Izdvojene novosti


HZJZ objavio Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija

HZJZ objavio Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je novi set Preporuka za sprječavanje širenja zaraze virusom COVID-19 i to tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija te su za preuzimanje dostupne https://www.hok.hr/sites/default/files/inline-files/Preporuke-za-odr%C5%BEavanje-kulturnih-programa-manifestacija-i-izvedbi.pdf

Pročitajte više » | Napisano 24.07.2020.

Hennlich industrijska tehnika d.o.o. novi je partner Hrvatske obrtničke komore u sklopu projekta HOK Obrtnik plus

Hennlich industrijska tehnika d.o.o. novi je partner Hrvatske obrtničke komore u sklopu projekta HOK Obrtnik plus

U okviru projekta HOK Obrtnik plus, Hrvatska obrtnička komora potpisala je Sporazum s novim partnerom – Hennlich industrijskom tehnikom d.o.o. Svim članovima Hrvatske obrtničke komore, tvrtka Hennlich nudi pogodnost na kupnju strojeva i opreme za čišćenje odvodnih cijevi i kanalizacije, kamere i uređaje za detekciju i snimanje odvodnih cijevi i kanalizacije, profesionalne alate za ugradnju, održavanje i AC/rashladnu tehnologiju, sve vrste ventila, manometre i termometre, mjernu opremu, zračne hladnjake, izmjenjivače topline, hidrauličke brtve te servis svih vrsta pumpi za vodu.

Pročitajte više » | Napisano 22.07.2020.

Obrtnici, uključite se u projekt „Hrvatska turistička kartica“

Obrtnici, uključite se u projekt „Hrvatska turistička kartica“

Odlukama o uvođenju Mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Hrvatskoj, Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo turizma uveli su Hrvatsku turističku karticu kao gospodarsku mjeru za poticanje domaćih turističkih kretanja i potrošnje u hrvatskom ugostiteljstvu i turizmu.

U mjeru su uključene i poslovne banke, koje su se javile na Javni poziv Ministarstva turizma, a prva koja je spremna za izdavanje kartica od početka srpnja je Hrvatska poštanska banka, dok će se ostale priključiti u skladu sa svojim mogućnostima i poslovnim odlukama.

Na web stranici svi zainteresirani obrtnici odnosno pružatelji ugostiteljskih i turističkih usluga mogu besplatno oglašavati i dodatne popuste https://www.hrvatskaturistickakartica.hr/ , osigurati bolju vidljivost i promidžbu objekta i/ili usluga i na taj način sudjelovati u poticanju domaćeg turizma.

Hrvatska turistička kartica platni je instrument kojim se potiče potrošnja u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Hrvatskoj, a kojom se omogućuje i zaposlenicima pristupačniji odmor kroz povećanje primitaka po osnovi rada i isplatu naknade za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika. Ta je naknada predviđena u iznosu do 2.500,00 kuna godišnje, kao neoporeziv primitak na koji se ne plaća porez na dohodak.

Plaćanja Hrvatskom turističkom karticom mogu se obavljati putem POS aparata za slijedeće usluge i to prema slijedećim skupinama djelatnosti iz Nacionalne klasifikacije djelatnosti:
- 55 Smještaj
- 56 Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića
- 77.34 Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava
- 79.1 Djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora) na području Republike Hrvatske

Više informacija o Hrvatskoj turističkoj kartici, možete pronaći stranicama Ministarstva turizma https://mint.gov.hr/, dok je za dodatne upite otvorena i e-mail adresa hrvatska.turisticka.kartica@mint.hr .

Pročitajte više » | Napisano 20.07.2020.

Otkazan 53. Međunarodni obrtnički i poduzetnički sajam u Celju

Otkazan 53. Međunarodni obrtnički i poduzetnički sajam u Celju

Hrvatska obrtnička komora primila je službenu obavijest Celjskog sajma da se otkazuje 53. Međunarodni obrtnički i poduzetnički sajam u Celju 2020., planiran za termin održavanja od 16. do 20. rujna 2020. godine.

Organizatori sajma kao razlog otkazivanja sajma navode pandemiju koronavirusa, prateća ograničenja u organizaciji sajma i nemogućnost dolaska izlagača i posjetitelja iz pojedinih država svijeta pogođenih pandemijom koronavirusa radi statusa na granici prema Republici Sloveniji, tako da su organizatori odlučili kvalitetno pripremiti izložbu u 2021. godini i otkazati ovogodišnju sajamsku priredbu.

Sljedeći Međunarodni obrtnički i poduzetnički sajam u Celju 2021. godine planira se u rujnu sljedeće godine o čemu će Hrvatska obrtnička komora pravovremeno informirati obrtnike i poduzetnike.

Pročitajte više » | Napisano 17.07.2020.

Preporuke o nošenju maski za lice postaju obveze

Preporuke o nošenju maski za lice postaju obveze

HZJZ objavio je Uputu o obvezi nošenja maski za lice i medicinskih maski. Ista se odnosi na sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za niže navedene djelatnosti u kojima je nošenje maski bilo navedeno kao preporuka, a ne obveza. Do objave novih preporuka i uputa HZJZ-a, podsjećamo da su maske za lice ili medicinske maske obvezni nositi:

· zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima ako su posjete dopuštene
· svi zaposlenici i korisnici javnog prometa
· zaposlenici i kupci u trgovačkoj djelatnosti za vrijeme boravka u prodavaonicama,
· zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koj sudjeluju u posluživanju i pripremi hrane i pića ili dolaze u kontakt s gostima
· zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama i stranke koje dolaze u društva, ustanove i institucije
· zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima

Pročitajte više » | Napisano 17.07.2020.