Izdvojene novosti


Obveza registracije prijevoznika koji obavljaju međunarodni prijevoz putnika u ENTRY/EXIT i ETIAS sustave

Obveza registracije prijevoznika koji obavljaju međunarodni prijevoz putnika u ENTRY/EXIT i ETIAS sustave

Obavijest prijevoznicima koji posjeduju licenciju za međunarodni prijevoz putnika u cestovnom prometu o obvezi postupka registracije prijevoznika.

Predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održali su sastanak s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova, HOK-a, HGK-a i predstavnicima autobusnih prijevoznika na temu implementacije ENTRY/EXIT i ETIAS sustava.

Cilj sastanka bio je skrenuti pozornost na predmetne uredbe i njihove provedbene akte, upoznavanje s implementacijom ENTRY/EXIT i ETIAS sustava s naglaskom na obveze prijevoznika, odnosno sve što prijevoznici moraju predvidjeti kroz svoj proces rada u narednom periodu kako bi uvođenje oba sustava na razini EU dočekali spremni. Implementacija sustava ENTRY/EXIT na razini EU očekuje se u rujnu 2022. godine, dok se implementacija ETIAS sustava očekuje do kraja 2023. godine.

Prijevoznici iz članka 45. stavka 1. Uredbe (EU) 2018/1240 koji obavljaju djelatnost prijevoza putnika na državnom području država članica moraju se registrirati kako bi im se odobrio pristup sustavu za autentifikaciju i mogućnost provjere, imaju li državljani trećih zemalja koji podliježu obvezi posjedovanja odobrenja putovanja, valjano odobrenje putovanja.

Postupak registracije je potrebno započeti popunjavanjem priloženog obrasca za registraciju (Carriers Registration Form) kojeg je potrebno poslati u poštanski pretinac eu-LISA Carriers Onboarding carriers_onboarding@eulisa.europa.eu. Detaljne upute o postupku registracije nalaze se u uvodnom pismu (Introductory letter - Carries registration progress). Ukoliko je obrazac za registraciju ispravno podnesen, agencija eu-LISA registrirat će prijevoznika i o tome će ga obavijestiti. Dodatne informacije i obrasce za registraciju svaki prijevoznik može također naći na webu www.eulisa.europa.eu „Working Group for Carriers“.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nacionalna je kontakt točka zadužena za implementaciju Uredbe (EU) 2018/1240 (ETIAS). Nakon uspješno odrađene registracije u sustav potrebno je dostaviti obavijest Ministarstvu o izvršenoj registraciji i to na način da prijevoznik dostavi na mail CestovniPrijevoznici.Registracija@mmpi.hr podatke o prijevozniku koji je registriran u sustav (naziv tvrtke ili obrta, adresa, mail).

Na dnu stranice možete preuzeti sljedeće:

- ENTRY-EXIT i ETIAS – načelne obveze prijevoznika pptx.

- Raspored video sastanaka za prijevoznike_eu-LISA

- Introductory letter - Carries registration progress

- Carriers Regisration form

https://www.hok.hr/aktualno/obveza-registracije-prijevoznika-koji-obavljaju-medunarodni-prijevoz-putnika-u-entryexit-i-etias


Pročitajte više » | Napisano 04.03.2022.

Poziv posrednicima u osiguranju za dostavljanje izvještaja HANFA-i elektroničkim putem

Poziv posrednicima u osiguranju za dostavljanje izvještaja HANFA-i elektroničkim putem

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga obavještava kako je člankom 5. stavkom 3. Pravilnika o obliku i sadržaju financijskog i statističkog izvještaja osoba koje imaju dozvolu za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili distribucije reosiguranja (NN 106/20) propisano, kao pravilo, da se dostava gore navedenog izvještaja, vrši u elektroničkom obliku, korištenjem naprednog elektroničkog potpisa od strane odgovorne osobe.

Nastavno na navedeno, na mrežnoj stranici HANFA-e objavljene su tehničke upute za primjenu elektroničkog potpisa u postupku izvješćivanja HANFA-e, za prijavu i rad sa sučeljem sustava za dostavu podataka u elektroničkom obliku te korištenja sustava unosa web obrazaca i dostavu dokumentacije u elektroničkom obliku: https://www.hanfa.hr/trziste-osiguranja/tehnicke-upute-i-obrasci

HANFA skreće pozornost na obvezu dostave statističkih izvještaja isključivo elektroničkim putem, uz iznimno korištenje drugog načina dostave.

Obavijest HANFA-e za sve obrtnike zastupnike u osiguranju te obrtnike brokere u osiguranju i/ili reosiguranju možete preuzeti na dnu ove stranice.

https://www.hok.hr/aktualno/poziv-posrednicima-u-osiguranju-za-dostavljanje-izvjestaja-hanfa-i-elektronickim-putem

Pročitajte više » | Napisano 04.03.2022.

Ponavljamo jer ste tražili! 3,2,1… testirajte svoje znanje iz dijela majstorskog ispita i na virtualnom info-danu Hrvatske obrtničke komore

Ponavljamo jer ste tražili! 3,2,1… testirajte svoje znanje iz dijela majstorskog ispita i na virtualnom info-danu Hrvatske obrtničke komore

Nakon uspješno održanog testiranja online platforme i znanja za polaganje dijela majstorskog ispita iz gospodarstva i pravnih propisa na info-danu Hrvatske obrtničke komore, za vas smo pripremili i virtualni info-dan kako bismo omogućili što većem broju ljudi pristup našoj novoj online platformi.

