 20. veljače

Produžene prijave za Državno prvenstvo frizera i kozmetičara do 20. veljače

S obzirom na veliki interes potencijalnih natjecatelja koji se nisu stigli prijaviti unutar predviđenog roka, produžujemo rok za prijave na Državno prvenstvo frizera i kozmetičara do 20. veljače 2024.

Natjecanje će se održati u sklopu višednevnog događanja "Majstori ljepote - Dani frizera i kozmetičara HOK-a" na Zagrebačkom Velesajmu od 8. do 10. ožujka.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave i pokažu svoje vještine i kreativnost.

Prijave možete dostaviti putem e-maila cehovi@hok.hr, a dodatne informacije potražite ovdje.

Pročitajte više » | Napisano 19.02.2024.

Zastupnici Parlamenta poduprli stroža pravila u pogledu sigurnosti dječjih igračaka

Zastupnici Parlamenta poduprli stroža pravila u pogledu sigurnosti dječjih igračaka

Zastupnici Europskog parlamenta ovog su tjedna na sastanku Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača jednoglasno potvrdili stajalište o ažuriranju pravila o sigurnosti igračaka u Europskoj uniji. Svrha je predložene uredbe zamijeniti Direktivu 2009/48/EZ o sigurnosti igračaka kako bi se pojednostavilo regulatorno okruženje i osigurala ujednačenost u europskom zakonodavstvu, a s ciljem smanjenja broja nesigurnih igračaka na jedinstvenom tržištu EU-a i bolje zaštite djece.

Zastupnica i izvjestiteljica Marion Walsmann izjavila je kako je, s obzirom na to da je zdravlje djece najvažnije, cilj nove uredbe učinkovitije štititi djecu, smanjiti administrativno opterećenje, ojačati otkrivanje nesigurnih igračaka na tržištu, pružiti potporu europskim proizvođačima igračaka od kojih su većina MSP-ovi te im osigurati pošteno tržišno natjecanje.

Uredbom se odgovara na niz novih izazova, uključujući promjene potrošačkih navika koje se odnose na kupnju putem Interneta i povećanu upotrebu digitalnih tehnologija. Unatoč tome što je tržište EU-a među najsigurnijima na svijetu, opasne igračke i dalje pronalaze put do potrošača. Prema sustavu uzbunjivanja o opasnim proizvodima na području Unije EU Safety Gate, igračke su kategorija proizvoda o kojoj se najviše obavještava; primjerice u 2022. godini čak 23 % svih obavijesti odnosilo se na igračke.

Direktiva koja je trenutno na snazi, donesena je kako bi se osigurala sigurnost igračaka i njihovo slobodno kretanje na unutarnjem tržištu; evaluacija iste od strane Europske komisije pokazala je njenu učinkovitost, no također je ukazala i na nedostatke koji su uočeni tijekom primjene. Konkretno, to se odnosi na rizike koji proizlaze iz štetnih kemikalija u igračkama, na činjenicu da mnoge nesukladne i nesigurne igračke ostaju na tržištu Unije te na opasnosti koje proizlaze iz oslanjanja na digitalne tehnologije. Novi prijedlog pojašnjava obveze za proizvođače, uvoznike i distributere, razmjerne njihovim ulogama.

Nova pravila predviđaju stvaranje digitalne putovnice za svaku igračku; putovnica će biti povezana s jedinstvenim identifikatorom proizvoda te će u njoj biti detaljno opisana usklađenost s relevantnim pravilima, što će poboljšati nadzor tržišta i pojačati carinske inspekcije na granicama. Zastupnici su pozvali Europsku komisiju da podrži i usmjerava mala i srednja poduzeća koja se bave proizvodnjom igračaka u provedbi sigurnosnih procjena te u ispunjavanju zahtjeva vezanih uz putovnicu proizvoda. Također će se osigurati sukladnost u cijeloj Uniji kako bi se izbjegla različitost provedbe u državama članicama.

