Izdvojene novosti


Upozorenje - pojava lažnih poruka (phishing)

Upozorenje - pojava lažnih poruka (phishing)

​​U posljednjih nekoliko dana zabilježen je povećan broj lažnih poruka kojima se građani obavještavaju da im je stigao povrat poreza kroz sustav ePorezna.

Lažni mailovi imaju naslov ''Vaš zahtjev za automatski povrat poreza je odobren'' te se pretvaraju da dolaze iz sustava ePorezna dok im je stvarna domena ​​porezna-uprava@eidurs-edavki.com

U mailu se također navodi da dolaze od Financijske uprave Republike Hrvatske što ne postoji.

Molimo da građani ne otvaraju navedene poveznice te da ne upisuju osobne podatke na lažnim web stranicama/portalima.

Ispravna stranica/domena Porezne uprave je: https://www.porezna-uprava.hr/​

Molimo da navedene mailove izbrišete, te s oprezom postupate prema sumnjivim linkovima, osobito onima s dozom hitnosti.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i/ili mogućih kompromitacija savjetuje se:

• izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima

• promjena svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije jače lozinke za svaki pojedini internetski servis

• uvijek biti na oprezu kome šaljete povjerljive poruke i/ili podatke

• biti oprezan pri otvaranju privitaka od vama nepoznatog pošiljatelja

Izvor: Porezna uprava

Izvor/foto: freepik.com

Pročitajte više » | Napisano 06.12.2022.

Obavijest za sve korisnike Crodux Loyalty kartice

Obavijest za sve korisnike Crodux Loyalty kartice

Poštovani članovi HOK-a,

nastavno na vijest od lipnja o privremenoj obustavi popusta na gorivo koji je članovima Hrvatske obrtničke komore bio osiguran kroz program pogodnosti HOK Obrtnik plus i suradnju s društvom Petrol d.o.o. (prijašnji Crodux derivati dva d.o.o.) ovim putem Vas obavještavamo da suradnja s društvom ističe na dan 31.12.2022. godine.

Zbog novog načina poslovanja tvrtke Petrol d.o.o., obaviješteni smo da Ugovor o poslovnoj suradnji nije moguće produljiti. Riječ je o Loyalty ugovoru za sve članove HOK-a koji se odnosio na popust prilikom kupnje goriva te plinskih boca za kućanstvo na Crodux benzinskim servisima.

Time s datumom 31.12.2022. prestaje važiti Crodux Loyalty kartica te pripadajući popusti sa istom.

Pročitajte više » | Napisano 06.12.2022.

Poziv na webinar o mogućnostima programa Erasmus+ i realizaciji projekata - 9. 12. 2022.

Poziv na webinar o mogućnostima programa Erasmus+ i realizaciji projekata - 9. 12. 2022.

Pozivamo vas na Webinar o mogućnostima programa Erasmus+, u organizaciji Erasmus+ ambasadorice i savjetnice za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore Nevene Kurteš Martinović i drugih Erasmus+ ambasadora.

Želite se uključiti u Erasmus+ projekte, ali niste sigurni odkud krenuti? Kakvi su to projekti, kakve su mogućnosti za različite dionike? Zanima vas kako uspješno pripremiti, prijaviti i provesti Erasmus+ projekte? Kad su sljedeći rokovi za prijavu projekata? Koje su ključne novosti u pripremi i provedbi Erasmus+ projekata?

Sve to, a i puno više, možete saznati od iskusnih korisnika, Erasmus+ ambasadora na webinaru koji će se održati u petak 9. prosinca 2022. s početkom u 10 sati.

Na webinaru će se predstaviti mogućnosti programa Erasmus+, posebno u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, u okviru ključne aktivnosti 1 i ključne aktivnosti 2, uz primjere uspješnih Erasmus+ projekata i savjete iz prakse pripreme i provedbe Erasmus+ projekata.

Webinar će se održati putem MS Teams platforme - POVEZNICA ZA SPAJANJE

Dnevni red:

9:50-10:00 Spajanje sudionika/ tehničke upute
10:00-10:10 Uvodni pozdrav; što je Erasmus
10:10-10:30 Mogućnosti u okviru Ključne aktivnosti 1 s primjerima dobre prakse
10:30-11:00 Mogućnosti u okviru Ključne aktivnosti 2 s primjerima dobre prakse
11:00-11:45 Panel: Kako uspješno pripremiti i provesti Erasmus+ projekte
11:00-11:45 Panel: Kako uspješno pripremiti i provesti Erasmus+ projekte
Veselimo se vašem sudjelovanju, a za sve dodatne informacije slobodno se obratite gđi Kurteš Martinović na: nevena.kurtes-martinovic@hok.hr

Pročitajte više » | Napisano 02.12.2022.

