Izdvojene novosti


Održana 18. sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore

Održana 18. sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore

U Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika 03. studenog 2022. godine održana je 18. sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore, posljednja u mandatu 2018-2022.

Na radnom dijelu sjednice Skupština je donijela sljedeće Odluke:

o imenovanju Izbornog povjerenstva za provedbu izbora za tijela Hrvatske obrtničke komore u jedinstvenom komorskom sustavu ( mandata 2022-2026)
o pokretanju postupka osnivanju ustanove Majstorske škole
o prihvaćanju Financijskog izvješća HOK-a za razdoblje 01.01.2022.- 30.09.2022. godine
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec iznio je najvažnija postignuća od kada je na čelu Hrvatske obrtničke komore, u razdoblju od 2011. do 2022. godine:

Analitičko praćenje proaktivne objave proračunskih dokumenata i izvješća 26 komora iz srpnja 2019., koje se nalazi na stranici Povjerenika za informiranje, pokazalo je kako je Hrvatska obrtnička komora jedna od najtransparentnijih komora u Hrvatskoj u posljednjih 5 godina.
Hrvatska obrtnička komora kroz projekt HOK Obrtnik plus obrtnicima nudi mogućnost korištenja niza pogodnosti kod partnera s kojima je sklopila sporazum o suradnji, a odnosi se na usluge i proizvode poput goriva, električne energije, uredskog materijala, medicinskih usluga, tiskovina, osiguranje, informatičkih usluga, oglašavanja itd.
HOK i cijeli sustav izuzetno se aktivno angažirao pomažući obrtnicima snaći se u uvjetima pandemije COVID 19 te u predlaganju i korištenju mjera potpora (kroz pojedinačne savjete, pripremljenu gotovu dokumentaciju i predloške i stalna nastojanja da se mjere prilagode potrebama), također i odlukom o oslobođenju od plaćanja komorskog doprinosa.
Po prvi puta u obrtničkoj povijesti Vlada je na prijedlog Hrvatske obrtničke komore prihvatila da i obrtnici, a ne samo njihovi radnici te dodatno i sezonski obrtnici imaju pravo na potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta.
Hrvatskim cestovnim prijevoznicima koji se bave isključivo djelatnošću javnog cestovnog prijevoza omogućen je povrat dijela trošarina koje su sadržane u cijeni goriva.
Ceh graditelja višegodišnjim naporima osigurao je da obrtnik građevinar ne mora zaposliti inženjera građevine kako bi izašao na gradilište.
Zahvaljujući zalaganju HOK-a, omogućene su stipendije za učenike koji se obrazuju u modelu obrazovanja za obrtnička zanimanja i potpore za naknade učenicima i mentorima u naukovanju, što je uvelike doprinijelo povećanju upisnih kvota za velik broj zanimanja.
2021. godine provedena je velika humanitarna akcija za obrtnike stradale od potresa te je dodijeljeno 215 donacija a značajnim sredstvima pomogao je i HOK
Povećan je prag za obvezan ulazak u sustav PDV-a (sa 85.000,00 kn na na 300.000,00 kn)
HOK se izborio da se od ovrhe zaštiti imovina nužna za stanovanje obrtnika i njegove obitelji te radionica i imovina nužna za obavljanje djelatnosti.
Omogućeno je pomaganje u obrtu članova obiteljskog kućanstva bez obveze zasnivanja radnog odnosa
U slučaju Agrokor naplatu u prvom platnom redu upravo za obrtnike koji su poslovali sa Agrokorom
U novom Zakonu o strancima izborili smo fleksibilnije uvjete zapošljavanja stranaca i kraći postupak
Zakon o uvođenju eura kao službene valute RH – prihvaćeni zahtjevi HOK-a dani u svrhu što manjeg opterećenja obrtnika
Majstorska škola - Hrvatska obrtnička komora radi na velikom projektu izgradnje Majstorske škole u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom, te uz punu podršku Vlade RH. Projekt težak 60 milijuna eura, financira se sredstvima iz EU fondova. Vrijedan multifunkcionalni centar u Sisku, s učionicama i praktikumima opremljenim najsuvremenijom opremom i uređajima za obrtnička zanimanja omogućit će svima koji majstorske vještine i znanja žele stjecati u okviru programa majstorske škole i učiti od vrhunskih majstora da izbruse vještine do savršenstva i kao krunu obrazovanja polože majstorski ispit.
Predsjednik Dragutin Ranogajec kao posebno izazovne izdvojio je protekle dvije godine zbog pandemije COVID 19, potresa na sisačkom i zagrebačkom području te aktualne energetske krize. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u radu Hrvatske obrtničke komore te doprinijeli da Komora postane nezaobilazni čimbenik kada je riječ o suradnji na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini.

Pročitajte više » | Napisano 04.11.2022.