S ciljem sprečavanja preklapanja s postojećim pravilima EU-a, zastupnici navode da će digitalne igračke s umjetnom inteligencijom morati biti u skladu sa Zakonom o umjetnoj inteligenciji, koji ih klasificira kao visokorizične te ih podvrgava procjenama trećih strana, upravljanju rizicima, transparentnosti i ljudskom nadzoru. U skladu s pravilima EU-a o kibersigurnosti, igračke povezane s internetom koje imaju interaktivne značajke na društvenim mrežama (npr. govor ili snimanje), mogu zahtijevati i ocjenjivanje sukladnosti treće strane. Igračke moraju biti i u skladu s nedavno ažuriranim pravilima o općoj sigurnosti proizvoda, kada je riječ o, primjerice, internetskoj prodaji, izvješćivanju o nesrećama te pravu potrošača na informacije i pravni lijek.

Sigurnosni zahtjevi u novim pravilima uključuju psihološku dobrobit i kognitivni razvoj djece, a što se tiče fizičkog zdravlja, uz do sada zabranjene kancerogene tvari i tvari koje su toksične za reprodukciju (CRM), dodatno se zabranjuju kemikalije štetne za endokrini i dišni sustav. Također su utvrđeni zahtjevi koji se odnose na fizička, mehanička, kemijska i električna svojstva te na zapaljivost, higijenu i radioaktivnost igračaka.

O predloženim pravilima glasovat će se na predstojećem plenarnom zasjedanju, a nakon europskih izbora u lipnju, novi Europski parlament nastavit će s radom u ovom području.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Foto: freepik.com

Pročitajte više » | Napisano 19.02.2024.

Osigurajte ulaznicu za događanje

Osigurajte ulaznicu za događanje "Majstori ljepote: Dani frizera i kozmetičara HOK-a"

Pozivamo vas da osigurate svoju ulaznicu za višednevno stručno događanje "Majstori ljepote - Dani frizera i kozmetičara HOK-a", koju organizira Ceha frizera i kozmetičara HOK-a u suradnji sa Zagrebačkim Velesajmom. Ova beauty manifestacija održat će se od 8. do 10. ožujka 2024. godine kao dio jubilarnog 25. sajma BEAUTY&HAIR EXPO ZAGREB 2024. Ovu beauty manifestaciju

Tijekom događanja, održat će se Državno natjecanje frizera i kozmetičara, kao i natjecanja za učenike strukovnih škola. Uz to, očekuju vas zanimljivi paneli i stručne rasprave osmišljeni kako bi privukli najbolje domaće talente iz frizerskog i kozmetičkog svijeta.

Posebno atraktivan dio programa bit će show i stručna radionica koju će voditi Farrukh Shamuratov, međunarodno poznati i priznati frizer, stilist i vizažist, prvi put predstavljajući najnovije metode u svijetu frizera i kozmetičara hrvatskoj publici. Dodatno, program će obogatiti radionica za kozmetičare koju će voditi Pei Wang, stručnjakinja za medicinsku kozmetiku iz Kine te dobitnica zlatne medalje na Worldskills 2022 Special Edition i drugih međunarodno priznatih nagrada.

Program i cijene ulaznice (uključuju PDV)

PAVILJON 9, ZAGREBAČKI VELESAJAM (8. 3. 2024.)
10:00 - 10:30 Školsko natjecanje učenika frizera
14:00 - 15:30 Panel "Što je potrebno da bi bio uspješan obrtnik"
16:00 - 17:00 Proglašenje pobjednika

Cijena ulaznice za odrasle: 5 eura
Cijena ulaznice za učenike: 3 eura
Prodaja ulaznica: Blagajna Zagrebačkog Velesajma


KONGRESNA DVORANA, ZAGREBAČKI VELESAJAM (9. 3. 2024.)
10:00 - 10:30 Otvorenje
10:30 - 11:45 Panel "Stanje u struci jučer - danas - sutra"
11:45 - 12:30 Predavanje: Poticaji za mentore, načelnica Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Danijela Žagar (MINGOR)
12:30 - 13:00 Predavanje NZJZ Andrija Štampar: Kako se mogu uključiti u kampanju promocije preventivnih zdravstvenih pregleda?
13:00 - 14:00 Pauza za ručak
14:00 - 15:30 Prezentacija Pei Wang
15:30 - 17:00 Tema iznenađenja
17:00 - 19:00 Show Shamuratov
19:30 - 00:00 Party - Restoran Gastro Globus

