Izdvojene novosti


Radionica o primjeni OIRA alata za procjenu rizika

Radionica o primjeni OIRA alata za procjenu rizika

Pozivamo Vas na radionicu o primjeni OIRA alata za procjenu rizika s ciljem edukacije obrtnika/poduzetnika te smanjenja troškova vezano uz provođenje zaštite na radu, koja će se održati u Hrvatskoj obrtničkoj komora, Ilica 49, Zagreb, u srijedu 27. travnja 2022. s početkom u 10 sati.

OiRA alati su interaktivni online alati za izradu procjene rizika, dokumenta koji je po Zakonu o zaštiti na radu obvezni dokument svakog poslodavca koji zapošljava jednu i više osoba. OiRA alati su besplatni, jednostavni za upotrebu i uz to edukativni, namijenjeni su u prvom redu mikro i malim poduzećima, ali ih mogu koristiti i srednja, za različite djelatnosti i sektore.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike – Uprava za rad i zaštitu na radu u sklopu projekt „Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu“ od 30 planiranih dosad je izradilo šest OiRA alata: za autolimare, autolakirere, cvjećare, pedikere, pekare, kuhare, šumske radnik-rukovatelje pilom, kućne majstore-domare, radnike u rasadniku bilja i vodoinstalatere.

Pridružite nam se na radionici, nakon koje ćete na jednostavan način i besplatno moći sami izraditi procjenu rizika za svoj obrt!

Više informacija potražite na dnu ove stranice ili nam se obratite na: drazen.horvat@hok.hr i/ili 01 48 06 650 (Dražen Horvat).

Hrvatska obrtnička komora i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike – uprava za rad i zaštitu na rad
https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/radionica-o-primjeni-oira-alata-za-procjenu-rizika

Pročitajte više » | Napisano 22.04.2022.

Završen zimski ispitni rok za majstorske ispite

Završen zimski ispitni rok za majstorske ispite

U područnim obrtničkim komorama završen je zimski ispitni rok za majstorske ispite. Ukupno se prijavilo 146 kandidata i kandidatkinja u svim županijama koje su provodile ispite, od čega je uspješno položilo 107 kandidata i kandidatkinja. Najviše kandidata i kandidatkinja se prijavilo u Obrtničkoj komori Krapinsko-zagorske županije te je od 25 prijavljenih kandidata i kandidatkinja 4 odustalo, pristupilo je 21, a ispit je uspješno položilo njih 20. Nadalje, u Obrtničkoj komori Vukovarsko-srijemske županije prijavilo se 23 kandidata i kandidatkinja od čega ih je 4 odustalo, ispitu je pristupilo 19 i njih 14 je položilo ispit, dok je u Obrtničkoj komori Međimurske županije ispit prijavilo 23 kandidata i kandidatkinja te ih je 18 pristupilo ispitu, a njih 17 je ispit uspješno položilo. U obrtničkim komorama Karlovačke, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije ispitu je pristupilo u prosjeku po komori između 8 i 15 kandidata i kandidatkinja te je uglavnom većina njih uspješno položila ispit i time potvrdila visoku razinu kvalitete svog obrtničkog truda i rada.

Majstorski ispiti predstavljaju vrhunac obrtničkog zanimanja kojim se potvrđuje kvaliteta u određenom obrtničkom zanimanju. Isto tako, naglašavaju društveni angažman obrtnika i obrtnica s obzirom da osobe s majstorskim ispitom mogu uzimati naučnike na naukovanje i time obrazovati mlade naraštaje koji će nastaviti rad u obrtničkim zanimanjima i tako osigurati napredak svojih lokalnih zajednica.

Majstorski ispiti imaju prepoznatljivost ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u Europi, a mogu se polagati za zanimanja sa liste vezanih obrta. Regulirani su Zakonom o obrtu (NN 143/13, 127/19, 41/20) i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita te ispita o stručnoj osposobljenosti (NN 88/02).

Majstorskom ispitu mogu pristupiti:

osobe koje nakon položenog naučničkog ispita imaju najmanje dvije godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit.
osobe koje nakon završetka srednjeg strukovnog obrazovanja za stjecanje kvalifikacije koja nije kvalifikacija stečena strukovnim obrazovanjem za vezane obrte, programa gimnazije te srednjeg umjetničkog obrazovanja, ako na dan pristupanju ispitu imaju najmanje četiri godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit.
osobe s položenim naučničkim ispitom u odgovarajućem zanimanju i završenim obrazovanjem u majstorskoj školi u trajanju od godine dana.
osobe koje su stekle odgovarajuću srednju stručnu spremu do školske godine 1999./2000., ako na dan pristupanja ispitu imaju najmanje dvije godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit.
osobe koje nakon završetka srednjeg strukovnog obrazovanja za stjecanje kvalifikacije koja nije kvalifikacija stečena strukovnim obrazovanjem za vezane obrte, programa gimnazije te srednjeg umjetničkog obrazovanja, ako na dan pristupanja ispitu imaju najmanje dvije godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit i završeno obrazovanje u majstorskoj školi u trajanju od godine dana.
Radno iskustvo u određenom zanimanju je iskustvo koje osoba stječe unutar radnog odnosa, tijekom stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, radom u svojstvu volontera ili drugim oblikom rada u skladu sa zakonom. Radno iskustvo dokazuje se javnim ispravama te ugovorom o radu, odgovarajućim potvrdama, preporukama i izjavama svjedoka o radu na određenim poslovima.

