Izdvojene novosti


Hrvatski Telekom novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

Hrvatski Telekom novi je partner Hrvatske obrtničke komore u okviru projekta HOK Obrtnik plus

Hrvatska obrtnička komora suradnjom s Hrvatskim Telekomom svim svojim članovima osigurala je popuste i pogodnosti kroz program HOK Obrtnik plus. Mogu se koristiti na fiksne i mobilne usluge te kod usluga za digitalizaciju poslovanja:

Mobilne i fiksne tarife
Moj digitalni ured - olakšava rad na daljinu i korisnicima osigurava korištenje poslovnog prijenosnog računala za neometan rad i izvan ureda. Usluga uključuje dostavu i instalaciju na lokaciji, podršku IT stručnjaka dostupnu 24 sata, sedam dana u tjednu, udaljenim pristupom te popravak laptopa na lokaciji korisnika ili servisu
Office 365/Microsoft 365 paketi - uredski programi i aplikacije poput Word-a, Excel-a, PowerPoint-a, Outlook-a
Paketi podrške za Office 365 usluge - omogućuju jedinstveno rješenje po modelu „ključ u ruke“ i osiguravaju lakši početak rada s Microsoft servisima i aplikacijama
Premium fiskalna blagajna
Profesionalna blagajnička oprema
Cloud Nadzor vozila - besplatna ugradnju uređaja za nadzor vozila
Sve detalje o zajedničkoj suradnji, odnosno pogodnostima pronađite OVDJE.
https://www.hok.hr/pogodnosti/hok-obrtnik-plus/partneri/hrvatski-telekom

Pročitajte više » | Napisano 01.08.2022.

EUROPA CUP 2022 - plan i program puta

EUROPA CUP 2022 - plan i program puta

EUROPA CUP 2022, Europsko prvenstvo cvjećara, svjetski je poznato natjecanje koje se održava od 26. do 28. kolovoza 2022. u gradu Katowice, Poljska.

Službena stranica događanja sa svim relevantnim informacijama, programom, popratnim događanjima i sl. dostupna je ovdje: https://www.europacup2022.eu/

Vrlo je važno napomenuti da se ulaznice za samo događanje kupuju pojedinačno i to na stranici: https://www.ticketmaster.pl/artist/florystyczne-mistrzostwa-europy-bilety/1020789, što je odgovornost svakog pojedinačnog polaznika.

Za članove HOK-a pripremili smo program puta s autobusom radi slobodnijeg pristupa u organizaciji puta. Osim cvjećarskog dijela i bodrenja naše predstavnice Suzane Lonjak i asistentice Ele Petrinić, opcija autobusa omogućuje vam da se prilagodite vašim željama obilaskom turističkih mjesta, ali i posjetom nekih od većih veletrgovaca cvijećem.

Sve prijave se vrše direktno u turističku agenciju do ponedjeljka 25. srpnja 2022. u 14:00 sati, potrebno uplatiti depozit kao garanciju polaska. Detalje za uplatu možete pronaći u prilogu.

U slučaju da imate dodatnih pitanja slobodno nam se javite.

PROGRAM PUTA AUTOBUSOM:

24.08.22. – 23,00 – polazak iz Zagreba

25.08.22. ZAGREB / BRNO – razgled i slobodno vrijeme za ručak / KATOWICE – check in

26.08.22. – Otvorenje, show-vi , seminari, Izložba „ 4 strane svijeta „

27.08.22. – Veliko finale – finalno natjecanje ,dodjela nagrada, izložba radova sa show-a , glavna skupština , festival cvijeća

28.08.22. – KRAKOW / KATOWICE / KRAKOV ( 80 km ) – razgled KRAKOWA te poslijepodne predlažemo posjetu RUDNIKU SOLI WIELICZKA (najveći rudnik soli u Europi)

29.08.22. – Check out – povratak za Zagreb

VAŽNO:

Prijave za mjesto u autobusu vrše se slanjem na mail: lily@lily-tours.com i kresimir.tomic@hok.hr

Prilikom prijave (slanja maila) molimo da navedete sljedeće podatke:

Ime i prezime
Kontakt podatke (mail, broj mobitela, mjesto i sl. )
Ako ima potrebe, molimo navedite eventualno posebne preference, npr. 1/1 soba i sl.

U slučaju dodatnih pitanja ili nejasnoća, slobodno nam se obratite.

Pročitajte više » | Napisano 01.08.2022.

Usporedna verzija financijskog i statističkog izvješća zastupnika i brokera u osiguranju i reosiguranju u odnosu na uvođenje eura kao službene valute

Usporedna verzija financijskog i statističkog izvješća zastupnika i brokera u osiguranju i reosiguranju u odnosu na uvođenje eura kao službene valute

Ususret nadolazećoj promjeni službene valute u Republici Hrvatskoj, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) je na internetskoj stranici http://reports.hanfa.hr/ objavila ogledni primjerak usporedne verzije financijskog i statističkoj izvještaja zastupnika i brokera u osiguranju i reosiguranju (FSI-ZIPO) na način da isti sadržava, uz postojeću strukturu obrazaca, i nove obrasce/polja koja su vezana uz novčanu valutu euro. Predmetna usporedna verzija obrasca će se, nakon uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, promijeniti početkom 2023. godine na način da će se ih shema ukloniti obrasci/polja koja su se do sada ispunjavala u valuti kune, a ostat će obrasci/polja iz usporedne verzije obrasca koja se odnose na euro, a koja promjena će biti objavljena u izmjenama i dopunama trenutno važećeg Pravilnika o obliku i sadržaju financijskog i statističkog izvještaja osoba koje imaju dozvolu za obavljanje poslova distribucije osiguranja i/ili distribucije reosiguranja („Narodne novine“ broj 106/20) te u pripadajućoj Tehničkoj uputi.