Cijena ulaznice za članove HOK-a: 50 eura
Cijena ulaznice za ostale: 75 eura

Ulaznica uključuje: ulaznicu za Zagrebački Velesajam, ulaz na program u organizaciji HOK-a u Kongresnoj dvorani 9. 3. i ulaznicu za party u restoranu Gastro Globus (uključen švedski stol)
Prodaja ulaznica: Uplata za željeni broj ulaznice se uplaćuje na račun HOK-a: HR6923400091100174539 (poziv na broj 4, model 00) uz Opis plaćanja "Ulaznice Majstori ljepote". Potvrda o uplati i podaci za izdavanje računa se šalju na e-mail: majstoriljepote@hok.hr


DVORANA CRES, ZAGREBAČKI VELESAJAM (10. 3. 2024.)
10:00 - 18:00 Edukacija Shamuratov (20 polaznika)

Cijena edukacije za članove HOK-a: 300 eura
Cijena edukacije za ostale: 400 eura

Cijena edukacije uključuje: edukaciju za zatvorenu grupu pod vodstvom Farrukha Shamuratova u trajanju od 7 sati, priznanje o sudjelovanju, ulaznicu za Zagrebački Velesajam, ručak, ulaz na program u organizaciji HOK-a u Kongresnoj dvorani 9. 3. i ulaznicu za party u restoranu Gastro Globus
Prodaja ulaznice: Uplata se uplaćuje na HOK-a: HR6923400091100174539 (poziv na broj 4, model 00) uz opis plaćanja "Edukacija Farrukh Shamuratov". Potvrda o uplati i podaci za izdavanje računa se šalju na e-mail: majstoriljepote@hok.hr


KONGRESNA DVORANA, ZAGREBAČKI VELESAJAM (10. 3. 2024.)
10:00 - 15:00 Državno natjecanje frizera i kozmetičara
17:00 - 18:00 Defile natjecateljskih radova i proglašenje pobjednika
18:00 - 18:30 Shamuratov edukacija - dodjela nagrada i photo session

Cijena ulaznice za odrasle: 5 eura
Cijena ulaznice za učenike: 3 eura
Prodaja ulaznica: Blagajna Zagrebačkog Velesajma
*organizator zadržava pravo promjene satnice i sadržaja programa u slučaju nepredviđenih okolnosti

Pročitajte više » | Napisano 19.02.2024.

U tri godine 3200 građevinskih obrta više

U tri godine 3200 građevinskih obrta više


Aktualnosti u građevini tema kongresa u Sisku

Posljednjeg dana siječnja 2021. Hrvatska je imala 10.372 aktivna obrta u građevinarstvu, dok istoga dana ove godine 13.583 obrta ima registrirano građevinarstvo kao glavnu djelatnost, prema NKD-u najviše njih u kategoriji Uvođenje instalacija vodovoda, kanalizacije i plina i instalacija za grijanje i klimatizaciju (1.882 obrta), ostali završni građevinski radovi (1.716 obrta) te u postavljanju podnih i zidnih obloga (1.466 obrta). Unatrag godinu dana otvoreno je 1.420 novih građevinskih obrta. Prema informacijama Državnog zavoda za statistiku, protekle godine su izdane 11.564 građevinske dozvole odnosno 3,6 posto više nego 2022., a predviđena vrijednost radova iznosila je nešto više od sedam milijardi eura što je oko 21 posto više nego godinu ranije.

S obzirom na ekspanziju građevine, ali i paralelnu potrebu za ostvarenjem energetskih ciljeva do 2030., pokrenut je projekt CRO skills RELOAD na kojem sudjeluju Građevinski fakultet iz Zagreba, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, REA Sjever, Zajednica graditeljskih škola RH te Hrvatska obrtnička komora. Cilj projekta je ponovno uspostaviti Nacionalnu kvalifikacijsku platformu te poboljšati Nacionalne smjernice za kontinuiranu izobrazbu građevinskih radnika, a napravljena je i sveobuhvatna analiza građevinskog sektora te obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Analiza je pokazala da nedostatak kvalificirane radne snage u građevinskom sektoru rezultira dramatičnim povećanjem uvoza radnika, često iz zemalja s drugačijim obrazovnim sustavima i tehnološkim pozadinama. Edukacija tih radnika o energetski učinkovitim tehnologijama postavlja značajan izazov za postizanje ciljeva do 2030. godine. Analizom ankete obrtnika otkrili smo da između 40 i 60 posto njih, ovisno o vrsti radova, smatra da im nedostaje znanja o energetski učinkovitim tehnologijama te izražava želju za dodatnim obrazovanjem. Provedena je temeljita analiza trenutno dostupnih kolegija na visokim učilištima, koja ukazuje na to da tek mali broj studenata izlazi na tržište rada s kompetencijama povezanim uz EnU-om i obnovljivim izvorima energije. U dokumentu se procjenjuje da je potrebno 24.530 strukovnih radnika i 5800 inženjera kako bi se postigli ciljevi energetske učinkovitosti u zgradarstvu do 2030. godine. Iz priložene analize proizlazi da je godišnje potrebno obučiti najmanje 500 građevinskih radnika, 500 radnika za OIE, 435 inženjera građevinarstva, 290 arhitekata, 145 inženjera strojarstva i 145 inženjera elektrotehnike kako bi stekli potrebne vještine i znanja.

