Izdvojene novosti


Donacija HOK-a za novi dom obrtnika na području Petrinje, Gline i Topuskog

Donacija HOK-a za novi dom obrtnika na području Petrinje, Gline i Topuskog

Hrvatska obrtnička komora uručila je donaciju od 160.000,00 kuna Udruženju obrtnika Petrinja, Glina i Topusko za kupnju i opremanje zamjenskog objekta jer je zgrada Udruženja potpuno uništena u potresu 29. prosinca 2020. godine.

Udruženje je privremeno smješteno u kontejneru koji nije prikladan za obavljanje svakodnevnih djelatnosti. Kupnja i opremanje novog prostora će puno značiti za obrtnike s ovog područja koji će ponovno imati svoj dom, rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko Stjepan Panežić.

Hrvatska obrtnička komora već je provela jednu humanitarnu akciju iz koje je donirano 330.000,00 kuna, što s ovom donacijom čini ukupno 490.000,00 kuna, podsjetio je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec. To će biti ukupna vrijednost za kupovinu novog doma hrvatskih obrtnika u Petrinji, Glini i Topuskom i to me posebno veseli, rekao je predsjednik Ranogajec.

Predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger, zahvalio je na donaciji te istaknuo da ona ide u prave ruke jer će obrtnici s ovog područja sada moći konzumirati sve svoje potrebe. To je još jedan poticaj i poruka Hrvatske obrtničke komore da na ovom potresom pogođenom ima nade te da obrtnici ovdje ostanu i rade, zaključio je gospodin Cvanciger.

Pročitajte više » | Napisano 04.04.2022.

Priprema se novi natječaj za petrinjske obrtnike i poduzetnike po kojem će svi zainteresirani imati jednaku mogućnost prijave

Priprema se novi natječaj za petrinjske obrtnike i poduzetnike po kojem će svi zainteresirani imati jednaku mogućnost prijave

Predstavnici Hrvatske obrtničke komore održali su sastanak s predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU nakon poništenja natječaja „Razvoj poduzetništva u gradu Petrinji – 2. faza“ koje je izazvalo negodovanje obrtnika prijavljenih na natječaj.

Iz ministarstva su nas izvijestili da bi uskoro trebao biti raspisan novi natječaj u kojem će svi zainteresirani imati jednaku mogućnost prijave.

Pojasnili su da su u poništenom natječaju pristigle 124 prijave, a već u prvih 16 projekata u cijelosti su potrošena predviđena sredstva od 15,7 milijuna kuna jer se radilo o natječaju otvorenog poziva tzv. najbržeg prsta i cijela alokacija je potrošena u prve dvije sekunde. Ministarstvo je odlučilo poništiti poziv jer nisu bile evaluirane sve pristigle ponude već samo najbrže.

Zatražena su i dodatna sredstva u iznosu od 100 milijuna kuna, nakon što se dobije suglasnost Ministarstva financija i Vlade RH za dodatna sredstva koja će biti namijenjena petrinjskim obrtnicima i poduzetnicima, alokacija novog poziva iznosit će više od 115 milijuna kuna.

Na novi natječaj moći će se ponovno prijaviti svi zainteresirani i njihovi projekti će biti evaluirani u najbržem roku kako bi se dostupna sredstva mogla iskoristiti u razdoblju od godinu dana.

Hrvatska obrtnička komora ukazala je kako je bitno da se procjena provede u što kraćem roku te uzme u obzir da su obrtnici kod prijave na poništeni natječaj već uložili značajna sredstava na ishođenja potrebnih dozvola i izradu natječajne dokumentacije.

Iz Ministarstva napominju da će novi poziv biti ubrzan i pojednostavljen bez potrebne izrade nove dokumentacije već samo uz manje prilagodbe novom modalitetu natječaja koji će svima osigurati jednaku mogućnost prijave te u konačnici odabir na temelju kvalitete, a ne brzine prijave.

Pročitajte više » | Napisano 04.04.2022.

Postupak uvođenja eura kao glavna tema obilježavanja Europskog tjedna novca

Postupak uvođenja eura kao glavna tema obilježavanja Europskog tjedna novca

Postupak uvođenja eura, prednosti i nedostaci bili su tema konferencije u povodu Europskog tjedna novca održane na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, u organizaciji studentske udruga Financijski impuls.