U sklopu Erasmus+ projekta Joint Mentorship: Better Cooperation for Better VET održan studijski posjet i prvi sastanak partnera

U sklopu Erasmus+ projekta Joint Mentorship: Better Cooperation for Better VET održan studijski posjet i prvi sastanak partnera

Od 21. do 25. studenoga 2022. godine u Zagrebu je održan studijski posjet i prvi sastanak partnera u sklopu novog Erasmus+ projekta Hrvatske obrtničke komore Joint Mentorship: Better Cooperation for Better VET (Zajedničko mentorstvo: bolja suradnja za bolje strukovno obrazovanje).

Studijski posjet je bio organiziran od 21. do 23. studenoga sa ciljem da sudionici studijskog posjeta ostvare međusobne kontakte i uče o dobrim praksama u strukovnom obrazovanju u Republici Hrvatskoj. Hrvatska obrtnička komora je prvi dan predstavila sustav strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj te je upoznala sudionike sa mehanizmima osiguranja kvalitete, posebno u vezi provedbe naukovanja kod poslodavaca na radnom mjestu. U nastavku je Strukovna škola „Vice Vlatkovića“ iz Zadra održala online prezentaciju o svojoj školi i aktivnostima koje provode čime su sudionici dobili uvid u dobre prakse u strukovnim školama. Upoznavanje s primjerima dobrih praksi nastavilo se i drugi dan posjetom Srednjoj strukovnoj školi Samoboru i poduzeću „Elektroinženjering Brodar“ čime sudionici su stekli vrijedno iskustvo iz prve ruke o modelima suradnje među dionicima u području strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj. Nadalje studijski posjet je zaključen treći dan, prezentacijama predstavnika Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koji su održali prezentacije o svojim ulogama u sustavu strukovnog obrazovanja kako bi se upoznali sa suradnjom među dionicima i njihovim odgovornostima u sustavu. Isto tako, održana je grupna diskusija među sudionicima o dobrim praksama u partnerskim državama kao i mogućim rješenjima koja bi se mogla implementirati u projektnim aktivnostima. Sudionici studijskog posjeta bili su nastavnici, mentori u obrtima i poduzećima te predstavnici dionika u strukovnom obrazovanju iz Belgije, Sjeverne Makedonije i Rumunjske. U aktivnostima studijskog posjeta sudjelovalo je ukupno 28 sudionika.

Nakon završetka studijskog posjeta, od 24. do 25. studenoga održan je prvi sastanak partnera projekta na kojem su partneri predstavili vlastite organizacije te raspravljali o projektnim aktivnostima koje je potrebno započeti. Nadalje, partneri su upoznati sa obavezama i tehničkim detaljima provedbe projekta, osiguranja kvalitete i provedbe diseminacijskih aktivnosti tijekom projekta.

Cilj Erasmus+ projekta Joint Mentorship je unaprijediti kvalitetu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja specifično unaprjeđenjem suradnje između dionika u strukovnom obrazovanju putem organizacije seminara, edukacija i radionica te izradu Smjernica za bolju suradnju u strukovnom obrazovanju s primjerima dobre prakse. Nadalje, kvaliteta se namjerava unaprijediti osmišljavanjem i izradom e-mape naukovanja što bi omogućilo lakše i brže praćenje učenika i međusobnu komunikaciju škola, poslodavaca i ostalih dionika poput obrtničkih komora. Isto tako, projektom se planira unaprijediti pedagoške vještine mentora putem osmišljenih e-modula kako bi mogli biti pripremljeni za podučavanje učenika tijekom naukovanja. Ciljne skupine projekta su učenici, strukovne škole te mentori koji provode naukovanje u obrtima i poduzećima kao i ostali dionici u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Projekt je započeo u listopadu 2022. godine, a trajat će do lipnja 2025. godine te je ukupna vrijednost dodijeljene potpore 250.000,00 EUR.

Sve navedeno će dugoročno utjecati na unaprjeđenje kvalitete strukovnog obrazovanja, a posebno naukovanja. Uvođenjem digitalnih alata unaprijedit će se digitalizacija strukovnog obrazovanja i učenja temeljenog na radu što će se dodatno odraziti na kvalitetu obrazovne ponude i stjecanja strukovnih znanja i vještina. U krajnjoj liniji, sve aktivnosti će imati dugoročno pozitivan učinak na konkurentnost obrta i tvrtki te prepoznatljivost poslodavaca kao dobrih mentora i odgovornih članova društva.

Pročitajte više » | Napisano 30.11.2022.

U Dubrovniku se održava 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

U Dubrovniku se održava 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

Tražimo garanciju Vlade RH da gospodarski sektor i nakon 1. travnja 2023. može računati na subvencioniranu cijenu energenata ako okolnosti to budu zahtijevale

34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore održava se u Dubrovniku od 27. do 29. studenoga 2022. godine. Ovogodišnji Kongres okupio je predstavnike struke i resornih institucija u cilju razmatranja problematike poslovanja turističko-ugostiteljskog sektora kroz utjecaj povećanja ulaznih troškova i cijena energenata, porezna opterećenja te nedostatak kvalificirane radne snage.