Ove i sve druge aktualne teme u sektoru graditeljstva poput konstrukcijske obnove, problematike u procesu gradnje, obrazovanja i budućnosti radne snage te kružne ekonomije u graditeljstvu obradit će se kroz predavanja i panel rasprave svih ključnih dionika u resoru na Susretu graditelja u Sisku 1. i 2. ožujka u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, a domaćin je Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije.

„Građevinarstvo je IN, raste u svakom segmentu, a tome u prilog govori činjenica da je u tri godine 3200 građevinskih obrta više. Također, povećan je upis u srednje strukovne škole za građevinska zanimanja i otvaraju se dodatni razredi. Osim što ćemo se dotaknuti svih ključnih tema za ovaj resor važan za hrvatsko gospodarstvo, predstavit ćemo i nove tehnologije izgradnje te obnove nakon potresa“, naglašava potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, predsjednik Obrtničke komore Zagreb i predsjednik Organizacijskog odbora Susreta graditelja Antun Trojnar.

Generalni sponzor susreta je Sika Croatia d.o.o., dok su sponzori Mapei Croatia d.o.o., Samoborka i Wienerberger Hrvatska.

Pročitajte više » | Napisano 16.02.2024.

Poziv za prijave na Državno prvenstvo frizera i kozmetičara te Školsko natjecanje frizera Hrvatske

Poziv za prijave na Državno prvenstvo frizera i kozmetičara te Školsko natjecanje frizera Hrvatske

Lokacija: Zagrebački velesajam, Zagreb
Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom organizira događanje Majstori ljepote - Dani frizera i kozmetičara HOK-a.

Ova beauty manifestacija održat će se od 8. do 10. ožujka 2024. godine kao sastavni dio jubilarnog 25. sajma BEAUTY&HAIR EXPO ZAGREB 2024. te će pružiti uvid u najnovije trendove i izazove koji oblikuju ovu industriju.

U sklopu višednevnog događanja održat će se Državno prvenstvo frizera i kozmetičara, ali i natjecanja za učenike strukovnih škola te niz zanimljivih panela i rasprava – programi koji će privući najbolje domaće talente iz frizerskog i kozmetičkog svijeta, pružajući im priliku da pokažu svoje vještine i kreativnost.

Posebno ističemo i pozivamo sve zainteresirane natjecatelje da se prijave na Državno prvenstvo frizera i kozmetičara.

Propozicije i dokumente za prijavu možete pronaći na dnu ove stranice.

Za sve informacije o događaju pratite našu web stranicu, a sva pitanja možete postaviti putem e-mail adrese: majstoriljepote@hok.hr.

Kako do ulaznice - provjerite ovdje.Preuzimanja
Naziv datoteke Veličina
PRIJAVNICA ZA DRZAVNO PRVENSTVO FRIZERA I KOZMETICARA 2024.pdf 188.83 KB
PRIJAVNICA ZA ŠKOLSKO NATJECANJE 2024.pdf 145.74 KB
Propozicije za Državno prvenstvo frizera i kozmetičara Hrvatske 2024..pdf 1.7 MB
Propozicije za Školsko natjecanje frizera Hrvatske 2024.pdf 505.58 KB
SUGLASNOST ZA FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE - ŠKOLSKO NATJECANJE.pdf 98.87 KB
SUGLASNOST ZA FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE.pdf 98.7 KB

Pročitajte više » | Napisano 12.02.2024.