Viceguverner Hrvatske narodne banke, gospodin Michael Faulend otvorio je konferenciju predavanjem pod nazivom „Proces uvođenja eura u Hrvatskoj: gdje smo i kuda idemo?“, dok je predsjednica Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore, Đurđica Mostarčić, održala nastavno predavanje na temu „Uvođenje eura u Hrvatskoj: pogled poduzetnika.“

Mostarčić je istaknula da je Hrvatska obrtnička komora anketom među obrtnicima dobila iznimno dobar uvid koliko će im uvođenje eura povećati troškove. "Smatram da je HOK jako dobro uspio utjecati na zakonodavca da prilagodba bude što jednostavnija i povoljnija za obrtnike. Primjerice, prvotni prijedlog da svaka pozicija na računu treba biti prikazana dvojno je izmijenjen te je prihvaćen prijedlog Hrvatske obrtničke komore da dvojno bude prikazan samo ukupan iznos na računu. To je velika i administrativna i financijska ušteda za sve poduzetnike, ne samo za obrtnike".

Dinamičnu panel-raspravu u kojoj su uz viceguvernera Faulenda sudjelovali Darko Knežević (Hrvatska obrtnička komora), Domagoj Sajter (Ekonomski fakultet Osijek), Ivica Sabo (HAMAG-BICRO), Marijan Kuprešak (Luka Vukovar d.o.o.) moderirala je Mostarčić. Govoreći o tečaju po kojem će se provoditi zamjena kune u euro, viceguverner Faulend podsjeća da je Hrvatska u srpnju 2020. godine ušla u europski tečajni mehanizam ERM 2, i tada se odredio središnji paritet, koji će, smatra, gotovo sigurno biti tečaj po kojem će se provoditi konverzija (7,53450).

Što se tiče troškova uvođenja eura, hrvatske građane najviše muči strah i rizik od rasta cijena, ali viceguverner napominje da HNB-u pokušava jasno komunicirati da uvođenje eura neće značajno djelovati na rast cijena. „Iskustva drugih zemalja pokazuju da se, zbog uvođenja eura, razina cijena povećala za otprilike 0,2 posto, što nije nešto čega se treba bojati, a naše kalkulacije pokazuju da će u Hrvatskoj biti isto“, ustvrdio je viceguverner.

Predsjednik Obrtničke komore Osječko baranjske županije, gospodin Knežević ukazao je na problem gotovo 3 000 mjenjačnica, sa 10 000 zaposlenih koji će biti zatvoreni ukoliko se brzo ne preregistriraju za obavljanje neke druge djelatnosti što iziskuje dodatna novčana sredstva i radi probleme tom sektoru. Također, stopa inflacije u RH u visini 6,3% za veljaču je nerealna kada je trošak sirovine poskupio gotovo 100%, a poduzetnici nisu u mogućnosti tako velike oscilacije u proizvodnji prenijeti na krajnjeg kupca, ukazuje Knežević. Mostarčić je podsjetila na očekivane troškove uvođenja eura za obrtnike u visini 1,1 mlrd kuna, ali je istaknula i kvalitetnu suradnju svih institucija na pripremi Nacrta zakona o uvođenju eura kao dobar primjer prakse gdje se otvorena pitanja rješavanju pogledom iz više kutova prije donošenja samog zakonskog akta.

Gospodin Sabo, predstavnik HAMAG BICRO potvrdio je da postojećim kreditima neće biti smanjene kamatne stope, već je moguće očekivati povoljnije uvjete financiranja za nova kreditiranja nakon uvođenja eura. Gospodin Kuprešak objasnio je koliko bitno valutni rizik negativno ili pozitivno utječe na rezultat poslovanja, dok je gospodin Sajter dao doprinos raspravi ukazavši na stabilnost pojedinih zemalja unutar EU koje još uvijek nisu uvele euro kao nacionalnu valutu.

Svi sudionici panela složni su u zaključku da uvođenje eura kao nacionalne valute ipak ne bi trebalo u većoj mjeri utjecati na samo poslovanje, kao i da su mogućnosti hrvatskog gospodarstva velike, ali je ključna suradnja kako bi se ono potaknulo i pokrenulo.

Podsjećamo i da na Facebook stranici i YouTube kanalu Hrvatske obrtničke komore možete pogledati snimku webinara o pripremama za uvođenje eura i saznati sve važne informacije. Sve upite oko prilagodbu poslovanja na uvođenje eura možete postaviti na mail adresi: euro@hok.hr

Pročitajte više » | Napisano 04.04.2022.