I ova godina pokazala nam je da se ne možemo opustiti, da ne možemo odahnuti već da moramo biti spremni na nove izazove. Nakon COVID pandemije koja nas je sve primorala da prihvatimo neka nova, i vrlo često, zahtjevna pravila poslovanja i ponašanja, u 2022. godini suočeni smo s rastom cijena energenata, ulaznih troškova i rekordnom inflacijom, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

„Ako želimo podizati konkurentnost i osigurati rast sektora ugostiteljstva i turizma kao jednog od najvažnijih generatora hrvatskog gospodarstva nužno je poštivati dignitet hrvatskog ugostitelja i turističkog djelatnika, nužno je što prije riješiti pitanja poreznog tretmana napojnica i ozakoniti ih da one budu dodatni prihod djelatnika, po mogućnosti neoporezivi u većem dijelu ili u cijelosti“, poručio je predsjednik HOK-a.

Nakon izlaganja o aktivnostima Ceha u proteklih godinu dana, a o aktualnoj problematici struke, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Joso Smolić, izdvojio je glavne probleme te su predložena moguća rješenje koja će u obliku Zaključaka biti upućena Vladi RH i nadležnim ministarstvima.

Zaključci:

Tražimo da se izjednači stopa PDV-a od 13% za cijeli ugostiteljsko-turistički sektor,
Tražimo potpuno ukidanje poreza na potrošnju na državnom nivou koje je definirano Zakonom o financiranju lokalne samouprave,
Potrebna je hitna prilagodba radnog i poreznog zakonodavstva kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u izvanrednim poslovnim okolnostima, po uzoru na rješenja iz drugih sektora (vaučeri u poljoprivredi).
Tražimo garanciju Vlade RH da gospodarski sektor i nakon 1. travnja 2023. može računati na subvencioniranu cijenu energenata ako okolnosti to budu zahtijevale,
Ministarstvo turizma i sporta treba uložiti dodatni napor i maksimalno približiti i pojasniti mikro i malim poduzetnicima iz ugostiteljsko-turističkog sektora mogućnosti korištenja sredstava iz programa bespovratnih sredstava ''Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma''
Apeliramo na jedinice lokalne samouprave da odluke koje uvelike utječu na poslovanje ugostitelja (npr. najam javnih površina, najam gradskih prostora, visina poreza na potrošnju i sl.) koordiniraju sa županijskim i gradskim cehovima ugostitelja.
Izaslanica predsjednika Vlade RH i ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić, okupljenim ugostiteljima i turističkim djelatnicima, poručila je kako je Vlada RH pravovremeno donijela dobre mjere pomoći ugostiteljima u poslovanju te istaknula da se radi i na dodatnim mjerama koje će im olakšati poslovanje.

„Pozivam Vas da se svojim prijedlozima aktivno uključite u izradu Nacionalnog plana, koji će se izrađivati nastavno na Strategiju razvoja održivog turizma, jer je potrebno detaljnije razraditi ciljeve i mjere za razvoj ugostiteljstva i gastronomije u Hrvatskoj“, rekla je Udovičić.

Na 34. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a održane su i dvije panel rasprave na kojima su struka, predstavnici državnih institucija te sami ugostitelji i turistički djelatnici raspravljali o ključnim problemima ove branše, kao i budućnosti hrvatske gastronomije te daljnjem razvoju eno-gastro ponude.

Na Kongresu su dodijeljena i priznanja zaslužnim obrtnicima ugostiteljima koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli razvoju obrtništva i promicanju ugostiteljske i turističke struke:

Stjepanu Kneževiću (Obrtnička komora Zadarske županije)
Lorisu Knapiću (Obrtnička komora Istarske županije)
Ivici Krnčeviću (Obrtnička komora Primorsko-goranske županije)
Nataliji Lukačević (Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije)
Darku Šnajderu (Obrtnička komora Karlovačke županije)
Daliboru Boroti (Obrtnička komora Osječko-baranjske županije)
Ivanki Matić (Obrtnička komora Zagreb)
Ivici Vukušiću (Obrtnička komora Vukovarsko-srijemske županije)
Darku Sladoljevu (Obrtnička komora Šibensko-kninske županije)
Vlado Tomašković (Obrtnička komora Varaždinske županije)
Tomislavu Habeku (Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije)
Gordani Halauš (Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije)
Davoru Badurini (Obrtnička komora Ličko-senjske županije)
Luci Ostopanj (Obrtnička komora Brodsko-posavske županije)
Zvonimiru Pervanu (Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije)
Željko Jakovljević (Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije)
Sandri Novak (Obrtnička komora Međimurske županije)
Zdravku Mlakaru (Obrtničko komora Krapinsko-zagorske županije)
Željku Ivankoviću (Obrtnička komora Požeško-slavonske županije)
Goranu Kramariću (Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije)

Pročitajte više » | Napisano 29.11.2022.