Detaljnije informacije dostupne su u dopisu kojega možete preuzeti na dnu ove stranice, a za sva dodatna pitanja slobodno se obratite g. Veljku Štekoviću na adresu elektroničke pošte: veljko.stekovic@hanfa.hr ili na broj telefona 01/6173-393.

Pročitajte više » | Napisano 01.08.2022.

Izrađena nova ispitna pitanja i katalozi za majstorske ispite

Izrađena nova ispitna pitanja i katalozi za majstorske ispite

Hrvatska obrtnička komora provodila je od rujna 2019. do lipnja 2022. projekt Erasmus+ Master 4.0: Unaprjeđenje majstorskih ispita, čiji je glavni cilj bio unaprijediti provedbu majstorskih ispita i to izradom novih ispitnih pitanja te novom online platformom za pripremu i polaganje majstorskog ispita.

Izrađena su nova ispitna pitanja i novi ispitni katalozi za sljedeća majstorska zanimanja:

autoelektričar
automehaničar
autoserviser
elektroinstalater
frizer.
Također su izrađena nova ispitna pitanja i novi ispitni katalozi za opće dijelove ispita: gospodarstvo i pravne propise te osnovna znanja iz podučavanja učenika na naukovanju.

Majstorski ispiti sa novim pitanjima iz svih navedenih područja počet će se provoditi od zimskog roka 2022. godine, odnosno od 11. mjeseca 2022.

Novi ispitni katalozi objavljeni su na poveznici: https://www.hok.hr/obrazovanje/majstorski-ispit/literatura-za-pripremu-majstorskih-ispita

Uz nova ispitna pitanja, u sklopu projekta izrađena je i online platforma putem koje je moguće isprobati demo testove iz različitih dijelova majstorskog ispita putem poveznice: https://ispiti.e-majstor.eu/

Za pristup demo ispitima potrebno se registrirati s mail adresom.

Kandidatima koji prijave majstorski ispit od zimskog roka 2022. bit će dostupna i opcija dodatnih pripremnih ispita iz pojedinih područja.

Pročitajte više » | Napisano 18.07.2022.

Na sastanku u Poreznoj upravi podržani prijedlozi HOK-a o primjeni članka 127. Zakona o PDV-u

Na sastanku u Poreznoj upravi podržani prijedlozi HOK-a o primjeni članka 127. Zakona o PDV-u

U Središnjem uredu Porezne uprave održan je sastanak s predstavnicima poduzetnika o primjeni članka 127. Zakona o PDV-u koji se odnosi na odgovornost za prijevarne aktivnosti, odnosno izbjegavanje plaćanja PDV-a.

Predstavljen je nacrt aplikacije namijenjene obavještavanju obveznika koji su iskazali pretporez iz poslovnog odnosa s partnerom koji nije podnio obračun PDV-a. U slučaju neusklađenosti obrazaca, Porezna uprava će dostavljati pozive za podnošenje PDV obrasca kao i obavijesti o primjeni čl. 127. Nakon zaprimljene obavijesti, slijedom zakonske odredbe, obveznik će biti smatran odgovornim za prijevarne radnje, odnosno neće moći ostvariti pravo na obračunati pretporez.

Podržavajući legalno poslovanje i sprječavanje zlouporaba, predstavnici Hrvatske obrtničke komore upozorili su da se teret nadzora i sankcioniranja nikako ne smije još jednom prebaciti upravo na one koji postupaju u skladu s propisima. Ukazali su na moguće probleme koje će imati obrtnici koji posluju ispravno obzirom na možebitnu odgovornost utemeljenu na sumnji PU, za prethodne a osobito za sljedeće račune o obavljenoj isporuci.

Stoga je zatraženo da se aplikacija preispita te da se osigura povratna informacija u slučaju da je poslovni partner pogrešku ispravio. Ukazano je i na težinu stavka 1. i stavka 3. članka 127. gdje bi se kod predujmova, ali i kod prijenosa porezne obveze kod građevinskih usluga velik teret prenio upravo na uredne porezne obveznike temeljem čega su predstavnici Porezne uprave obećali prilagoditi aplikativno rješenje.

Dogovoreno je češće održavanje sastanaka predstavnika poduzetnika s Poreznom upravom kako bi se razmotrili problemi i prijedlozi njihova rješavanja te ujednačile prakse koje će za obje strane predstavljati olakšano postupanje. Predstavnici HOK-a još su jednom zamolili da se razmotri usklađivanje podataka iz PPO obrasca sa PDV obrascima na tromjesečnoj razini što bi značajno rasteretilo kako poduzetnike, tako i referente poreznih ispostava.

Pročitajte više » | Napisano 14.07.2022.