Od 1. travnja počinju prijave za Program dodjele potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike

Od 1. travnja počinju prijave za Program dodjele potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike

U sklopu paketa mjera Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje rasta cijena energenata, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s HAMAG-BICRO-om, pokreće Program dodjele potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike.

Program je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh. Riječ je o potporama male vrijednosti (de minimis potpore) za smanjenje računa za potrošnju plina u iznosu od 15 lipa po kWh potrošenog plina. Ukupni projicirani iznos ove Vladine mjere je 600 milijuna kuna.

Poduzetnici će se prijavljivati za potporu kroz online aplikaciju koja će biti dostupna na web stranici agencije HAMAG - BICRO od 1. travnja 2022. od 8:00 sati. Postupak prijave bit će jednostavan i brz te u potpunosti digitaliziran. Za ulazak u aplikaciju bit će potrebno upisati OIB i broj jednog obračunskog mjernog mjesta. Većina podataka bit će unaprijed unesena u aplikaciju, a poduzetnici će trebati utvrditi njihovu valjanost, unijeti iznos dosad iskorištene de minimis potpore, dati GDPR privolu te podnijeti zahtjev.

Nakon unosa potrebnih podataka kreirat će se odluka o dodjeli potpore i vaučer na iznos ukupne potpore koji se određuje prema referentnoj potrošnji pojedinog korisnika. Odluku o dodjeli potpore e-mailom dobiva poduzetnik (korisnik potpore), a opskrbljivaču plinom dostavlja se vaučer. Cijeli je postupak lišen papirne dokumentacije.

Program ostvarenja potpore provodit će se na način da poduzetnik svaki mjesec plaća iznos naveden na računu, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja plaća subvencionirani iznos direktno opskrbljivaču plinom. Poduzetniku će se s njegovog vaučera automatski odbijati razmjerni mjesečni subvencionirani iznos zaključno s računom za ožujak 2023., ili ranije, ako iskoristi cijelu potporu definiranu odlukom o dodjeli potpore.

Prijavitelji nad kojima je pokrenut stečajni postupak i/ili je za prijavitelja ili ovlaštenu osobu pokrenut postupak, ili je donesena osuđujuća presuda za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji ili za djela korupcije, neće imati pravo na dodjelu potpore.

Prihvatljivost za subvenciju neće se provjeravati u odnosu na to ima li prijavitelj dugova prema opskrbljivaču plinom, kao niti je li u blokadi, a subvencija će se isplaćivati kroz vaučer iskoristiv samo za plin. Drugim riječima, ne postoji mogućnost da se subvencija koristi u bilo koju drugu svrhu osim smanjenja troška za isporučeni plin.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Pročitajte više » | Napisano 04.04.2022.

Otvorena nova mail adresa za sva pitanja o uvođenju eura kao službene valute

Otvorena nova mail adresa za sva pitanja o uvođenju eura kao službene valute

Od 1. siječnja 2023. godine očekuje se da će službena valuta u Hrvatskoj postati euro. Od tog datuma kunu kao službenu valutu zamijenit će euro, a proces će se provoditi temeljem Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH te Smjernica za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Jedna od ključnih promjena bit će i dvojno iskazivanje cijena od 5. rujna 2022. godine.

Proces uvođenja nove valute svakako će od obrtnika tražiti prilagodbu poslovanja te ulaganje vremena i novca. Stoga, za sve vaše upite, otvorili smo novu mail adresu: euro@hok.hr.

Javite nam se, a djelatnici Hrvatske obrtničke komore, u najkraćem roku, riješit će vaše nedoumice.

Podsjećamo da na i našoj Facebook stranici i YouTube kanalu, možete pogledati snimku webinara o pripremama za uvođenje eura i saznati sve važne informacije.

Napomena:

Hrvatska obrtnička komora putem svog sustava obavještavanja članovima šalje najnovije i važne informacije, a to će biti i u slučaju uvođenja eura kao službene valute.

Pozivamo obrtnike koji nisu u sustavu evidencije kontakata (e-mail adresa i telefonski brojevi) da podatke dostave svojim matičnim udruženjima ili na: hok@hok.hr te na taj način dobivaju sve aktualne informacije iz područja obrtništva.

Pročitajte više » | Napisano 04.04.2022.