Poziv izlagačima i vinarima - 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

Poziv izlagačima i vinarima - 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

Hrvatska obrtnička komora poziva sve zainteresirane izlagače i vinare na 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji će se održati od 27. do 29. studenoga 2022. godine u Dubrovniku (Valamar Lacroma Hotel i Valamar Argosy Hotel).

Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, pokrovitelj Ministarstvo turizma i sporta, dok je partner Kongresa Hrvatska turistička zajednica.

Kao i svake godine, želja nam je Kongres učiniti mjestom okupljanja mnogih izlagača koji će svoje proizvode i usluge predstaviti brojnim ugostiteljima iz cijele zemlje.

Prijaviti se možete kao:

1. IZLAGAČ

Svakom izlagaču bit će osiguran prostor od cca 3 do 5m2, uključujući 2 do 3 stola s dvije stolice, električna utičnica (u skladu s mogućnostima) te druge manje usluge ovisno o potrebama. Prostor će izlagaču biti na raspolaganju tijekom cijelog ponedjeljka 28. studenoga. Pripremu će biti moguće odraditi dan ranije, u nedjelju.

Organizator nije odgovoran za gubitak stvari niti osiguravanje istih tijekom trajanja Kongresa.

Kako bismo svojim članovima – obrtnicima omogućili da se predstave potencijalnim kupcima, pozivamo sve zainteresirane da nam se povratno jave sa sljedećim informacijama:

Naziv obrta i OIB,
Ime i prezime vlasnika,
Adresa, broj mobitela, e-mail adresa,
Kontakt osoba (molim navesti u slučaju da nije vlasnik),
Tip/vrsta usluge, proizvoda koje bi željeli prezentirati tijekom Kongresa,
Posebni zahtjevi i/ili dodatna napomena.
S obzirom na to da je prostor ograničen, prednost predstavljanja imat će izlagači koji su ranije dostavili svoju prijavu. Molimo da iskaz o interesu javite do utorka 15. studenoga na e-mail kresimir.tomic@hok.hr ili na broj telefona 01/4806 631. Kontakt osoba je Krešimir Tomić.

2. VINAR

Zbog specifičnosti proizvoda, mogućnost predstavljanja vinari će imati u nedjelju 27. studenoga tijekom druženja s ugostiteljima kada će moći i točiti svoje vino.

Tijekom ponedjeljka 28. studenoga svakom vinaru bit će osiguran prostor za predstavljanje, ali neće biti moguće rastakanje vina. Otvoreni smo i za druge načine prezentacije i predstavljanja.

Preduvjeti za mogućnost predstavljanja isti su kao i kod izlagača.

Više informacija o Kongresu možete saznati ovdje.
https://www.hok.hr/novosti-iz-hok/34-kongres-ugostitelja-i-turistickih-djelatnika-hrvatske-obrtnicke-komore

Pročitajte više » | Napisano 04.11.2022.

Online radionica - Stipendije 2022.

Online radionica - Stipendije 2022.

Nastavno na objavljeni Javni poziv poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu u školskoj godini 2022./23. „STIPENDIJE“ s rokom za dostavu prijava 30. studenoga 2022. godine, ovim putem vas obavještavamo kako će Ministarstvo turizma i sporta održati online radionicu 14. studenog 2022. godine s početkom u 14:00 sati.

Na radionici će biti prezentiran javni poziv s naglaskom na izmjene u odnosu na prethodne godine i, naravno, moći ćete zatražiti dodatna pojašnjenja.

Pozivamo vas da se prijavite putem Obrasca za prijavu.

Izvor: Ministarstvo turizma i sporta

Pročitajte više » | Napisano 04.11.2022.

34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

Pozivamo vas na 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koji će se održati od 27. do 29. studenoga 2022. godine u Dubrovniku (Valamar Lacroma Hotel i Valamar Argosy Hotel).

Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije, pokrovitelj Ministarstvo turizma i sporta, dok je partner Kongresa Hrvatska turistička zajednica.

Cilj godišnjeg okupljanja jest iznošenje i zastupanje problematike sektora te prijedlozi i mogućnosti poboljšanja poslovanja ugostitelja zastupljenih kroz rad Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Ključne teme ovogodišnjeg Kongresa koje će se obraditi kroz panel rasprave odnose se na stanje u ugostiteljstvu kroz utjecaj povećanja ulaznih troškova, cijene energenata, post-COVID trendova, porezne politike i radne snage te stanja u sektoru danas i sutra.

Kroz panel raspravu s eminentnim stručnjacima razgovarat će se i o budućnosti hrvatske gastronomije, gastronomskoj ponudi, hrvatskim namirnicama i trendovima te daljnjem razvoju eno-gastro ponude.