Ako razmišljate o prijavi majstorskog ispita ili se već spremate za ispit, ne oklijevajte i prijavite se na virtualni info-dan Hrvatske obrtničke komore koji će se održati u ponedjeljak, 14. ožujka 2022. godine.

Uhvatite idealnu priliku i upoznajte se s novim pitanjima za područje majstorskog ispita iz gospodarstva i pravnih propisa koja se od ovog roka koriste na razini cijele Hrvatske. Iskoristite mogućnost rješavanja pripremnog ispita, uklonite nepoznanice i stres prije dolaska na pravi ispit.

Za pristup ispitu potrebno vam je računalo s pristupom internetu. Ispiti se rješavaju online te biste odmah dobili rezultat.

Sve što trebate učiniti je odabrati jedan od ponuđenih termina i ispuniti prijavni obrazac OVDJE.

Prijave za virtualni Info-dan prikupljamo do petka, 11. ožujka 2022. do 12 sati nakon čega ćemo svima prijavljenima mailom poslati upute za spajanje na platformu i pristup pripremnom ispitu.

Za dodatne informacije možete nam se javiti mailom na mirna.krasic@hok.hr.

Info-dan organizira se u sklopu projekta Erasmus+ Master 4.0: Unaprjeđenje majstorskih ispit koji provodi Hrvatska obrtnička komora. Kroz projekt se izrađuju nova ispitna pitanja za majstorske ispite te online platforma za pripremu i polaganje majstorskog ispita.

Pročitajte više » | Napisano 04.03.2022.

Obavijest za članove HOK-a o objavi Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske

Obavijest za članove HOK-a o objavi Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske

Hrvatska obrtnička komora u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poziva sve zainteresirane obrtnike da postanu dio regionalnih lanaca vrijednosti.

Ako obrtnik posluje ili ima podružnicu na području Jadranske, Panonske i Sjeverne Hrvatske, pozivamo ih na odaziv javnim pozivima za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti.

Kroz teritorijalno usmjerena ulaganja iz fondova Europske unije cilj je dati podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji regionalnih gospodarstava, integrirati nove proizvode i usluge u okviru regionalnih lanaca vrijednosti, razviti tehnologije koje troše manje energije, smanjuju otpad i izbjegavaju zagađenje, te ulagati u ljude i razvoj pametnih vještina potrebnih za tranziciju prema industrijama budućnosti koje će omogućiti održiv, inovativan i otporan rast i razvoj naših regija.

Kako bi im se olakšao taj postupak, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom organizira radionice kojima je cilj omogućiti obrtnicima dobivanje što više informacija o tome koje prilike im pružaju fondovi Europske unije u razdoblju 2021. – 2027.!

Zbog lakšeg sudjelovanja na radionicama, one će se održati on-line, po jedna za svaku regiju. Detalje o datumima održavanja radionica za Vašu regiju i o prilikama koje pružaju fondovi Europske unije za obrtnike, možete pronaći na dnu ovog maila.

https://www.hok.hr/sites/default/files/article-docs/2022-03/Obavijest%20o%20javnim%20pozivima%20za%20HOK_0.pdf

Pročitajte više » | Napisano 02.03.2022.

3,2,1…testirajte svoje znanje iz dijela majstorskog ispita na Info-danu Hrvatske obrtničke komore

3,2,1…testirajte svoje znanje iz dijela majstorskog ispita na Info-danu Hrvatske obrtničke komore

Pripremate se za polaganje majstorskog ispita? Muči vas što morate znati na ispitu o vođenju obrta? Želite se bolje upoznati s konkretnim pitanjima iz ispita?

Onda svakako trebate doći na Info-dan Hrvatske obrtničke komore na adresi Ilica 49, Zagreb u petak, 4. ožujka 2022. godine.

Upoznajte se s novim pitanjima za područje majstorskog ispita iz gospodarstva i pravnih propisa koja su uvedena na ovom ispitnom roku. Iskoristite mogućnost rješavanja pripremnog ispita, uklonite nepoznanice i stres prije dolaska na pravi ispit. Ovo je jedinstvena prilika za sve zainteresirane kandidate i buduće kandidate.

Ispiti se rješavanju online te biste odmah dobili rezultat.

Računala su spremna. Sve što trebate učiniti je odabrati jedan od ponuđenih termina i ispuniti prijavni obrazac OVDJE ili nam se javite na mail: mirna.krasic@hok.hr. Broj mjesta je ograničen.

Info-dan organizira se u sklopu projekta Erasmus+ Master 4.0: Unaprjeđenje majstorskih ispit koji provodi Hrvatska obrtnička komora. Kroz projekt se izrađuju nova ispitna pitanja za majstorske ispite te online platforma za pripremu i polaganje majstorskog ispita.

Za sudjelovanje na Info-danu obavezna je COVID potvrda.

Pročitajte više » | Napisano 23.02.2022.