Ako udovoljavate uvjetima za polaganje majstorskog ispita i želite polagati ispit prijaviti se možete u područnim obrtničkim komorama u vašim županijama, a sve dodatne informacije možete saznati na internetskim stranicama Hrvatske obrtničke komore (https://www.hok.hr/obrazovanje/majstorski-ispit) ili izravno u Hrvatskoj obrtničkoj komori i područnim obrtničkim komorama.

Pročitajte više » | Napisano 19.04.2022.

Majstorska škola istaknuta kao posebno značajan projekt na Konferenciji o budućnosti Europe

Majstorska škola istaknuta kao posebno značajan projekt na Konferenciji o budućnosti Europe

U Zagrebu je 11. travnja 2022. održana konferencija Budućnost tržišta rada, mogućnosti i prilike u okviru Europskog socijalnog fonda u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Osim glavnih tema koje su se ticale promjena na tržištu rada koje nas očekuju do 2030. te načina prilagodba tim promjenama, predstavljen je Europski socijalni fond plus.

Među prioritetima programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. posebno je istaknut i projekt Majstorske škole te njegov doprinos cjeloživotnom obrazovanju za obrtništvo.

Hrvatska obrtnička komora intenzivno radi na pripremi velikog projekta Majstorske škole u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom, te uz podršku Vlade Republike Hrvatske. Projektom u vrijednosti oko 50.000.000,00 eura planira se izgradnja, opremanje i kapacitiranje prve Majstorske škole ne samo u Hrvatskoj, nego u ovom dijelu Europe. U ovaj iznos su uključeni i izrada i standardizacija programa koji se će se provoditi u Majstorskoj školi, a čije se financiranje planira upravo iz Europskog socijalnog fonda plus

Pročitajte više » | Napisano 19.04.2022.

Na zahtjev HOK-a u Ministarstvu financija sastanak o paušalistima

Na zahtjev HOK-a u Ministarstvu financija sastanak o paušalistima

Na zahtjev Hrvatske obrtničke komore danas je u Ministarstvu financija održan sastanak na temu postupanja Porezne uprave prema paušalistima.

Državni tajnik Zdravko Zrinušić, ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, predsjednica Sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić te Igor Buzov predstavnik Inicijative Paušalisti održali su konstruktivan sastanak.

U razgovoru je utvrđeno da je preko 3700 obrtnika bilo obuhvaćeno nadzorom zbog sumnje na prikrivanje nesamostalnog rada. Oko 460 će dobiti rješenja da nezakonito koriste porezne pogodnosti uz mogućnost žalbe ukoliko smatraju da imaju osnove za istu, dok će 2900 obrtnika putem e-porezne zaprimiti obavijest o svom statusu, odnosno obavijest da ne krše zakonske propise.

Dogovoreno je da će se više poraditi na ujednačavanju prakse rada inspektora. Upravo je Hrvatska obrtnička komora upozoravala na zakonske odredbe koje ne bi smjele biti neprecizne i neodređene te stvarati pravnu nesigurnost i nestimulativno okruženje za obavljanje djelatnosti u kojem obrtnik nikada nije siguran postupa li ispravno.

HOK će dodatno dostaviti ponovljen zahtjev i u pisanom obliku.

Pročitajte više » | Napisano 13.04.2022.

Pokaži da si #majstorsvojestruke, uključi se u nagradni natječaj i osvoji vrijedne nagrade

Pokaži da si #majstorsvojestruke, uključi se u nagradni natječaj i osvoji vrijedne nagrade

Automehaničar, stolar, vodoinstalater - obrtnička su zanimanja koja su danas vrlo tražena, a osim toga omogućuju i dobru te sigurnu zaradu jer je na tržištu velika potražnja za kvalitetnim majstorima. Unatoč tim činjenicama mladi se teško odlučuju na upis u strukovne škole.

Kako bismo potaknuli učenike završnih razreda osnovnih škola da svoje obrazovanje nastave kroz strukovna zanimanja Hrvatska obrtnička komora pokreće TikTok nagradni natječaj #majstorsvojestruke.

Kroz videozapis prikažite zanimanja vezanog obrta za koje se obrazujete ili zanimanja koje obavljate te ga objavite na svom TikTok profilu. Na taj način dobit će te priliku pokazati vještine koje ste usavršili te učenicima završnih razreda osnovnih škola približiti svoje zanimanje i pokazati kako se ideja pretvara u proizvod.

Nagradni natječaj počinje 12. travnja i traje do 11. svibnja 2022. Za video uratke s najvećim brojem lajkova osigurane su vrijedne nagrade.

Pri objavi je potrebno navesti sljedeće hashtagove:

#majstorsvojestruke #hepopskrba #CroatiaOsiguranje #pevex #metrohr #paket24

Pravilnik nagradnog natječaja možete pronaći u dnu ove stranice kao i obrazac suglasnosti za sudjelovanje u nagradnom natječaju.

Partneri projekta: HEP OPSKRBA, PEVEX, PAKET 24, CROATIA OSIGURANJE, METRO HRVATSKA

https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/pokazi-da-si-majstorsvojestruke-ukljuci-se-u-nagradni-natjecaj-i-osvoji-vrijedne-nagrade

Pročitajte više » | Napisano 13.04.2022.