Također, planirana je organizacija edukativnih i tematskih radionica te popratna događanja koja će sudionicima približiti ugostiteljsku i turističku ponudu obrtnika iz cijele zemlje.

Uz stručna izlaganja, ugostitelje očekuje mogućnost sudjelovanja u panel raspravama s najvišim predstavnicima državnih tijela i stručnjacima iz područja ugostiteljstva. Tijekom Kongresa, osigurat ćemo i komercijalne prezentacije koje mogu biti prilika za razmjenu iskustava među brojnim ugostiteljima iz cijele zemlje, ali i predstavljanje raznih proizvoda i usluga vezanih uz ugostiteljstvo.

PROGRAM DOGAĐANJANedjelja, 27. studenoga 2022.Slobodno prijepodne. Organizirani razgled grada i posjet zidinama s početkom u 10:30 i 11:30 kod Pila

16:00

Zajednička sjednica Organizacijskog odbora 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, vodstva Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a te predsjednika Cehova ugostitelja područnih obrtničkih komora (zatvoreno za javnost - samo za članove), Argosy Hotel

17:00

Organizirano gledanje utakmice Hrvatska – Kanada, Svjetsko nogometno prvenstvo u hotelu. Pozvani su svi sudionici. Argosy Hotel

19:00 do 21:00

Pansionska večera u hotelu. Argosy Hotel

20:30

Druženje ugostitelja RH u organizaciji domaćina Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije. Argosy HotelPonedjeljak, 28. studenoga 2022.

PRIJEPODNE (Hotel , kongresna dvorana)

od 9:00

Akreditacija sudionika (prostor ispred kongresne dvorane)

10:30

Uvodna obraćanja domaćina, organizatora i pokrovitelja

10:45

Svečano otvaranje 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

11:15

Panel-rasprava: Poslovanje ugostitelja, izazovi danas i sutra

13:00

Ručak, restoranPOSLIJEPODNE (Hotel Lacroma, kongresna dvorana)

15:00

Svečana dodjela priznanja ugostiteljima

od 15:30

Panel-rasprava: Identitet hrvatske gastronomije

od 19:00

Pansionska večera. Hotel Argosy.

od 21:30

Druženje ugostitelja uz nastup Jelene Rozge. Hotel LacromaUtorak, 29. studenoga 2022.

12:00Posjet prvom hrvatskom muzeju vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću. Ugostiteljsko druženje. Osiguran ručak za sudionike Kongresa, kušanje vina. Vinarija Matuško. Pelješac, mjesto Potomje. Potrebna prijava.

*ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO IZMJENE PROGRAMA

CIJENE HOTELSKOG SMJEŠTAJA

Specifikacija pojedinih usluga:

Noćenje na bazi polupansiona u dvokrevetnoj sobi, cijena po osobi iznosi 350,00 HRK (46,45 EUR)
Noćenje na bazi polupansiona u jednokrevetnoj sobi, cijena po osobi iznosi 600,00 HRK (79,69 EUR)
Nadoplata za pansionski ručak: 70,00 HRK po osobi (9,29 EUR)
Open bar - nadoplata za 28. studenog navečer 180,00 HRK (23,89 EUR)
Svi porezi uključeni su u cijenu. Navedene cijene uključuju PDV
Besplatna Wi-Fi veza u hotelima. Besplatno korištenje bazena, fitness centra i Spa zone
1 EUR = 7,53450 HRK
Mjesto održavanja Kongresa je Valamar Lacroma Dubrovnik Hotel 4* i Valamar Argosy Hotel 4*.

Više informacija o hotelu možete pronaći na: https://www.valamar.com/hr/

Rezervacija smještaja vrši se isključivo putem elektroničkog rezervacijskog formulara.

Sve upite vezane za Kongres možete uputiti na: 01/4806 631 ili na e-mail: cehovi@hok.hr; kresimir.tomic@hok.hr

Pozivamo vas da se i ove godine odazovete i prisustvujete u što većem broju.

Pročitajte više » | Napisano 04.11.2022.

Otvoreni javni poziv za Program

Otvoreni javni poziv za Program "Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta" za 2022.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je Otvoreni javni poziv za Program "Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta" za 2022. godinu.

Poziv je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) sa statusom tradicijskog, odnosno umjetničkog obrta.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 20.000,00 kuna, a najviši 50.000,00 kuna, a sredstva za odobrene potpore isplaćuju se korisnicima jednokratno u ukupnom iznosu dodijeljene potpore.

Prijave se zaprimaju od 31. listopada do 14. studenoga 2022. godine.

Sve detalje možete pronaći na web stranici Ministarstva, odnosno na poveznici.
https://mingor.gov.hr/javni-pozivi-i-natjecaji-7371/javni-pozivi-i-natjecaji-ministarstva/otvoreni-javni-pozivi-i-natjecaji/7390

Pročitajte više » | Napisano 31.10.2022.